ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13/07/2015 06:41 EEST | Updated 13/07/2015 10:26 EEST

Υπάρχει Greekment: Οι δήλωσεις Τουσκ, Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής

MARTIN BUREAU via Getty Images
(From L) EU Commission President Jean Claude Juncker and EU Council President Donald Tusk give a press conference at the end of the first of the two days of European Council on June 26, 2015 at the EU headquarters in Brussels. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU (Photo credit should read MARTIN BUREAU/AFP/Getty Images)

Πρώτος μετά την πληροφορία πως η Ελλάδα έχει έρθει σε μια συμφωνία με την Ευρώπη μίλησε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Αφού ευχαρίστησε τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Γερούν Ντάισελμπλουμ που βρέθηκαν μαζί του στις δηλώσεις ανέφερε. «Έχουμε μια συμφωνία μετά από 17 ώρες διαπραγματεύσεων. Επιτέλους καταλήξαμε. Κάποιος μπορεί να πει πως είχαμε ένα ».

«Υπάρχουν αυστηροί όροι που πρέπει να πληρωθούν, να υπερψηφιστούν από αρκετά κοινοβούλια συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού" εξήγησε. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Τουσκ εξήγησε πως «αποφεύγονται οι οικονομικές, κοινωνικές συνέπειες που θα επέρχονταν» σε περίπτωση μη κατάληξης σε συμφωνία.

«Ακολουθώντας τις διάφορες ελληνικές διαδικασίες το Εurogroup θα συνεχίσει τις εργασίες του» σημείωσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου και ανέφερε πως οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να δουν πως θα "βοηθηθεί η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της με τη λεγόμενη γεφυροποίηση των αναγκών"

Ο κ. Τουσκ έκλεισε λέγοντας «Θέλω να ευχαριστήστω τον Γιούνκερ και τον κ. Ντάισελμπλουμ, ξέρω πόσο αφοσιωμένοι υπήρξαν, τους ευχαριστώ θερμά γιατί χωρίς την προσπάθειά τους δεν θα υπήρξε συμφωνία».

Γιούνκερ: Είμαστε ευτυχείς για το πρόγραμμα των 35 δισ. ευρώ που θα ενισχύσει την ελληνική ανάπτυξη

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για μια επίπονη συμφωνία.

«Από την αρχή είπαμε ότι δεν έπρεπε να έχουμε GREXIT. Είμαστε ικανοποιημένοι. Η Κομισιόν επέμενε στην αναγκαιότητα της ανάπτυξης. Είμαστε ευτυχείς για το πρόγραμμα των 35 δισ. ευρώ που θα ενισχύσει την ελληνική ανάπτυξη».

Δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, αλλά και από το γεγονός ότι τελικά στη συμφωνία υπάρχει πρόβλεψη και για την ανάπτυξης.

«Εξετάσαμε πολλά 17 ώρες, εργαστήκαμε σε πολλά, στο χρέος, τα δημοσιονομικά και συμφωνήσαμε στην έξτρα προσπάθεια. Υπήρξαν όμως και ανοιχτά ζητήματα, αλλά καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», σημείωσε.

Ντάισελμπλουμ: Είμαι σίγουρος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να περάσει τα μέτρα

«Μπορέσαμε να συμφωνήσουμε σε πολλά ζητήματα ώστε να θέσουμε και πάλι σε σωστή τροχιά την Ελλάδα» σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Τρίτη, Τετάρτη στην Ελλάδα θα χρειαστεί έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο. Την Τετάρτη, Πέμπτη ή Παρασκευή θα αποφασίσουν τα λοιπά εθνικά κοινοβούλια τη δική τους ψηφοφορία. Τα μέτρα πρέπει να νομοθετηθούν και μετά να δοθεί η εντολή στους διαπραγματευτικούς θεσμούς», κατέληξε.