ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14/07/2015 19:33 EEST | Updated 14/07/2015 19:56 EEST

Ντάισελμπλουμ: Η κατανόηση για την Ελλάδα εξαντλείται

ASSOCIATED PRESS
(AP Photo/Virginia Mayo)

Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι η Ελλάδα δοκίμασε τα όρια της υπομονής και της κατανόησης της Ευρώπης ενώ εμφανιζόμενος ακόμη πιο αυστηρός, είπε ότι του προκάλεσε οργή το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε «όμορφες» αλλά ψεύτικες υποσχέσεις στον ελληνικό λαό.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή Nieuwsuur της ολλανδικής τηλεόρασης, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από την προβολή της, ο Ντάισελμπλουμ τόνισε επίσης ότι θέλει η Ελλάδα να λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται, επέμεινε όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι τακτικές του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά δυσκόλεψαν τα πράγματα.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι εάν διεξαγάγαμε δημοψηφίσματα στις άλλες 18 χώρες για το εάν έπρεπε να δώσουμε περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ πιο εντυπωσιακό και πολύ πιο αρνητικό από το 60% που ψήφισε (σ.σ. εναντίον των πολιτικών λιτότητας) στην Ελλάδα», είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Πρόβλημα το δημοψήφισμα

Πρόσθεσε ότι η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να διεξαχθεί δημοψήφισμα προκάλεσε «τεράστια δυσπιστία και απογοήτευση» στα άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

«Εξοργίστηκε λόγω των όμορφων υποσχέσεων που έγιναν στον πληθυσμό της Ελλάδας οι οποίες δεν ήταν αλήθεια. Δεν μπορείς να υπόσχεσαι πράγματα που δεν μπορείς να καταφέρεις», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο πρόεδρος της Ευρωομάδας υποστήριξε ότι η οικονομία της Ελλάδας θα γίνει ισχυρότερη αφού εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα που προβλέπει η συμφωνία σε αντάλλαγμα για τον δανεισμό της. «Είναι μια δύσκολη συμφωνία για την ελληνική κυβέρνηση... Δεν έχω καμιά συμπάθεια στην ελληνική κυβέρνηση, όμως τρέφω συμπάθεια στον πληθυσμό της Ελλάδας», πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.

Sponsored Post