ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/07/2015 08:31 EEST | Updated 16/07/2015 08:31 EEST

Εν αναμονή της απόφασης της ΕΚΤ. Μάλλον καθυστερεί η αύξηση του ELA

DANIEL ROLAND via Getty Images
European flags flutter in front of the headquarters of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main, western Germany, on July 13, 2015, after eurozone leaders have reached an unanimous deal to offer Greece a third bailout. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND (Photo credit should read DANIEL ROLAND/AFP/Getty Images)

Συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη, στη Φρανκφούρτη, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προκειμένου να αποφασίσει για το αν θα αυξήσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA).

 

Δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι η έγκριση από το ελληνικό Κοινοβούλιο της συμφωνίας για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας μπορεί να πείσει την ΕΚΤ να κάνει μία συμβολική κίνηση και να αυξήσει τον ELA, κάτι που θα αποτελούσε το πρώτο βήμα για να ανοίξουν οι τράπεζες και να επανέλθει κάποια κανονικότητα στην ελληνική οικονομία.

 

«Η αύξηση της χρηματοδότησης δεν είναι, όμως, καθόλου βέβαιη και θα ήταν σε κάθε περίπτωση περιορισμένη, θέτοντας πιθανόν όρια στις τραπεζικές συναλλαγές», αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ προσθέτει: «Οι αναλήψεις μετρητών αναμένεται να παραμείνουν περιορισμένες, τουλάχιστον έως ότου εγκριθεί το πρόγραμμα βοήθειας και οι τράπεζες πάρουν τουλάχιστον μέρος από τα 25 δισεκ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίησή τους».

 

Πηγές με γνώση του θέματος, δήλωσαν στο Reuters ότι η αύξηση του ELA θα εξαρτιόταν από την έγκριση της συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο και από τη χορήγηση στην Ελλάδα από την Ευρώπη μίας προσωρινής χρηματοδότησης - «γέφυρας», ύψους 7 δισεκ. ευρώ, που διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα πληρώσει στην ΕΚΤ τη Δευτέρα (20 Ιουλίου) το ποσό των 3,5 δισεκ. ευρώ (για ομόλογά της που λήγουν) συν τους τόκους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)