ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/07/2015 03:29 EEST | Updated 22/07/2015 03:30 EEST

Κούρσα τριών εβδομάδων για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων

ASSOCIATED PRESS
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος

Σε αγώνα δρόμου τριών εβδομάδων θα επιδοθούν κυβέρνηση και δανειστές με στόχο να πετύχουν το πολύ δύσκολο στόχο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση του τρίτου μνημονίου εντός του στενού χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει η τρόικα. Οι δύο πλευρές έχουν αρχικά συμφωνήσει όλες οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 20 Αυγούστου, ώστε η Ελλάδα να εισπράξει τα απαιτούμενα χρήματα προκειμένου να αποπληρώσει τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν την ίδια ημέρα.

Αυτό σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις και η συγγραφή των κειμένων της συμφωνίας θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν τις 15 Αυγούστου, ώστε στη συνέχεια να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για τις τεχνικές διαδικασίες έγκρισης και εκταμίευσης.

Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα και εφόσον δεν υπάρξουν εκπλήξεις κατά τη ψήφιση απόψε το βράδυ του πολυνομοσχεδίου για τις τράπεζες, τους πλειστηριασμούς και τον κώδικα πολιτικής δικονομίας, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν και πάλι στην Αθήνα οι τεχνικές διαβουλεύσεις εκ του σύνεγγυς.

Ο νέος γύρος διαβουλεύσεων αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης. «Αγκάθι» ωστόσο παραμένει ο χώρος που θα γίνονται οι συναντήσεις καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να ξαναδεί την τρόικα να περνά την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών, ενώ και οι θεσμοί επιθυμούν στο εξής η παρουσία τους στην Αθήνα να είναι όσο το δυνατό πιο διακριτική.

Η «φόρμουλα»

Ανεξάρτητα του τόπου που τελικά θα επιλεχθεί ώστε να γίνουν οι διαπραγματεύσεις, η διαδικασία δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Η παρουσία της τρόικας στην Αθήνα θα έχει διπλό σκοπό. Οι επικεφαλής των κλιμακίων κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα θα επιτηρούν την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα θα «τρέχουν» τη διαπραγμάτευση σχετικά με το περιεχόμενο του τρίτου μνημονίου.

Εφόσον υπάρξει επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων εντός του χρονοδιαγράμματος τότε οι δανειστές θα δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση ώστε να αποπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Ταυτόχρονα θα δοθούν προκαταβολικά και τα πρώτα 10 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης τους.

Σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα κληθεί να καλύψει το σύνολο των υποχρεώσεων του Αυγούστου χωρίς να λάβει για ακόμα μια φορά χρήματα από την πλευρά των δανειστών, γεγονός που προκαλεί ήδη πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ακόμα και αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις αλλά υπάρχει θετική εξέλιξη τότε δεν αποκλείεται να δοθεί εντολή από την πλευρά των δανειστών για μια πρόωρη εκταμίευση χρημάτων.

Προετοιμασία διαπραγμάτευσης

Ακόμα και αν το πολιτικό θερμόμετρο στο εσωτερικό της χώρας βρίσκεται στο κόκκινο, το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει κανονικά την προετοιμασία της διαπραγμάτευσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όλες αυτές τις ημέρες έχουν γίνει τηλεδιασκέψεις μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο να υπάρξει μια βάση συζητήσεων μεταξύ κυβέρνηση και δανειστών.

Ήδη οι δανειστές έχουν ξεκινήσει να ενημερώνονται για την πορεία της οικονομίας και τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει μετά την επιβολή των capital controls, καθώς η τρόικα εκτιμά ότι η ύφεση το 2015 θα βαθύνει ακόμα περισσότερο, ενώ ο προϋπολογισμός θα περάσει και πάλι σε ελλείμματα, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα για την επιβολή πρόσθετων μέτρων.