ΚΟΙΝΩΝΙΑ
14/07/2015 15:20 EEST | Updated 14/07/2015 15:20 EEST

ΣτΕ: Αύξηση κατά μισή ημέρα του ευεργετικού υπολογισμού των ημερών έκτισης ποινής

eurokinissi

Είναι ίσως η μοναδική... αύξηση, που προκαλεί χαμόγελα και ελπίδα, καθώς αφορά την αύξηση, κατά μισή ημέρα,  του ευεργετικού υπολογισμού των ημερών έκτισης ποινής σε όσους κρατούμενους συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης, ή  εργάζονται κ.λπ. στις φυλακές.

Αυτό αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά την επεξεργασία σχετικού Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Δικαιοσύνης, που εντάσσεται στο πλαίσιο αποσυμφόρησης  των φυλακών.

Συγκεκριμένα, το μέτρο του ευεργετικού υπολογισμού ημερών ποινής για  τους καταδίκους και υποδίκους, ορίζει ότι, υπολογίζονται ως τρεις ημέρες εκτιτέας ποινής, για κάθε ημέρα εργασίας τους:

1) σε αγροτική ή κτηνοτροφική μονάδα αγροτικής φυλακής ή ειδικού αγροτικού καταστήματος κράτησης νέων,

2)     σε συνεργεία οικοδομών και τεχνικών εργασιών που συγκροτούνται εκτάκτως και για συγκεκριμένο έργο σε οποιαδήποτε φυλακή και

3)     στο αρτοποιείο της κεντρικής αποθήκης υλικού φυλακών.

Παράλληλα στο ίδιο επίπεδο αυξάνεται το μέτρο του ευεργετικού υπολογισμού ημερών ποινής για  τους καταδίκους και υποδίκους που συμμετέχουν:

α) στα προγράμματα εκπαίδευσης, ή επαγγελματικής κατάρτισης, τα οποία πραγματοποιούνται  εντός και εκτός των  αγροτικών φυλακών  και εντός και εκτός των  ειδικών αγροτικών καταστημάτων  κράτησης νέων και για όλη την διάρκεια λειτουργίας των προγραμμάτων αυτών, χωρίς να εξαιρούνται οι αργίες και οι άλλες διακοπές,

β) στα προγράμματα εκπαίδευσης, ή επαγγελματικής κατάρτισης, που πραγματοποιούνται στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θηθών και Κορυδαλλού, για όλη την διάρκεια λειτουργίας των προγραμμάτων αυτών, χωρίς να εξαιρούνται οι αργίες  και οι άλλες διακοπές και

γ) στα  επιμορφωτικά ή εκπαιδευτικά προγράμματα, ή προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, που πραγματοποιούνται σε οποιαδήποτε κατάστημα κράτησης νέων και για όλο το διάστημα, που θα λειτουργούν τα προγράμματα, χωρίς να εξαιρούνται οι αργίες  και οι άλλες διακοπές.

Όπως επισημαίνεται, στην υπ΄  αριθμ. 64/2015 γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο διάταγμα αναφέρεται ότι, συντρέχει «επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου» των αγροτικών φυλακών  «με την βελτίωση της παραγωγικότητας τους σε συνδυασμό με την παροχή κινήτρων για την εργασία και εκπαίδευση των λοιπών καταστημάτων κράτησης με σκοπό  την αποσυμφόρησή τους».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν επίσης ότι, σύμφωνα με την νομοθεσία ο ευεργετικός υπολογισμός των ημερών ποινής για καταδίκους και υποδίκους δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά ανώτατο όριο τις δύο ημέρες εκτιτέας ποινής  για κάθε ήμερα εργασίας ή απασχόλησης σε προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

Όμως, η ίδια νομοθεσία προβλέπει στην συνέχεια  ότι «σε ειδικές και εξαιρετικές  περιπτώσεις δύναται να γίνει υπέρβαση» του ανωτάτου ορίου.