«Βροχή» ενστάσεων και νέα διακοπή στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Νέα διακοπή και ενστάσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής
sooc

Βομβαρδισμό... ενστάσεων περί ακυρότητας κατηγορητηρίων και προδικασίας, εξαπέλυσαν σήμερα οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, στη δίκη της Χρυσής Αυγής, κάνοντας λόγο για «πολιτική εντολή, που δόθηκε με στόχο την εξόντωση της ΧΑ όταν είχε ανέβει δημοσκοπικά».

Τα «πυρά» των συνηγόρων υπεράσπισης επικεντρώθηκαν στην ποινική δίωξη για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς οι συνήγοροι τόνισαν για μία ακόμη φορά ότι, «η δίωξη είναι πολιτική και ότι παραβιάστηκαν δικαιώματα των κατηγορουμένων».

Εκ των κατηγορουμένων, ο μόνος που μίλησε ο ίδιος στο δικαστήριο - και όχι ο συνήγορος υπεράσπισης του – ήταν ο πρώην βουλευτής Στάθης Μπούκουρας, ο οποίος για μια ακόμη φορά προσπάθησε να πάρει αποστάσεις αρνούμενος οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση.

«Ουδέποτε υπέταξα τη βούληση μου στους σκοπούς κάποιας εγκληματικής οργάνωσης» και συμπλήρωσε: «Όσο χρονικό διάστημα ήμουν βουλευτής ασκούσα τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα χωρίς να είμαι μέλος του κόμματος. Ουδέποτε διανοήθηκα ότι, όντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, ήμουνα σε εγκληματική οργάνωση και διέπραττα εγκλήματα».

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής υπέβαλαν εκ νέου αίτημα, για τήρηση ηχογραφημένων πρακτικών στη δίκη.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων Γιώργου Γερμενή και Παναγιώτη Ηλιόπουλου έκαναν λόγο για αοριστία του κλητηρίου θεσπίσματος και τόνισαν ότι, «το δικαστήριο οφείλει να προστατεύσει τα δικαιώματα τους, καθώς στο κλητήριο θέσπισμα και στην κλήση που λαμβάνει ο κατηγορούμενος πρέπει να καθορίζονται οι πράξεις με πληρότητα και ακρίβεια, ώστε ο κατηγορούμενος να ενημερωθεί με λεπτομέρειες για την κατηγορία, που αντιμετωπίζει και να προετοιμάσει κατάλληλα την υπεράσπιση του».

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιώργου Γερμενή συμπλήρωσε ότι, στο παραπεμπτικό βούλευμα δεν καταγράφεται αντίλογος στην άποψη της μειοψηφίας (εφέτης Νίκος Σαλάτας), ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι, στη συγκεκριμένη περίπτωση «εκλείπει το οικονομικό όφελος που θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με τη συνθήκη του Παλέρμο, την οποία έχει κυρώσει και η χώρα μας».

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιάννη Λαγού, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στις διαρροές στοιχείων της δικογραφίας στον Τύπο, πριν ενημερωθεί ο κατηγορούμενος.

Ο συνήγορος υποστήριξε ότι, «επρόκειτο για πολιτική εντολή με στόχο την εξόντωση της Χρυσής Αυγής όταν το κόμμα ανέβαινε δημοσκοπικά», ενώ έκανε λόγο για παραβίαση του δικαιώματος της δίκαιης δίκης και επικαλέστηκε δηλώσεις του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, ο οποίος φέρεται να έχει πει ότι, «η δημοκρατία μας είναι στα όπλα».

Σε άλλο σημείο της διαδικασίας η συνήγορος υπεράσπισης του Αντώνη Γρέγου αναφέρθηκε στην κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και ζήτησε να παύσει η ποινική δίωξη σε βάρος του πελάτης της, καθώς, όπως είπε «δεν προσδιορίζεται ο ακριβής χρόνος και τόπος της ένταξης, του στην εγκληματική οργάνωση».

Το δικαστήριο διέκοψε για την επόμενη Τετάρτη.

Δημοφιλή