ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/07/2015 15:33 EEST | Updated 20/07/2015 15:36 EEST

ΝΔ: Η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει πλήρως τη φορολογική της πολιτική για τον αγροτικό κόσμο

Eurokinissi

Αντιδρά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα μέτρα που περιέχει η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε μεταξύ της κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας και αφορούν στους αγρότες.

«Καλούμε την Κυβέρνηση, έστω και την ύστατη ώρα να συνεκτιμήσει τις επιβαρύνσεις, που έχει ήδη επιβάλει, να συνειδητοποιήσει επιτέλους τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για την ελληνική οικονομία και να αναθεωρήσει πλήρως την φορολογική της πολιτική για τον αγροτικό κόσμο» τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα η ΝΔ.

Επίσης στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες αγρότες υπέστησαν σημαντικές περικοπές, συμβάλλοντας, μέσω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματός τους, στην αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, υποσχέθηκε:

1. Την κατάργηση της υποχρέωσης τήρησης βιβλίων και στοιχείων των αγροτών.

2. Τη θέσπιση του αφορολόγητου των αγροτών μέχρι τις 12.000 ευρώ.

3. Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Αντ’ αυτών, συνεχίζει η ΝΔ, νομοθέτησε την αύξηση του κόστους παραγωγής, την υπέρμετρη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και, για πρώτη φορά από την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη φορολόγηση των πάσης φύσεως αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων» τονίζει η ΝΔ.

Τα πρόσθετα μέτρα, τα οποία έχει συμφωνήσει η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου με τους εταίρους και που αφορούν κυρίως την κατακόρυφη αύξηση της φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος, την περαιτέρω φορολόγηση επιδοτήσεων και ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ και την εκτίναξη του κόστους παραγωγής (κατάργηση επιστροφής ΕΦΚ στο πετρέλαιο, αύξηση του τιμολογίου ρεύματος) θα αποτελέσουν «ταφόπλακα για τον αγροτικό κόσμο», όπως χαρακτηριστικά, πριν από λίγες μέρες (30-6-2015), δήλωνε ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου καταλήγει η ανακοίνωση.

Είχε προηγηθεί συνεδρίαση για το συγκεκριμένο ζήτημα υπό την προεδρία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και με τη συμμετοχή του συντονιστή Οικονομικών Υποθέσεων και πρώην υπουργού κ. Χρήστου Σταϊκούρα, την τομεάρχη Αγροτικού κ. Φωτεινή Αραμπατζή, του τομεάρχης Φορολογικής Πολιτικής κ. Απόστολο Βεσυρόπουλος και οι πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Γεώργιο Καρασμάνη, Αλέξανδρου Κοντού, Ευάγγελου Μπασιάκου, Μάξιμου Χαρακόπουλου, καθώς άλλα στελέχη του κόμματος.