Οι κατηγορίες των εργαζομένων που «χάνουν» από τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Οι μεγάλοι χαμένοι των αλλαγών στο Ασφαλιστικό
eurokinissi

Ακόμη και με 15 χρόνια επιπλέον εργασίας θα επιβαρυνθούν ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων από τις ρυθμίσεις που έρχονται αύριο Τετάρτη στη Βουλή για το Ασφαλιστικό, με τις οποίες μπαίνει «μαχαίρι» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», οι μεγάλοι χαμένοι των αλλαγών στο Ασφαλιστικό είναι οι μητέρες ανηλίκων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι εργαζόμενοι σε ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ – Τράπεζες) με 25ετία, οι μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες με 35ετία, οι δημόσιοι υπάλληλοι με 25 χρόνια ασφάλισης και ιδιαίτερα οι γονείς ανηλίκων.

Ειδικότερα στη «μέγκενη» των αλλαγών μπαίνουν τουλάχιστον 150.000 ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα, έχουν δηλαδή τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2012, αλλά «κυνηγούν» το όριο ηλικίας.

Στους χαμένους των ρυθμίσεων που έρχονται αναμένεται να είναι επίσης αγρότες, ναυτικοί, ενδεχομένως και ένστολοι που θίγονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Έθνους», στο πακέτο μέτρων με τα προαπαιτούμενα προβλέπεται η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με σταδιακή αύξηση των ενδιάμεσων – ειδικών ορίων ηλικίας, αρχής γενομένης από 1/07/2015 ώστε από το 2023 να βγαίνουν όλοι με πλήρη σύνταξη στα 67 με 15 έτη ή στα 62 με 40 έτη και με μειωμένη σύνταξη στα 62 με 15ετία.

Στους μεγάλος χαμένους συγκαταλέγονται επίσης και όσες μητέρες είχαν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν με το ειδικό καθεστώς των γονέων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Αύξηση κατά ένα εξάμηνο των ορίων ηλικίας

Σε ότι αφορά τις αλλαγές τα όρια ηλικίας προβλέπεται να αυξηθούν κατά ένα εξάμηνο ανά έτος. Οι εργαζόμενοι που κυρίως θίγονται είναι όσοι μπορούσαν να φύγουν μόνο με το χρόνο ασφάλισης και χωρίς όριο ηλικίας. Για αυτούς, προβλέπεται η προσθήκη των εξαμήνων να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο με όριο τα 58, εφόσον ξ συνταξιοδότηση γίνεται με 35ετία και σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο τα 55.

Όπως μάλιστα αναφέρει το «Έθνος», επικαλούμενο ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης οι διατάξεις «ακουμπούν» τρίτεκνες μητέρες σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα που έφευγαν με 20ετία, ενδεχομένως και ενστόλους που φεύγουν χωρίς όριο ηλικίας με 25ετία.

Οι ανατροπές σε σε αγρότες και ναυτικούς

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το «Έθνος», στο πακέτων των μέτρων με τα προαπαιτούμενα αναμένεται να συμπεριληφθεί και η διάταξη που καταργεί από φέτος (01/07), σταδιακά όλες τις εξαιρέσεις στην κρατική χρηματοδότηση των Ταμείων και προβλέπει την εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών παντού με αυτές που ισχύουν στο ΙΚΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μέτρο που ζητούν επίμονα οι δανειστές αναμένεται να πλήξει κυρίως Ταμεία όπως ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ, που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην κρατική χρηματοδότηση, περίπου δηλαδή το 80% των πόρων τους. Για παράδειγμα ο ΟΓΑ χρειάζεται ετησίως περί τα 3,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 2,7 δισ. δίνονται σε προνοιακά επιδόματα και συντάξεις, ενώ περί το 1,1 δισ. ευρώ απαιτείται για την κύρια σύνταξη στους ασφαλισμένους.

Πιο αναλυτικά οι 626.000 ασφαλισμένοι αγρότες η πλειονότητα των οποίων πληρώνουν σήμερα 70 ευρώ περίπου μηνιαίως, κινδυνεύουν με σημαντικές αυξήσεις των εισφορών τους. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, ωστόσο πως οι όποιες παρεμβάσεις δεν θα είναι καθόλου εύκολες και απαιτούν λεπτομερή σχεδιασμό. Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου 240.000 ασφαλισμένοι αγρότες οφείλουν εισφορές, με το περίπου το 50% των οφειλετών να χρωστά ποσά μικρότερα από 1.000 ευρώ.

Επίσης, μεγάλοι χαμένοι αναμένεται να είναι και οι ναυτικοί. Είναι χαρακτηριστικό πως άνω του 85% των πόρων του ΝΑΤ, με 72.000 συνταξιούχους και 16.000 ασφαλισμένους, προέρχεται από κρατική χρηματοδότηση. Η ετήσια κρατική χρηματοδότηση του ΝΑΤ για όλους τους κλάδους ανέρχεται σε 1,02 δισ. ευρώ, όταν αντίστοιχα τα έσοδα του από εισφορές είναι μόλις 87,6 εκατ. ευρώ.

Οι πέντε κατηγορίες που...«γλιτώνουν»

Σε ότι αφορά τις αλλαγές υπάρχουν επίσης πέντε κατηγορίες ασφαλισμένων οι οποίες δεν θα επηρεαστούν από την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Αυτές είναι:

Όσοι και όσες έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 30 Ιουνίου 2015.

Οι υπαγόμενοι σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων καθώς και ασφαλισμένοι απασχολούμενοι σε ορυχεία, λιγνιτωρυχεία και υπόγειες στοές.

Οι μητέρες παιδιών που είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία.

Οι σύζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήρων.

Οι ασφαλισμένοι ανάπηροι που καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του Νόμου 612/77.

Δημοφιλή