Εγκύκλιος ανακούφισης του ΟΑΕΕ για χιλιάδες οφειλέτες

Εγκύκλιος του ΟΑΕΕ για την παύση των ποινικών διώξεων στους οφειλέτες
eurokinissi

Ανακούφιση σε χιλιάδες οφειλέτες του ΟΑΕΕ δίνει η νέα εγκύκλιος του ΟΑΕΕ η οποία αφορά τις ποινικές διώξεις σε βάρος οφειλετών του Οργανισμού.

Η κατάργηση των ποινικών διώξεων θεσμοθετήθηκε με τους νόμους 4321/15 (ΦΕΚ 32 τ. Α/21/03/2015) και 4331/15 (ΦΕΚ 69 τ. Α/02/07/2015). Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο με διάταξη του αρμόδιου εισαγγελέα τίθενται στο αρχείο υποθέσεις για τις οποίες έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, ενώ όσες εκκρεμούν «δεν εισάγονται για συζήτηση και αν έχουν εισαχθεί αποσύρονται από τον εισαγγελέα».

Με λίγα λόγια, όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο από εδώ και στο εξής:

«-Δεν υποβάλλονται εφεξής μηνυτήριες αναφορές.

- Μηνύσεις για τις οποίες εκκρεμεί εκδίκαση, τίθενται στο αρχείο με διάταξη του αρμοδίου

Εισαγγελέα.

- Εφέσεις και αιτήσεις αναιρέσεων ( εκκρεμή ένδικα μέσα ) δεν συζητούνται ή αν έχουν εισαχθεί

για συζήτηση αποσύρονται με διάταξη του αρμόδιου Εισαγγελέα και τίθενται στο αρχείο.

- Ποινικές αποφάσεις που δεν έχουν εκτελεστεί, κατά την δημοσίευση του Νόμου, δεν εκτελούνται

και αν έχει αρχίσει η εκτέλεσή τους, διακόπτεται».

Επίσης παύει πλέον να ισχύει και η δυνατότητα αναγκαστικής είσπραξης εισφορών.

Ανακούφιση σε χιλιάδες επαγγελματίες

Η παύση των ποινικών διώξεων σε βάρος οφειλετών ανακουφίζει χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν βρεθεί σε οικονομική δυσπραγία λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά στην HuffPost Greece, το μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιώργος Φλωράς:

«Η κατάργηση της Ποινικής Δίωξης για οφειλές στον ΟΑΕΕ δικαιώνει το πολυετές αίτημα εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ που αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές τους, ιδίως λόγω της κρίσης. Ευχόμαστε η Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα και σε άλλες ευεργετικές ενέργειες (όπως καταβολή εισφορών αναλογικά με το εισόδημα, αφαίρεση εισφορών για περίθαλψη που δεν δόθηκε, πάγωμα οφειλών και συμψηφισμός αυτών με μελλοντική σύνταξη κλπ) ώστε να συμβάλει ουσιαστικά στην επιβίωση του Ταμείου μας και στην απελευθέρωση των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ από την μέγγενη στην οποία βρέθηκαν».

Δημοφιλή