ΚΟΙΝΩΝΙΑ
17/07/2015 08:22 EEST | Updated 17/07/2015 08:22 EEST

To οπλοστάσιο και τα σχέδια των αντιεξουσιαστών στα επεισόδια της Τετάρτης

Eurokinissi

Αυτοσχέδιες χειροβομβίδες σε γυάλινα μπουκάλια με μεταλλικά αντικείμενα και πέτρες βρέθηκαν στην κατοχή 48χρονου Ιταλού, πριν ομάδες των αντιεξουσιαστών επιτεθούν με μολότοφ και φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, με στόχο την εισβολή στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών σε άλλα κυβερνητικά κτίρια κατά τα επεισόδια της Τετάρτης.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., διαπιστώνουν πως τα επικίνδυνα πολεμοφόδια προήλθαν σπίτια ή από αποθήκες «οπλισμού» στην περιοχή των Προπυλαίων μέσω του μετρό στο σταθμό Πανεπιστήμιο, μετά την άρση της απόφασης για το κλείσιμό τους. Το αντιεξουσιαστικό μπλοκ, περίπου 1.000 ατόμων, επεδίωκε να εφαρμόσει το σχέδιο της 12ης Φεβρουαρίου 2012 κάτι που απετράπη.

Σημειώνεται ότι ένας μεσήλικας επιχείρησε να αυτοκτονήσει μπροστά από τη Βουλή, επιχειρώντας να περάσει ένα σύρμα μεγάλου μήκους πάνω από τα ηλεκτροφόρα καλώδια του τρόλεϊ, με σκοπό να κεραυνοβοληθεί από το υψηλής τάσεως ηλεκτρικό ρεύμα, κάτι που αποτράπηκε από αστυνομικούς.

Ο 48χρονος Paolo T., με Ελληνίδα μητέρα και Ιταλό πατέρα, εντοπίστηκε στις 18:55, στην οδό Ακαδημίας 98, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Ασφάλειας Αττικής, που βρίσκονταν κάτω από τα γραφεία εταιρείας πληροφορικής.

Οι αστυνομικοί τον σταμάτησαν για έλεγχο, και βρήκαν πλαστικό μπουκάλι με βενζίνη και πέντε ακόμη, γυάλινα, σφραγισμένα με μονωτική ταινία, στο εσωτερικό των οποίων υπήρχαν στερεά υλικά, πέτρες και μεταλλικά αντικείμενα, περιτυλιγμένα με κομμάτια αλουμινόχαρτου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο κατασκευαστής είχε τοποθετήσει τα μεταλλικά μέρη μέσα στα γυάλινα μπουκάλια, τα είχε σφραγίσει και στη συνέχεια είχε αφαιρέσει τον αέρα από το εσωτερικό τους. Από την εκτόξευση και θραύση τους το κενό αέρος λειτουργεί ως προωθητικός μηχανισμός εκτοξεύοντας μεταλλικά αντικείμενα και κομμάτια γυαλιού με μεγάλη δύναμη προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Στην τσέπη του 48χρονου Ιταλού, βρέθηκε και ένα αναδιπλούμενο μαχαίρι μήκους 14 εκατοστών. ενώ διαπιστώθηκε ότι είχε συλληφθεί και το 2013 κατά τη διάρκεια επιθέσεων εναντίον αστυνομικών δυνάμεων στα Εξάρχεια. Την επόμενη μέρα των επεισοδίων, αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας εντόπισαν στην περιοχή του Συντάγματος δύο εγκαταλελειμμένες σακούλες που περιείχαν 11 βόμβες μολότοφ και δύο σακιά με πέτρες στο Ζάππειο.

Η συγκέντρωση των αντιεξουσιαστών στα Προπύλαια, σύμφωνα με αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής, αρίθμησε περίπου 1.000 άτομα, τα οποία κινήθηκαν αιφνιδιαστικά, ανάποδα την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να καταλάβουν σύντομα χώρο στην Πλ. Συντάγματος και να αποφύγουν ενδεχόμενο αστυνομικό μπλοκάρισμα, ενώ εισχώρησαν ανάμεσα στους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ.

Στα επεισόδια πρωτοστάτησαν περίπου 250 άτομα, τα οποία διασπάστηκαν σε τουλάχιστον 4-5 υποομάδες. Μετά τις 21:00 εξαπέλυσαν ταυτόχρονες επιθέσεις κατά των αστυνομικών έχοντας ως κάλυψη τους υπόλοιπους διαδηλωτές. Μία ομάδα επιχείρησε να εισβάλει στη Βουλή.Δύο άλλες ομάδες συνέχισαν τις επιθέσεις στις οδούς Όθωνος και Βασ. Γεωργίου, προκειμένου να κρατήσουν απασχολημένες τις αστυνομικές δυνάμεις, και άλλες ομάδες αντιεξουσιαστών από τις οδούς Μητροπόλεως και Ερμού να επιχειρήσουν την εισβολή στο υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο βρίσκονταν όμως τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ που κατάφεραν να τους απωθήσουν. Εκείνοι που απωθήθηκαν από τη Λ. Αμαλίας προς το Ζάππειο, επιχείρησαν μέσω της οδού Νικοδήμου και Φιλελλήνων να συνδράμουν στην προσπάθεια εισβολής στο υπουργείο αλλά βρέθηκαν και εκεί αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις. Σχεδόν ταυτόχρονα έκλεισε ο σταθμός ΜΕΤΡΟ Συντάγματος όπου οι αντιεξουσιαστές σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν ως «ορμητήριο» για νέες επιθέσεις.

Ως ύποπτα για συμμετοχή στα επεισόδια προσήχθησαν 39 άτομα και τελικά συνελήφθησαν 14 για συμμετοχή σε επεισόδια και επιθέσεις κατά των αστυνομικών. Πρόκειται για 12 Έλληνες ηλικίας μεταξύ 18 και 41 ετών, έναν υπήκοο Αλβανίας και τον 48χρονο Ιταλό υπήκοο. Σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη των επεισοδίων, αστυνομικοί συνέλαβαν, σε άσχετο περιστατικό, στο σταθμό του Θησείου, 12 άτομα για γκράφιτι σε συρμούς τρένων. Πρόκειται για 4 Γερμανούς, 3 Πολωνούς, 2 Γάλλους, 1 Ουκρανό, 1 Ολλανδό και έναν Αυστραλό.

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν πως θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση των επιθέσεων και ακτιβιστικών ενεργειών τουλάχιστον μέχρι τις 22-23 Ιουλίου.

Sponsored Box