ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/07/2015 03:23 EEST | Updated 16/07/2015 03:24 EEST

Η πρόταση της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση-γέφυρα: Δάνειο 7 δισ. από τον EFSM

ASSOCIATED PRESS
An EU and a Greek flag fly in front of the ancient Parthenon temple, in Athens, on Wednesday, April 9, 2014. Greece announced Wednesday it was returning to international bond markets for the first time in four years amid growing signs of confidence in the country at the forefront of the European debt crisis. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Με ένα παλιό «εργαλείο» επιχειρούν να λύσουν οι δανειστές το γρίφο για την εξυπηρέτηση των νέων άμεσων υποχρεώσεων της Ελλάδας τον Ιούλιο. Η λύση που προτάθηκε από την Κομισιόν είναι η άμεση εκταμίευση ενός δανείου ύψους 7 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM), μέσω του οποίου είχαν δανειστεί στο παρελθόν Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Σύμφωνα με την Κομισιόν το δάνειο μπορεί να εκταμιευθεί άμεσα και μάλιστα η καταβολή να γίνει εφάπαξ. Ωστόσο, και αυτή η χρηματοδοτική «γέφυρα» θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα «μίνι» Μνημόνιο το οποίο θα περιγράφει προαπαιτούμενες δράσεις με την υλοποίηση των οποίων θα αποδεσμευτούν τα χρήματα.

Πάντως η Κομισιόν σχεδιάζει τα προαπαιτούμενα να ταυτίζονται με αυτά του νέου δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ώστε να μην περιπλακούν περισσότερο οι διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις η συγκεκριμένη λύση είναι η «καλύτερη επιλογή» για τη χώρα και αναμένεται να συζητηθεί σήμερα το πρωί στο Eurogroup, το οποίο αναμένεται να συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη προκειμένου να εξετάσει την πρόταση της Κομισιόν, ενώ παράλληλα θα δρομολογήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το δάνειο του ESM.

Ωστόσο, η έγκριση του δανείου θα πρέπει να «περάσει» από τα κοινοβούλια των κρατών μελών της Ε.Ε, καθώς στον EFSM μετέχουν και οι 28 χώρες μέλη και όχι μόνο τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Ήδη Βρετανία, Γερμανία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Τσεχία και Κροατία έχουν διατυπώσει ενστάσεις για τη συγκεκριμένη λύση και ζητούν εγγυήσεις από την Ελλάδα ώστε να δώσουν τη συγκατάθεση τους.

Ως λύση προκρίνεται να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση τα κέρδη των κρατών-μελών της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα ύψους 3,5 δισ. Ευρώ, ώστε τα 7 δισ. ευρώ του δανείου θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν στον EFSM το αργότερο εντός τριών μηνών, όταν δηλαδή εκταμιευθεί η πρώτη δόση από το νέο δάνειο του ESM.

Η λύση που επεξεργάστηκαν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και οι συνεργάτες του έχει στόχο να αποπληρωθούν κυρίως οι ακόλουθες υποχρεώσεις: (α) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, ύψους 2 δισ. ευρώ, (β) τα ελληνικά ομόλογα ύψους 3,5 δισ. ευρώ τα οποία λήγουν στις 20 Ιουλίου και βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), (γ) τόκοι ύψους 900.000.000 ευρώ που απαιτείται να καταβληθούν εντός του Ιουλίου, (δ) άλλες υποχρεώσεις ύψους 200.000.000 ευρώ.