Τελικά πόσα χρήματα βγήκαν από τις ελληνικές τράπεζες πριν τα capital controls; 5 δισ. ευρώ μόνο τον Ιούνιο

Τελικά πόσα χρήματα βγήκαν από τις ελληνικές τράπεζες πριν τα capital controls; 5 δισ. ευρώ μόνο τον Ιούνιο
AP Photo/Thanassis Stavrakis
AP Photo/Thanassis Stavrakis
ASSOCIATED PRESS

Πολλά έχουν γραφτεί για τα χρήματα που αποσύρθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες πριν την επιβολή των capital controls.

Όπως αποδεικνύεται πλέον από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι εκροές των καταθέσεων, οι οποίες εντάθηκαν περί τα τέλη Ιουνίου ξεπέρασε κάθε ιστορικό προηγούμενο.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο τέλος Ιουνίου, λίγο πριν επιβληθούν οι περιορισμοί στις αναλήψεις, η αξία των τραπεζογραμματίων που κυκλοφορούσε στην ελληνική αγορά, είχε φθάσει τα 50,5 δισ. ευρώ από 45,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Μαΐου. Έτσι, από τον Μάιο έως τον Ιούνιο, μέσα σε έναν μήνα δηλαδή, η αξία των μετρητών που διακρατείται από τους πολίτες αυξήθηκε κατά περίπου 5 δισ. ευρώ.

Στρώμα - bank

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι εκροές των καταθέσεων, δεν κατευθύνθηκαν προς το εξωτερικό, αλλά τα χρήματα παρέμειναν στο εσωτερικό της χώρας. Οι καταθέτες προτίμησαν την ασφάλεια των μετρητών -με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται- παρά να διατηρήσουν τις οικονομίες τους στις τράπεζες.

Χρηματοδότηση από ELA

Παράλληλα, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ και τον ELA αυξήθηκε στο τέλος Ιουνίου στα 126,5 δισ. ευρώ από 116,4 που ήταν στο τέλος Μαΐου. Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας ανήλθε στα 86,7 δισ. ευρώ από 77,6 δισ. ευρώ τον Μάιο, ενώ η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ διαμορφώθηκε για το ίδιο διάστημα στα 39,8 δισ. ευρώ από 38,8 δισ. ευρώ, αντιστοίχως.

Δημοφιλή