ΔΙΕΘΝΕΣ
18/07/2015 12:24 EEST

Ο Πούτιν έδωσε εντολή για το σχηματισμό μιας νέας στρατιωτικής δύναμης εφέδρων

varfolomeev/Flickr
Frontier

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για τη δημιουργία μιας νέας στρατιωτικής δύναμης εφέδρων στο πλαίσιο μέτρων για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της στρατιωτικής ετοιμότητας σε μια περίοδο διεθνών εντάσεων με τη Δύση σχετικά με την Ουκρανία.

Η νέα δύναμη εφέδρων βρισκόταν υπό συζήτηση εδώ και αρκετά χρόνια και η πρώτη εντολή γι' αυτήν είχε δοθεί από τον Πούτιν το 2012, λίγο μετά την επανεκλογή του ως προέδρου. Το τελευταίο διάταγμα δημοσιεύθηκε αργά χθες, Παρασκευή, το βράδυ.

Η νέα δύναμη θα είναι ξεχωριστή από τις υφιστάμενες στρατιωτικές εφεδρείες της Ρωσίας επειδή το προσωπικό της, που θα είναι μερικής απασχόλησης, θα πληρώνεται έναν μηνιαίο μισθό και θα εκπαιδεύεται τακτικά.

Η Ρωσία έχει ήδη μερικά εκατομμύρια εφέδρους που είναι πρώην στρατιωτικοί, όμως η εκπαίδευσή τους είναι περιορισμένη, καθώς υπάρχουν περιορισμοί για το πόσο συχνά μπορούν να καλούνται για το σκοπό αυτό.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας έχουν δηλώσει πως η νέα δύναμη εφέδρων θα έχει αρχικά περίπου 5.000 άνδρες, αριθμός μικρός σε μια χώρα που μπορεί να αναπτύξει στην πρώτη γραμμή περίπου 750.000 στρατιώτες.

Η δημιουργία της νέας δύναμης εφέδρων είχε καθυστερήσει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Το διάταγμα του Πούτιν δίνει εντολή στην κυβέρνηση να βρει χρηματοδότηση για τη νέα δύναμη από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)