CULTURE
13/07/2015 13:54 EEST | Updated 14/07/2015 08:04 EEST

Αντίο Satoru Iwata: Ο άνθρωπος που άλλαξε την Nintendo και την ιστορία των video games πέθανε σε ηλικία 55 ετών

Bloomberg via Getty Images
FILE PHOTO: Satoru Iwata, president of Nintendo Co., speaks during a news conference in Tokyo, Japan, on Thursday, Jan. 30, 2014. Iwata, who led the Japanese gamemaker back to ascendancy in the early 2000s with the Wii console, died July 11, 2015, from bile duct cancer, the Kyoto-based company said in a statement. Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg via Getty Images

Πριν λίγες ώρες ανακοινώθηκε και επίσημα από την Nintendo ο θάνατος του Προέδρου και CEO της εταιρείας, Satoru Iwata, το Σάββατο που μας πέρασε, έπειτα από χρόνια μάχη με τον καρκίνο. Ήταν μόλις 55 ετών.

Ο Iwata ήταν ο τέταρτος άνθρωπος που βρέθηκε πίσω από το τιμόνι της Nintendo από το 1889 όταν και ιδρύθηκε η εταιρεία, και ο πρώτος πρόεδρος που δεν είχε συγγενική σχέση με την οικογένεια των ιδρυτών της, τους Yamauchi. Επίσης, είχε υπάρξει μια παράδοξη επιλογή για τη θέση καθώς προερχόταν από μια καριέρα στην τεχνολογία λογισμικού -ήταν ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους σε αυτό το πόστο, παγκοσμίως, που κατείχε την τεχνολογική γνώση των βιντεοπαιχνιδιών και συνέβαλε προσωπικά στη δημιουργία και την εξέλιξή τους.

Με αφετηρία μια θυγατρική της Nintendo, την HAL Laboratory, o Iwata βοήθησε σημαντικά κατά τη δεκαετία του '80 και του '90 στην ανάπτυξη μερικών από των πιο διάσημων παιχνιδιών της Nintendo -Super Smash Bros., Super Mario, Donkey Kong, τα οποία έφεραν δεκάδες εκατομμύρια στην εταιρεία. Μετά την προαγωγή του σε πρόεδρος της HAL Laboratory το 1993, συνέχισε να εργάζεται προσωπικά πάνω στα προϊόντα της Nintendo, όπως στο εξαιρετικά δημοφιλές Pokemon και ολόκληρη τη σειρά που δημιούργησε.

Το 2000 μεταφέρθηκε στην Nintendo αναλαμβάνοντας τη διαχείριση του τμήματος εταιρικού σχεδιασμού και το 2002, μετά την απόσυρση του Hiroshi Yamauchi, ανέλαβε την προεδρία της εταιρείας, οδηγώντας την στην πιο δημιουργική και καινοτόμο περίοδό της. Κατά τη θητεία του Iwata η Nintendo εγκαινίασε το Nintendo DS, το οποίο κόντραρε στα ίσα τη Sony για τον τίτλο της «πιο δημοφιλούς πλατφόρμας παιχνιδιών στην ιστορία» και παρουσίασε το Wii, ένα προσωπικό ρίσκο του ίδιου του Iwata που απέδωσε τα μέγιστα στην εταιρεία και στην ίδια την ιστορία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Μεταξύ όλων αυτών, ο Iwata κατάφερε να δημιουργήσει μια ιδιαίτερη σχέση με το κοινό, ακούγοντας τις ενστάσεις και τα παράπονα των πελατών -πολλές φορές μάλιστα απαντούσε προσωπικά σε αυτές με δημόσιες ανακοινώσεις- ενώ δημιούργησε και το «Iwata Asks», μια σειρά στην οποία έπαιρνε ο ίδιος συνεντεύξεις από τις διάφορες αναπτυξιακές ομάδες της Nintendo (σχεδιαστές, τεχνικούς, developers κλπ), αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές δημοφιλών παιχνιδιών και κρυμμένες ιστορίες πίσω από αυτά. Χαρακτηριστικό της χαρισματικής του προσωπικότητας ήταν η καλοσύνη και η γλυκύτητα με την οποία αντιμετώπιζε τους πάντες καθώς και το αστείρευτο χιούμορ του, χαρακτηριστικά που ανέφεραν πάντα οι δημοσιογράφοι που συναναστράφηκαν μαζί του καθόλη τη διάρκεια της πετυχημένης πορείας του στο χώρο.

Η δύσκολη κατάσταση της υγείας του έγινε γνωστή στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, όταν και η Nintendo αποκάλυψε πως πάσχει από καρκίνο του χοληδόχου πόρου. Μετά από ένα χειρουργείο που έδωσε ελπίδες στους γιατρούς καθώς θεώρησαν πως πρόλαβαν την αρρώστια στο ξεκίνημά της, ο Iwata συνέχισε να δίνει το παρών σε κάθε σημαντικό συμβούλιο και δημόσιο γεγονός της Nintendo.

«Τα video games προορίζονται για ένα μόνο σκοπό. Να προσφέρουν διασκέδαση. Να προσφέρουν διασκέδαση σε όλους», είχε πει ο Iwata σε μια παλιότερη συνέντευξή του. Mπορεί να είναι ήσυχος πως άφησε πίσω του αρκετή διασκέδαση για πολλές γενιές παικτών ακόμα.