Εταιρία ζητεί αποζημίωση από το Δημόσιο, επειδή χρειάστηκαν 19 χρόνια για μια δικαστική απόφαση

Αποζημίωση από το Δημόσιο διεκδικεί εταιρία, λόγω καθυστέρησης στην απονομή Δικαιοσύνης
eurokinissi

Ρεκόρ... γκίνες διεκδικεί απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, που χρειάστηκε να σχεδόν... 20 χρόνια, για να εκδοθεί!

Η πρωτοφανής καθυστέρηση των ελληνικών δικαστηρίων, που χρειάστηκαν 19 χρόνια και 6 μήνες, για να εκδώσουν τελεσίδικη απόφαση επί της προσφυγής, που είχε καταθέσει τεχνική εταιρεία, θα αποτελέσει αντικείμενο νέας δίκης, καθώς η εταιρία προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει από το ελληνικό Δημόσιο να της καταβάλει το ποσό των 20.000 ευρώ, ως δίκαιη ικανοποίηση για την ηθική βλάβη, που υπέστη από την παραβίαση του δικαιώματος της σε ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης...

Η προσφυγή της τεχνικής εταιρίας ξεκίνησε στο Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας, το οποίο εξέδωσε απόφαση το 1998, αφού στο μεταξύ πέρασαν δυόμισι χρόνια, για να εξετάσει και να κρίνει την υπόθεση.

Τη... σκυτάλη ως προς την προσφυγή της τεχνικής εταιρείας πήρε το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο μετά από 19 αναβολές (!), εξέδωσε τελεσίδικη απόφαση μετά από 16 χρόνια, 2 μήνες και 9 ημέρες...

Η αναίρεση της τεχνικής εταιρίας στο ΣτΕ συζητήθηκε στις 2 Μαΐου 2014 και η απόφαση δημοσιεύθηκε 29 Δεκεμβρίου 2014.

Στην προσφυγή της η εταιρεία χαρακτηρίζει «συγκλονιστικά υπερβολικό και μη εύλογο» το διάστημα των 16 και άνω ετών που χρειάστηκε το ΣτΕ, μετά από 19 αναβολές, για να εκδώσει την απόφασή του.

Επικαλούμενη η εταιρεία την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) για ταχεία δίκη, αλλά και την νομολογία του δικαστηρίου του Στρασβούργου (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), σύμφωνα με την οποία δεν δικαιολογούνται πάνω από τρεις αναβολές στην ίδια υπόθεση, ζητάει 20.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη.

Επίσης η εταιρεία υπογραμμίζει ότι, η τεράστια αυτή καθυστέρηση στην έκδοση της δικαστικής απόφασης, δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις της εύλογης διάρκειας της δίκης, όπως προβλέπει η Ελληνική νομοθεσία (νόμος 4055/2012), αλλά ούτε καλύπτει τις απαιτήσεις της ΕΣΔΑ για λογική προθεσμία έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων.

Η εταιρία διεκδικεί 20.000 ευρώ επικαλούμενη ότι, για την καθυστέρηση δεν ευθύνεται η ίδια, ούτε και έχει μερίδιο συμμετοχής στην

Τι υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι

Νομικοί κύκλοι επεσήμαναν ότι, τα χρηματικά ποσά που επιδικάζονται στους πολίτες, λόγω καθυστέρησης έκδοσης δικαστικών αποφάσεων, στην ουσία πληρώνονται και πάλι από τους πολίτες μέσω της φορολογίας τους.

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι είναι αναγκαία η τροπολογία της ισχύουσας νομοθεσίας, έτσι ώστε τα χρηματικά ποσά που επιδικάζονται λόγω μεγάλης καθυστέρησης έκδοσης δικαστικών αποφάσεων, να καταβάλλονται από τους δικαστές, που ευθύνονται για την καθυστέρηση και παράλληλα οι δικαστικοί λειτουργοί να φοροαπαλλάσσονται για τα ποσά αυτά.

Επίσης, οι προσφυγές των πολιτών που διεκδικούν αποζημίωση λόγω καθυστέρησης, να εκδικάζονται από άλλα όργανα στα όποια ή δεν θα συμμετέχουν δικαστές ή θα αποτελούν την μειοψηφία στην σύνθεση του νέου οργάνου.

Δημοφιλή