ΚΟΙΝΩΝΙΑ
14/07/2015 13:28 EEST | Updated 14/07/2015 13:29 EEST

Ένταση και νέα διακοπή στη δίκη της Χρυσής Αυγής

sooc

Με την αποχώρηση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής από τη διαδικασία, αφού είχε προηγηθεί μεγάλη ένταση με τους συνηγόρους υπεράσπισης, ολοκληρώθηκε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη της Χρυσής Αυγής και το δικαστήριο διέκοψε τη διαδικασία, για μεθαύριο Πέμπτη.

Νωρίτερα συνήγορος υπεράσπισης υπέβαλε ένσταση, ζητώντας να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, που βαρύνει την ηγετική ομάδα του κόμματος, ενώ υποστήριξε ότι, στη συγκεκριμένη περίπτωση «εκλείπει το οικονομικό όφελος που θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για το συγκεκριμένο αδίκημα».

Ο συνήγορος, για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του, επικαλέστηκε και τη συνθήκη του Παλέρμο, η οποία αποτέλεσε την βάση της άποψης του εφέτη Νίκου Σαλάτα, ο οποίος είχε διαφωνήσει στο παραπεμπτικό βούλευμα και είχε προτείνει την απαλλαγή των κατηγορουμένων βουλευτών.

Ο συνήγορος υπεράσπισης υποστήριξε επίσης ότι, παραβιάζονται και οι συνταγματικές αρχές που αφορούν στην ελευθερία των πολιτικών κομμάτων και τόνισε ότι, «μπορεί οι κατηγορούμενοι να μην είναι όλοι βουλευτές αλλά είναι μέλη του ιδίου κόμματος».

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής επανέφεραν το αίτημα για μαγνητοφωνημένα πρακτικά της ακροαματικής διαδικασίας και ενώ το δικαστήριο επιφυλάχθηκε, να αποφασίσει, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής έκαναν λόγο για μεθοδεύσεις από την πλευρά της υπεράσπισης.

Πρώτοι αποχώρησαν οι συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα, ενώ στη συνέχεια τους ακολούθησαν και οι υπόλοιποι συνήγοροι πολιτικής αγωγής.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν κοινή γραπτή δήλωση, όπου ανέφεραν ότι, αποχωρούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για την «μη ορθή τήρηση πρακτικών τα οποία εξασφαλίζουν την δημοσιότητα της δίκης» και εστίασαν την αντίδραση τους στο γεγονός ότι, δεν έχουν καταγραφεί όσα είπε ο συνήγορος υπεράσπισης ότι, «μπορεί οι κατηγορούμενοι να μην είναι όλοι βουλευτές αλλά είναι μέλη του ιδίου κόμματος».

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη διέκοψε την διαδικασία, ενώ διευκρίνισε ότι, στο εξής οι συνήγοροι θα πρέπει να τα καταθέτουν όλα εγγράφως, ενώ σε αντίθετη περίπτωση δεν θα αξιολογούνται από το δικαστήριο.