Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας σηκώνει αυλαία αυτή την Παρασκευή

Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας σηκώνει αυλαία αυτή την Παρασκευή
KDF

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας επιστρέφει και φέτος, κόντρα στην κρίσιμη χρονική συγκυρία για την Ελλάδα και μάλιστα με ένα από τα πιο πλούσια προγράμματά του μέχρι τώρα. Θα περιλαμβάνει 10 παραστάσεις από 7 ελληνικές και ξένες ομάδες σύγχρονου χορού από τρεις ηπείρους, ανάμεσά τους και δύο που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα σεμινάριο κι ένα εργαστήριο όπως και παράλληλες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας.

Το Φεστιβάλ Χορού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πόλη της Καλαμάτας και με την πολιτιστική ζωή της που τα τελευταία χρόνια ανθίζει σε κάθε επίπεδο. Οι συνεργασίες που επιδιώκει με άλλους πολιτιστικούς φορείς της πόλης επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο αυτή την άνθηση και επισφραγίζουν την κοινή προσπάθεια για την πολιτιστική ανάπτυξή της. Όλες οι παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε ανοιχτούς χώρους της Καλαμάτας χωρίς εισιτήριο και το Φεστιβάλ απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή του χορού και της τέχνης.

Αναλυτικά

  • Παρασκευή 17 έως Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Έκθεση Φωτογραφίας

Σε συνεργασία με τον Νίκο Ηλιόπουλο

Φουαγιέ της Κεντρικής Αίθουσας του Μεγάρου Χορού

Tις ημέρες και ώρες των παραστάσεων

Η Έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Ηλιόπουλου αποτελείται από 20 ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων και αναφέρεται στην παρουσίαση στο δημόσιο χώρο του εργαστηρίου χορογραφίας On the road που πραγματοποιήθηκε το 2014, στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από το Σύνδεσμο Χορού.

Σημειώνει ο καλαματιανός φωτογράφος, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας καταγραφής του εργαστηρίου: «Η ενεργοποίηση άδειων καταστημάτων, αυλών κτηρίων, έρημων στοών και διαδρόμων, οι δράσεις στις πλατείες και η συμμετοχή απλών ανθρώπων σε ένα δρώμενο χορού / performance όπου μπορούσα να ακούσω τη μουσική μιας φλογέρας καταμεσής των κτηρίων τη στιγμή που μια «ζωντανή» βιτρίνα μού φυσούσε τον καπνό από το τσιγάρο της, ήταν εμπειρίες που ειλικρινά θα ήθελα να ξαναζήσω και εικόνες που σαν θεατής θα ήθελα να ξαναδώ».

Ο Νίκος Ηλιόπουλος είναι φωτογράφος. Κύρια ενασχόληση του είναι η φωτογραφία και η διεύθυνση της ομάδας/χώρου Καλλιτεχνικό Στέκι. Τα τελευταία 7 χρόνια παραδίδει μαθήματα φωτογραφίας. Ζει και εργάζεται στην Καλαμάτα

  • Παρασκευή 17.07.2015, στις 22:00

Εκδήλωση-έκπληξη

Σε συνεργασία με την Filmhouse / Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας Προβολή ταινιών που θα εξελιχθεί σε γιορτή

Ανατολική παραλία Καλαμάτας, Elite beach bar

Μετά την παράσταση στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού, φίλοι του Φεστιβάλ, καλλιτέχνες, κάτοικοι και επισκέπτες της Καλαμάτας θα κατηφορίσουν στην Παραλία, όπου το Φεστιβάλ Χορού και η δυναμική Filmhouse/Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας έχουν οργανώσει μια βραδιά προβολής ταινιών που θα εξελιχθεί σε γιορτή!

Μια σειρά από ταινίες μικρού μήκους που ισορροπούν μεταξύ κινηματογράφου και χορού θα αναδυθούν από τη μεσσηνιακή θάλασσα σε μια ενότητα προβολών γεμάτη προσωπικά οράματα, πυρετώδη όνειρα και παράδοξες ιστορίες. Στην θεματική τους, η πραγματικότητα τέμνεται με πρωτόγνωρο τρόπο με τη φαντασία, αναγκάζοντας το θεατή να δει την καθημερινότητά του μέσα από ένα διαφορετικό οπτικό πρίσμα. Είναι εποχές που η πραγματικότητα είναι τόσο αλλοιωμένη, που χρειάζεσαι έναν παραμορφωτικό καθρέφτη για να αντικρίσεις την καθαρή εικόνα της.

Αναλυτικά, θα προβληθούν

Michael Langan / Terah Maher, Choros (2013)

Από τις μοναχικές κινήσεις μιας χορεύτριας ξεπηδά μια ευφορική θάλασσα κυματισμών που συμπαρασύρει τον χρόνο και τον χώρο σε μια πολύχρωμη γιορτή των αισθήσεων.

Dominique Monféry / Walt Disney / Salvador Dali, Destino (1945 -2003)

Μια γυναίκα μπροστά σ' ένα άγαλμα αναπολεί τον αγαπημένο της για να ξυπνήσει κρυμμένες μεταφορές και αλληγορίες που ξεπηδούν από τον φανταστικό animated κόσμο του Walt Disney και του Salvador Dali μέχρι την ολοκλήρωσή του, από τον Dominique Monfery, 58 χρόνια μετά.

Rusch Meyer, Alter Ego (2012)

Η επίσκεψη σε ένα εγκαταλελειμμένο σανατόριο γίνεται αφορμή για ένα ταξίδι στο χώρο της λήθης και της μνήμης, του πόνου και της ελπίδας.

Josh Mahan / Joey Ingram, Awaken (2005)

Ακόμη και αν τα εκφραστικά μέσα έχουν εξελιχθεί τόσο, που σου επιτρέπουν να εκφραστείς μινιμαλιστικά με τα απολύτως απαραίτητα, η καθημερινότητα δεν παύει μέχρι και σήμερα να είναι μια συνεχή μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό.

Juan Diego Solanas, L' Homme Sans Tete (2003)

Με την διάκριση του Φεστιβάλ Καννών να την συνοδεύει, η ιστορία του Ανθρώπου χωρίς Κεφάλι μπορεί να εκτυλίσσεται σε μια μελλοντική κοινωνία, το κεντρικό της όμως μήνυμα παραμένει διαχρονικό και αθεράπευτα αισιόδοξο

  • Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015, στις 22:00

Προβολή ταινίας

Σε συνεργασία με την Filmhouse / Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

Pina (2011/ 103΄) του Βιμ Βέντερς

Καφέ Σινέ, Νικολάου Πλαστήρα 9, Δυτική Παραλία Καλαμάτας

Η Πίνα είναι ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ χορού. Είναι ο φόρος τιμής που απέτισε ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες της Γερμανίας σε μια από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου χορού, τη χορογράφο Πίνα Μπάους, που έφυγε από κοντά μας το 2009. Στην ταινία εμφανίζονται οι συνεργάτες της στο Χοροθέατρο του Βούπερταλ να μιλούν για για την απώλειά της όπως τη βιώνει ο καθένας. Κλασικές χορογραφίες της αλλά και νέες που της αφιέρωσαν οι χορευτές της δίνουν στην ταινία μοναδικό χαρακτήρα.

  • Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015, στις 20:00

Παρουσίαση εργαστηρίου 360o της χορογράφου Μαριέλας Νέστορα

Προβολή έργων σύγχρονης βιντεοτέχνης με θέμα ή βασικό στοιχείο το χορό και τη χορογραφημένη κίνηση

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Μηδέν

Πάρκο Σιδηροδρόμων

Στο πλαίσιο μιας μεγάλης γιορτής που αφορά ολόκληρη την πόλη, η Μαριέλα Νέστορα θα διδάξει ένα χορογραφικό εργαστήρι με τίτλο 360o, το οποίο θα διερευνήσει την κίνηση, το χορό και την περφόρμανς στον δημόσιο χώρο. Μέσα από το εργαστήρι θα δημιουργηθεί μια παράσταση-εμπειρία, που θα πραγματοποιηθεί την τελευταία μέρα με τη συμμετοχή του κοινού. Άλλωστε ο τίτλος του, 360o, υποδηλώνει το φανταστικό κύκλο που περικλείει περφόρμερ και κοινό όταν μοιράζονται την εμπειρία μιας περφόρμανς.

Αυτή είναι μια σημαντική δραστηριότητα προσφιλής σε όλο τον κόσμο της τέχνης, την οποία το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας εφάρμοσε με εξαιρετική επιτυχία, ήδη, από την πρώτη του κιόλας χρονιά.

Γι’ αυτή την παρουσίαση επιλέχθηκαν έργα καλλιτεχνών βίντεο απ’ όλο τον κόσμο μέσα από το αρχείο του Festival Μηδέν, ενός ανεξάρτητου φεστιβάλ βιντεοτέχνης, από τα πρώτα εξειδικευμένα στην Ελλάδα, και από τα πιο επιτυχημένα και ενδιαφέροντα φεστιβάλ βιντεοτέχνης διεθνώς.

21o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

17-24 Ιουλίου 2015

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Είσοδος Ελεύθερη

Πληροφορίες για το Πρόγραμμα Παραστάσεων, το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα και την προπώληση εισιτηρίων μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, όπως και ηλεκτρονικά: www.kalamatadancefestival.gr

Προπώληση:

Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

10:00-13:00 & 18:30-21:00 καθημερινά

(εκτός Κυριακής & απογεύματος Σαββάτου)

Πληροφορίες για εισιτήρια & αγορά

μέσω πιστωτικών καρτών (Visa & Mastercard)

T: 27210 21555 & 27210 21504 / Φ: 27210 21508

(τις παραπάνω ημέρες & ώρες)

Προπώλησης εισιτηρίων ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: www.kalamatadancefestival.gr

Ειδική τιμή για τους συμμετέχοντες στο Σεμινάριο & το Εργαστήρι του Φεστιβάλ: €10,00

H έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στο θέατρο γίνεται με την επίδειξη της αντίστοιχης ειδικής κάρτας (Φοιτητική κάρτα / Κάρτα πολυτέκνων / Κάρτα ανεργίας / Κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων / Κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού / Κάρτα ΑΜΕΑ).

Η είσοδος σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Δημοφιλή