Τη μετεγκατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες 32.256 αιτούντων άσυλο από Ελλάδα και Ιταλία αποφάσισε η EE

Τη μετεγκατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες 32.256 αιτούντων άσυλο από Ελλάδα και Ιταλία αποφάσισε η EE
Eurokinissi

Οι 28 υπουργοί της ΕΕ αρμόδιοι για τα ζητήματα της μετανάστευσης αποφάσισαν σήμερα στις Βρυξέλλες τη μετεγκατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες 32.256 αιτούντων άσυλο που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε λόγο για μετεγκατάσταση 40.000 αιτούντων άσυλο, αριθμό που δεν κατάφεραν, ωστόσο να φτάσουν οι εθελοντικές προσφορές των κρατών μελών.

Οι 28 κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι το ζήτημα πρέπει να ξανασυζητηθεί πριν το τέλος της χρονιάς, με σκοπό να γίνει ακόμα μια προσπάθεια να συμφωνήσουν στην μετεγκατάσταση και των υπολοίπων 8.000.

Οι αιτούντες άσυλο που θα επωφεληθούν κυρίως από τη συμφωνία για τη μετεγκατάσταση θα είναι κυρίως αυτοί που προέρχονται από χώρες όπως η Συρία, η Ερυθραία, η Σομαλία και το Ιράκ.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η επανεγκατάσταση περισσότερων από 20.000 ήδη αναγνωρισμένων προσφύγων εντός των χωρών της ΕΕ.

«Η αλληλεγγύη δεν είναι σλόγκαν» δήλωσε σε συνέντευξη τύπου μετά το πέρας του συμβουλίου δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο ίδιος εξήγησε ότι παρόλο που η πρόταση της επιτροπής δεν έγινε δεκτή στο σύνολό της, το γεγονός ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δέχτηκαν να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ιταλία στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είναι ένα «ιστορικό βήμα μπροστά».

Οι απρόθυμες χώρες

Αξίζει να σημειωθεί πως η αρχική πρόταση της Κομισιόν περιλάμβανε υποχρεωτικές ποσοστώσεις, κάτι που επίσης δεν έγινε αποδεκτό από τα κράτη μέλη, κάποια από τα οποία αρνήθηκαν να προσφέρουν θέσεις ή προσέφεραν πολύ λίγες.

Οι πιο απρόθυμες χώρες ήταν η Ουγγαρία (καμία θέση για μετεγκατάσταση και καμία για επανεγκατάσταση), η Αυστρία ( καμία θέση για μετεγκατάσταση και 1900 για επανεγκατάσταση), η Σλοβακία (100 για μετεγκατάσταση και 100 για επανεγκατάσταση) και η Σλοβενία (20 για μετεγκατάσταση και 230 για επανεγκατάσταση).

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν αναφερόμενος σε αυτές τις χώρες, χαρακτήρισε την ανταπόκρισή τους «ντροπιαστική ή και απογοητευτική».

Τέλος, το συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ υιοθέτησε ένα ακόμα μέτρο, τη δημιουργία στην Ελλάδα και την Ιταλία των λεγόμενων «hot spots» (σημείων υποδοχής). Σε αυτά τα σημεία θα γίνεται η ταυτοποίηση και καταγραφή των αιτούντων άσυλο με τη συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΕ, όπως είναι η Europol, η Frontex και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου.

«Από τα μεσάνυχτα σήμερα το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου θα είναι πλήρες, δίνοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα υψηλότερα πρότυπα ασύλου σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος υπογραμμίζοντας πως «τώρα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα θα εφαρμοστεί πλήρως».

ΟΗΕ: Πάνω από 70.000 οι πρόσφυγες φέτος στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Αυστριακός Φόλκερ Τιουρκ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» δήλωσε ότι «πάνω από πάνω από 70.000 πρόσφυγες έχουν καταφύγει φέτος στην Ελλάδα, σε μια χώρα της οποίας το σύστημα ασύλου έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες και μέσω της οποίας γίνονται κυρίως οι μετακινήσεις προσφύγων προς την Ευρώπη, που δεν πρόκειται σύντομα να σταματήσουν».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή