Το πολυνομοσχέδιο που «ανοίγει» τις διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο: Αναλυτικά όλα τα μέτρα

Το πολυνομοσχέδιο που «ανοίγει» τις διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο: Αναλυτικά όλα τα μέτρα
HuffPost

Εντός της ημέρας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα τα οποία θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως αύριο ώστε να γίνει το πρώτο βήμα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο μνημόνιο αλλά και τη χρηματοδοτική γέφυρα.

Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ θα είναι τρεις (6%,13% και 23%). Φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου θα φορολογούνται με συντελεστή 6% (από 6,5%), φρέσκα-νωπά, μη συσκευασμένα τρόφιμα, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και ξενοδοχεία με 13% και τα υπόλοιπα, μαζί με την εστίαση μεταφέρονται στο βασικό συντελεστή 23%.Aξίζει αν σημειωθεί ότι ο νέος ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα ισχύσει από 1η Οκτωβρίου του 2015, ενω μέχρι τότε θα παραμείνει στο 6,5%. Παράλληλα στο νομοσχέδιο δεν γίνεται καμία αναφορά για την καταρηση των μειωμένεων συντελεστών ΦΠΑ. που ισχύσει για τα νησία του Αιγαίου.

Tο νομοσχέδιο προβλέπει ότι στα νησιά με πληθυσμό άνω των 4.100 μόνιμων κατοίκων, με βάση την τελευταία εθνική απογραφή, το ανώτατο όριο των συναλλαγών σε μετρητά ορίζεται σε 70 ευρώ ανά συναλλαγή, εκτός από τις συναλλαγές που γίνονται με δημόσιο φορέα.

Αντίστοιχα ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων αυξάνεται στο 29% από 26% , η εισφορά αλληλεγγύης αυξάνεται για εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, ο υψηλός συντελεστής στο φόρο πολυτελείας αυξάνεται στο 13%, ενώ και η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις αυξάνεται στο 100%

Παράλληλα, προβλέπονται όλες οι ρυθμίσεις για την σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από 01.07.2015 έως το έτος 2022 και «ποινή» 16% για όσους επιλέξουν να βγούν νωρίτερα από το προβλεπόμενο έτος συνταξιοδότησης, η ένταξη όλων των Ταμείων και των τομέων επικουρικής Ασφάλισης στο ΕΤΕΑ από την 1.1.2015 και η αύξηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης στις κύριες συντάξεις από 4% στο 6% και η επιβολή κράτησης 6% στις επικουρικές από την 1.7.2015.

Αντίστοιχα από 01.01.2023 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Δημόσιο και την Τράπεζα της Ελλάδος είναι το 62ο έτος της ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης ή 12.000 ημέρες ασφάλισης και το 67ο έτος της ηλικίας με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης.

Επίσης, από 01.01.2016 οι εγγυημένες σε μηνιαία βάση συνταξιοδοτικές εισφορές (κρατική επιχορήγηση) προς τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης διατηρούνται σε ονομαστικούς όρους μέχρι το έτος 2021 στα επίπεδα του έτους 2015.

Επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτουν από την κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μεγάλου κυβισμού, αεροσκαφών, ελικοπτέρων και ανεμοπτέρων, σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης καθώς και δεξαμενών κολύμβησης.

Φόρος πολυτελείας επιβάλλεται κλιμακωτά και στα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, άνω των 5 μέτρων. Έως και 7 μέτρα ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 5%. Από 8 έως και 9 μέτρα 10%. Μεγαλύτερων των 10 μέτρων 13%.Από το φόρο εξαιρούνται τα ιστιοφόρα σκάφη και πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, τα οποία προέρχονται από ελληνική ναυτική παράδοση.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, υπολογίζεται ως εξής:

α) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 0,7% επί ολόκληρου του ποσού.

β) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ευρώ έως και 30.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1,4%.

γ) Από 30.001 έως και 50.000, 2%.

δ) Από 50.001 έως και 100.000 ευρώ, 4% επί ολόκληρου του ποσού.

ε) Από 100.001 ευρώ έως και 500.000 ευρώ, 6%.

στ) Από 500.001 και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 8% επί ολόκληρου του ποσού.

ζ) Για το συνολικό καθαρό εισόδημα, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Βουλής, των Βουλευτών, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης, των Υπουργών, των Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών, των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων Υπουργείων, των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειαρχών, των Ευρωβουλευτών, των Δημάρχων κλπ, εφόσον οι πάσης φύσεως αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές τους είναι τουλάχιστον ίσες με τις αποδοχές Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί ολόκληρου του ποσού.

Το πολυνομοσχέδιο φέρει τις υπογραφές των υπουργών Νίκου Βούτση, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Παναγιώτη Σκουρλέτη, Νίκου Παρασκευόπουλου, Δημήτρη Μάρδα και Γιώργου Κατρούγκαλου.

Δημοφιλή