Μάχη παραμονής για Μεϊμαράκη στην αρχηγία

Μάχη παραμονής για Μεϊμαράκη στην αρχηγία
Sooc

Στα χέρια του Βαγγέλη Μεϊμαράκη βρίσκεται η απόφαση για την ημερομηνία αλλά και τον τρόπο εκλογής του προέδρου της ΝΔ, μετά την τροπή που πήρε η εσωκομματική συζήτηση από την πρωτοβουλία πενήντα και πλέον γαλάζιων βουλευτών να συλλέξουν υπογραφές για την παραμονή του «μεταβατικού» προέδρου στο τιμόνι μέχρι τις αρχές του 2016.

Η Παρασκευή αποτελεί το πρώτο κρας τεστ για τον κ. Μεϊμαράκη αφού στην συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το εάν η εκλογή νέου προέδρου να διεξαχθεί από την βάση στις 30 Αυγούστου, όπως αιφνιδιαστικά πρότεινε ο ίδιος προκαλώντας κύμα πιέσεων από σειρά στελεχών να παραμείνει στη θέση του, αλλά και τις αντιδράσεις άλλων, που διαφώνησαν ανοιχτά με την αλλαγή του τρόπου του προέδρου από το Συνέδριο και όχι από τη βάση.

Το διαφαινόμενο ρήγμα στη ΝΔ ήρθε να επιβεβαιώσει κείμενο που συνέταξαν - και μάλιστα με τις υπογραφές τους - βουλευτές του κόμματος, στο εντευκτηρίου της Βουλής, με το οποίο ζητούσαν από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να παραμείνει στην θέση του και να εγγυηθεί την εκλογική διαδικασία η οποία θα πρέπει να διεξαχθεί πριν από το τακτικό συνέδριο που είναι προγραμματισμένο να γίνει την άνοιξη του 2016.

Το «Κίνημα» των δυο τρίτων του συνόλου των 76 βουλευτών της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπέρ της παραμονής του "μεταβατικού" προέδρου ήρθε ως επιστέγασμα ενός γενικότερου προβληματισμού στελεχών που θεωρούν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η χώρα και με το κυβερνητικό κόμμα να οδεύει σε διάσπαση είναι αδιανόητο να ξεκινήσουν άμεσα, όπως ζητούν άλλοι συνάδελφοι τους οι διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού.

Σχεδόν αμέσως άρχισαν να διαμορφώνονται τα στρατόπεδα υπέρ της μιας και της άλλης άποψης, με τους Ευριπίδη Στυλιανίδη, Νίκο Δένδια, Κώστα Αχ. Καραμανλή, Γιώργου Κουμουτσάκου και άλλων βουλευτών να τάσσονται ανοιχτά της παραμονής Μεϊμαράκη στην προεδρία του κόμματος, ενώ το κείμενο μεταξύ άλλων υπογράφουν και οι Γεράσιμος Γιακουμάτος, Σίμος Κεδίκογλου, Αθανάσιος Δαβάκης, Απόστολος Βεζυρόπουλος και άλλοι...

Στον αντίποδα, στελέχη όπως οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης επιμένουν στην άποψη να γίνουν άμεσα οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού, ενώ διαφωνούν ανοιχτά και με την αλλαγή του τρόπου ανάδειξης του αρχηγού από τη βάση.

Απέναντι στην αλλαγή του τρόπου εκλογής προέδρου τοποθετείται και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ήδη από το 2009 είχε διαφωνήσει ανοιχτά στην εκλογή από τη βάση και όχι από το σώμα των Συνέδρων, σημειώνοντας μέσω συνεργατών της ότι «στην παρούσα φάση δεν μπορούνε να γυρίσουμε πίσω».

Πρότεινε ωστόσο, να υπάρξει περίοδος προεγγραφής των μελών, ώστε και η εκλογή από τη βάση να διατηρηθεί και η αξιοπιστία του κόμματος να διασωθεί.

Γριφος παραμένει η στάση του Αντώνη Σαμαρά αν και πολλοί θεωρούν ότι η σιγή του αποτυπώνει πλήρως και την ενόχληση του για τα όσα είπε προσφάτως σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Μεϊμαράκης για την επιστροφή της ΝΔ στο «μεσαίο χώρο».

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο μετά από τις πληροφορίες ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι και ο ίδιος υποψήφιος, ανεξάρτητα από τη διαδικασία εκλογής που τελικά θα αποφασισθεί από τα όργανα του κόμματος.

Δημοφιλή