Τα 6 συχνότερα παράπονα που έχουν οι παντρεμένοι άντρες

Τα 6 συχνότερα παράπονα που έχουν οι παντρεμένοι άντρες
Side profile of a young woman shouting on a young man
SuperStock via Getty Images
Side profile of a young woman shouting on a young man

Θεραπευτές και ειδικοί σε θέματα σχέσεων μοιράζονται τα πιο συνηθισμένα παράπονα που έχουν οι άντρες μέσα σε έναν γάμο, αλλά και τις συμβουλές που δίνουν στο ζευγάρι.

1. Παραπονιούνται ότι οι γυναίκες τους έχουν την τάση να παραπονιούνται

Οι άντρες κατά τη διάρκεια της θεραπείας έχουν την τάση να μην είναι τόσο ομιλητικοί, αναφέρει ο Tim Cavell, ένας κλινικός ψυχολόγος με 25 χρόνια εμπειρίας στην θεραπεία ζεύγους. Όταν καταφέρνουν να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους, συνήθως έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι σύζυγοί τους παραπονιούνται διαρκώς. Γιατί, όμως, οι άντρες δεν μπορούν να εκφραστούν;

Η απάντηση βρίσκεται στον ορισμό του παραπόνου, ο οποίος είναι το να “δηλώνεις ότι υποφέρεις ή πονάς”, κάτι που σημαίνει ότι είσαι ευάλωτος ή αδύναμος και οι άντρες δεν επιθυμούν να είναι τίποτε από τα δύο.

Προκειμένου να ενθαρρύνει τη συζήτηση ανάμεσα στα ζευγάρια, ο Cavell συστήνει να εκφράζουν τα παράπονά τους σαν να ζητούν κάτι και τους δίνει και λίγο δουλειά για το σπίτι.

«Αυτό που τους λέω είναι να προγραμματίζουν τον χρόνο τους ώστε να μπορούν να μιλούν χωρίς να τους διακόπτουν και να ακολουθούν τους βασικούς κανόνες της επικοινωνίας. Για παράδειγμα, να λένε περισσότερο το “εγώ” παρά να κατηγορούν τους άλλους».

2. Βαριούνται με τις γυναίκες τους

Ο ψυχοθεραπευτής, Abby Rodman, συχνά ακούει από ζευγάρια που είναι πολλά χρόνια παντρεμένα να παραπονιούνται ότι βαριούνται λίγο τις γυναίκες τους.

«Αυτοί οι άντρες δεν αναφέρονται στην σεξουαλική επιθυμία, αν και μπορεί να επηρεάζεται κι αυτή, αλλά γιατί οι γυναίκες τους δεν κάνουν καμία προσπάθεια να εμπλουτίσουν τις ζωές τους, να αυτοβελτιωθούν, να εξελιχθούν και να διευρύνουν τα ενδιαφέροντά τους. Τονίζω ότι αυτοί οι άντρες δεν είναι βλάκες, θέλουν πραγματικά να επικοινωνήσουν με τις γυναίκες τους, αλλά όταν γυρίζουν το βράδυ σπίτι το μόνο που βρίσκουν είναι εκείνες να παραπονιούνται», αναφέρει.

Ο Rodman ενισχύει τους άντρες να καλλιεργήσουν τη σύνδεση με τις γυναίκες τους κάνοντας ένα χόμπι μαζί ή κανονίζοντας κάποια δραστηριότητα.

3. Νομίζουν ότι οι σύζυγοί τους, τους βαριούνται

Οι άντρες φοβούνται εξίσου ότι οι γυναίκες τους, τους βαριούνται, αναφέρει ο Jim Walkup, οικογενειακός θεραπευτής και σύμβουλος γάμου, με έδρα του τη Νέα Υόρκη.

«Πολλοί άντρες που έχουν απιστήσει και πηγαίνουν σε θεραπεία εξομολογούνται ότι δεν πίστευαν ότι ένοιαζε τη γυναίκα τους».

Αν και ακούγεται βολικό να ρίχνεις το φταίξιμο αλλού, ο Walkup, τους ενθαρρύνει να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δήλωση ως αφορμή για να κάνουν μεγαλύτερες συζητήσεις.

4. Δεν κάνουν σεξ

Η Bonnie Ray Kennan έχει ακούσει πολλές περιπτώσεις από παντρεμένα ζευγάρια που η σεξουαλική τους ζωή έχει μείνει πίσω.

«Πολλοί άντρες δεν μπορούν να καταλάβουν για ποιο λόγο οι γυναίκες τους δεν κάνουν το πρώτο βήμα για να κάνουν σεξ. Το θέμα είναι ότι οι άντρες νιώθουν πιο κοντά με τις γυναίκες τους όταν κάνουν σεξ, ενώ οι γυναίκες θέλουν να κάνουν σεξ όταν νιώθουν ότι οι άντρες τους, τους καταλαβαίνουν».

Η Ray Kennan αναφέρει ότι η σεξουαλική επαφή και η οικειότητα πρέπει να είναι προτεραιότητα για το ζευγάρι.

«Η συμβουλή που δίνω στους άντρες είναι να δουλεύουν την σχέση με τη γυναίκα τους. Πηγαίντε την μακριά από το σπίτι και προσπαθήστε να την καταλάβετε. Πείτε της ότι δεν την βλέπετε χαρούμενη και θέλετε να την βοηθήσετε. Στη συνέχεια ακούστε την», αναφέρει.

5. Δεν μιλούν την ίδια γλώσσα

Ο Walkup ακούει πολλά παράπονα από τους άντρες που οι γυναίκες τους ναι μεν δείχνουν τρυφερότητα, αλλά όχι με τον τρόπο που εκείνοι επιθυμούν.

Για να επανέλθει οικειότητα στα σωστά επίπεδα, ο Walkup προτείνει να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι, καθώς και πολλές ερωτήσεις ώστε να αντιλαμβάνεται ο ένας τι θέλει ο άλλος και να μην χρειάζεται να μαντεύει.

6. Δεν μπορούν να είναι ο ένας ο «καλός γονιός» και ο άλλος ο «αυστηρός γονιός»

Κανένας γονιός δεν θέλει να είναι ο μόνος που βάζει σε τάξη τα παιδιά και να φαίνεται ο κακός της υπόθεσης.

Για να λυθεί αυτή την ανισορροπία η Ray Kennan υπενθυμίζει στους πελάτες της τη σημασία του να είναι ομάδα.

Η απόδοση του άρθρου έγινε από την αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.