Ο Μέγας Αλέξανδρος με Εβραίο αρχιερέα σε πρωτοφανές ψηφιδωτό που ανακαλύφθηκε σε αρχαία συναγωγή στη Γαλιλαία

Ο Μέγας Αλέξανδρος με Εβραίο αρχιερέα σε πρωτοφανές ψηφιδωτό που ανακαλύφθηκε σε αρχαία συναγωγή στη Γαλιλαία
Jim Haberman

Τεράστιου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος είναι μωσαϊκό που ανακαλύφθηκε σε αρχαία συναγωγή στη Γαλιλαία, σε ανασκαφή της Τζόντι Μάγκνες, του UNC-Chapel Hill College of Arts and Sciences.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου, τα νέα μωσαϊκά βρέθηκαν σε συναγωγή του 5ου αιώνα στο αρχαίο εβραϊκό χωριό του Χουκόκ. Οι ανασκαφές στην περιοχή – στην Κάτω Γαλιλαία- είναι σε εξέλιξη από το 2012 (τα καλοκαίρια).

Το ψηφιδωτό βρέθηκε στην ανατολική πλευρά της συναγωγής το 2013. Υπάρχουν τρεις οριζόντιες «γραμμές/ λωρίδες» όπου απεικονίζονται φιγούρες ανθρώπων και ζώων, περιλαμβανομένων ελεφάντων. Σε αυτήν που βρίσκεται υψηλότερα, η οποία είναι και η μεγαλύτερη, απεικονίζεται μια συνάντηση μεταξύ δύο ανδρών. Θεωρείται πως πρόκειται για τον Μέγα Αλέξανδρο και έναν Εβραίο αρχιερέα, σύμφωνα με την Μάγκνες. Πρόκειται για την πρώτη φορά που βρίσκεται μη βιβλικής θεματολογίας απεικόνιση σε αρχαία συναγωγή.

Κατά την ανασκαφή αυτού του καλοκαιριού, η Μάγκνες και οι συνάδελφοί της αποκάλυψαν επιπλέον τμήματα του ψηφιδωτού, καθώς και το ψηφιδωτό που βρίσκεται δίπλα- που συνδέεται με αφιερωματική επιγραφή η οποία είχε βρεθεί το 2012.

Η αρχαιολογική έρευνα έδειξε ότι η επιγραφή είναι το κέντρο ενός μεγάλου τετραγώνου με ανθρώπινες φιγούρες, ζώα και μυθικά πλάσματα, συμμετρικά γύρω από αυτήν. Περιλαμβάνονται μορφές και μάσκες που σχετίζονται με τη λατρεία του Διονύσου (Βάκχου). Ακόμη, οι ανασκαφές έφεραν στο φως και στήλες καλυμμένες με γύψο και σχέδια βαμμένων φύλλων.

«Οι εικόνες σε αυτά τα ψηφιδωτά – όπως και το υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικής ποιότητάς τους- και οι στήλες...δεν έχουν βρεθεί ποτέ ξανά σε αρχαία συναγωγή. Πρόκειται για μοναδικές ανακαλύψεις» είπε χαρακτηριστικά η αρχαιολόγος.

Στην ίδια συναγωγή είχε βρεθεί το 2012 ψηφιδωτό με τον Σαμψών και τις αλεπούδες. Επίσης, το επόμενο καλοκαίρι βρέθηκε ψηφιδωτό με τον Σαμψών να κουβαλά την πύλη της Γάζας.

Δημοφιλή