Άλλα πρόσωπα και σχήμα, ίδιο περιεχόμενο και στόχοι από την τρόικα: Επιστροφή την Παρασκευή

Άλλα πρόσωπα και σχήμα, ίδιο περιεχόμενο και στόχοι από την τρόικα
Η Ντέλια Βελκουλέσκου (φωτογραφία αρχείου)
Η Ντέλια Βελκουλέσκου (φωτογραφία αρχείου)
ASSOCIATED PRESS

Με ένα «ζόμπι» και ένα «δράκουλα» η τρόικα επιστρέφει αλλάζοντας πρόσωπα και σχήμα, χωρίς όμως να αλλάζει το περιεχόμενο και τους στόχους της επίσκεψης της. Από την Παρασκευή οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών θα βρίσκονται και πάλι στην Αθήνα με πρόθεση να ολοκληρώσουν τη διαπραγμάτευση με την Ελληνική κυβέρνηση για το τρίτο Μνημόνιο το αργότερο έως τις 18 Αυγούστου.

Η σύνθεση της τρόικας θα είναι ανανεωμένη κατά τα 2/3 καθώς μαζί με τον «παλιό» Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, στην Ελλάδα έρχονται και δύο «σκληρά καρύδια» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η Ρουμάνα Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ απέκτησε το προσωνύμιο «Δρακουλέσκου» εξαιτίας της ιδιαίτερα σκληρής στάση που κράτησε κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της στην τρόικα που έλεγχε το Μνημόνιο της Κύπρου.

Αντίστοιχα ο Γερμανός Ράσμους Ρούφερ από την ΕΚΤ, μετείχε στην τρόικα που συστάθηκε για το Μνημόνιο της Πορτογαλίας και εξαιτίας του βλοσυρού του ύφους, αλλά και του παρουσιαστικού του απέκτησε το παρατσούκλι «ζόμπι». Ο ίδιος έγινε τόσο «δημοφιλής» στην Πορτογαλία, που κυκλοφόρησαν ακόμα και μπλούζες με το πρόσωπο του «πειραγμένο» ώστε να θυμίζει ζόμπι.

Η τρόικα όμως δεν αλλάζει μόνο πρόσωπα αλλά και σχήμα, καθώς πλέον γίνεται κουαρτέτο αφού στο εξής θα συμμετέχει και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Ο Ιταλός Νικόλα Τζιαμαριόλι, αναμένεται να συμμετέχει καθ όλη της διάρκεια της διαπραγμάτευσης καθώς ο ESM θα δώσει τα 50δισ ευρώ από τα 87δισ ευρώ του νέου δανείου.

Οι διαπραγματεύσεις

Το αυστηρό χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων το έθεσε από το βήμα της Βουλής ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζοντας ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να έχουν τελειώσει έως τις 18 Αυγούστου, καθώς στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πριν τις 20 του μήνα προκειμένου να εκταμιευθεί η πρώτη δόση και να αποπληρωθούν 3,4 δισ. ευρώ για ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και τους αναλογούντες τόκους, ενώ άλλα 1,575 δισ. ευρώ πρέπει να αποπληρωθούν στο ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, ο χρόνος είναι ιδιαίτερα περιορισμένος και το πρόγραμμα των δανειστών περιλαμβάνει ελέγχους στην Τράπεζα της Ελλάδος, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομίας. Στόχος είναι να συζητηθεί να συμφωνηθεί και εν συνεχεία να συγγραφεί το μνημόνιο με το σύνολο των μέτρων που θα αφορούν την ερχόμενη τριετία. Έστω και αν οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ξεκινήσει εδώ και ημέρες μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, το ορόσημο της 20ης Αυγούστου μοιάζει πάρα πολύ δύσκολο.

Και αυτό γιατί στην πραγματικότητα οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 10 Αυγούστου ώστε στη συνέχεια οι τεχνοκράτες των δανειστών να συντάξουν της έκθεση τους έως τις 20 Αυγούστου.

Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον αυτή τη στιγμή μοιάζει πολύ πιθανό η κυβέρνηση να χρειαστεί ακόμα ένα «δάνειο γέφυρα» ώστε να αποπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, εκτός εάν θεωρηθεί ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε θετικό έδαφος με αποτέλεσμα οι δανειστές προχωρήσουν σε μία προκαταβολική εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος.

Ωστόσο, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίηση της Κομισιόν για το γεγονός ότι τις τελευταίες 10 ημέρες όλες οι πλευρές έχουν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις τους και υπογράμμισε πως στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις το δεύτερο 15ήμερο του Αυγούστου. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν εκτίμησε επίσης ότι «τα πράγματα στην Ελλάδα φαίνεται πως οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση».

Δημοφιλή