Υπόμνημα για τροποποιήσεις του ΚΠΔ - Σε απεργία θα κατέλθουν οι δικηγόροι

Υπόμνημα για τροποποιήσεις του ΚΠΔ - Σε απεργία θα κατέλθουν οι δικηγόροι
Eurokinissi

Παρέμβαση στη συζήτηση του νομοσχεδίου του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στις αρμόδιες διαρκείς επιτροπές της Βουλής πραγματοποίησαν σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και ο Πρόεδρος της και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Βασίλης Αλεξανδρής, καταθέτοντας υπόμνημα, σχετικά με τα νομοτεχνικά ελλείμματα του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και συγκεκριμένες προτάσεις τροποποίησης ορισμένων διατάξεων του.

Ο κ. Αλεξανδρής στην προφορική τοποθέτηση του ότι, ο πρωθυπουργός είχε καταδικάσει τον Νοέμβριο του 2014, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ίδιο αυτό σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, χαρακτηρίζοντάς το πλήγμα κατά της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και του δικαίου των αδυνάτων πολιτών, ενώ σημείωσε ότι, το νομοσχέδιο αποδοκιμάσθηκε από το 93% του δικηγορικού σώματος αλλά και το σύνολο του νομικού κόσμου της χώρας.

Ο κ. Αλεξανδρής ανέλυσε τα βασικά άρθρα, που πλήττουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών τόσο στη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης όσο και στην διαδικασία των πλειστηριασμών ακινήτων, με στόχο να ευνοηθούν οι Τράπεζες σε βάρος των οφειλετών αλλά και του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων.

Επίσης αναφέρθηκε στις ασφυκτικές προθεσμίες που επιβάλλονται στη πολιτική δίκη και τόνισε ότι, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό θα αποδειχθούν τελικά ανεφάρμοστες.

Επίσης στάθηκε στον εξοβελισμό της εμμάρτυρης απόδειξης και την θεσμοθέτηση μιας αποδεικτικής διαδικασίας βασισμένης κυρίως σε έγγραφα, η οποία αντιβαίνει τη κοινή λογική και την καθημερινότητα της δικαστικής πρακτικής.

Επεσήμανε ακόμη ότι, οι ασφυκτικές προθεσμίες που επιβάλλονται στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης και η αναπροσαρμογή των ποσοστών κατάταξης των πιστωτών, σε περίπτωση πλειστηριασμού ενυπόθηκων ακινήτων προς όφελος των τραπεζών, βλάπτει σοβαρά τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων.

Υποστήριξε επίσης ότι, εγείρεται θέμα αντισυνταγματικότητας, καθώς όπως ρητά διαλαμβάνεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από την εφαρμογή των οικείων διατάξεων προκύπτει ζημία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και των ασφαλιστικών οργανισμών αρμοδιότητας του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τέλος, κατανοώντας όπως είπε τις καταστάσεις που βιώνει η χώρα, κάλεσε τη Βουλή:

-Να αναζητήσει τις αναγκαίες ισορροπίες στις κρίσιμες για τη κοινωνία διατάξεις του επίμαχου σχεδίου ΚΠολΔ.

-Να υιοθετήσει τις λύσεις που υπάρχουν κι έχουν ήδη προταθεί για την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης και των προστασία των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Απεργία διαρκείας θα αποφασίσουν οι δικηγόροι

Μεθαύριο Παρασκευή θα αποφασίσουν οι δικηγόροι, εάν θα κατέλθουν ή όχι σε αποχή διαρκείας, αντιδρώντας στον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Συγκεκριμένα, η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας συγκαλεί εκτάκτως την Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι, στην Αθήνα, την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, για να καθορίσουν τον τρόπο αντίδρασης τους στο νέο νομοσχέδιο.

Δημοφιλή