Το μήνυμα Τσίπρα στους 32 βουλευτές του «όχι»

Το μήνυμα Τσίπρα στους 32 αντιρρησίες βουλευτές
SOOC

Αυστηρό ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρας προς τους 32 αντιρρησίες βουλευτές του κόμματος, κατά τη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη στάση τους και φέρεται να είπε ότι ουσιαστικά με τη στάση τους και απουσία εναλλακτικών προτάσεων δημιουργούν ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό του κόμματος.

«Οι εναλλακτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να κατατεθούν στη Σύνοδο Κορυφής δεν έδιναν διέξοδο στο εκβιαστικό δίλημμα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στους συνεργάτες τους σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

«Κατόπιν τούτων ζήτησα από την ΚΟ και τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά να τοποθετηθούν στο ερώτημα αν ο εκβιασμός είναι αληθινός ή πλαστός. Και ζήτησα να αποφασίσουμε μαζί, αν είναι πλαστός, όλοι να ψηφίσουμε ΟΧΙ. Αν, όμως, αποφανθούμε ότι είναι αληθινός, όλοι μαζί να μοιραστούμε την ευθύνη. Το γεγονός ότι δεν εκφράστηκε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίρρηση περί της αληθινής ισχύος του εκβιασμού, καθιστά την επιλογή 32 βουλευτών της ΚΟ να μη μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας» επεσήμανε.

Και συνέχισε: «Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα 6 μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών».

Κατά τον πρωθυπουργό, «η επιλογή αυτή των συντρόφων μας, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς, καθώς πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων».

Να σημειωθεί πως στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, ο Γραμματέας της Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Φίλης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης και ο υφυπουργός Επικρατείας Τ. Κουίκ.

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό

Τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν ξεκάθαρα την ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου για τη στάση αυτών των βουλευτών και στέλνουν μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση εν όψει του επικείμενου ανασχηματισμού.

Τα διάφορα σενάρια έκαναν λόγο για ανασχηματισμό ο οποίος και θα ανακοινωνόταν σήμερα Πέμπτη, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο ανασχηματισμός μπορεί να ανακοινωθεί αύριο Παρασκευή, ωστόσο δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί μετά και την κρίσιμη ψηφοφορία της Δευτέρας στη Βουλή.

Μέχρι στιγμής κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για την νέα όψη που θα έχει το κυβερνητικό σχήμα. Σενάρια που έχουν να κάνουν με μετακινήσεις, καραμπόλες και την είσοδο νέων προσώπων στην κυβέρνηση.

Δημοφιλή