Τα 8 βασικά «Μην» του σωστού ταξιδιώτη (για να μη σας πετάξουν από το πλοίο/τρένο/αεροπλάνο)

Τα 8 βασικά «Μην» του σωστού ταξιδιώτη (για να μη σας πετάξουν από το πλοίο/τρένο/αεροπλάνο)
Jimmy Kimmel Live

Υπάρχει κάτι παράλογα εχθρικό στην ψυχολογία των ταξιδιωτών του καλοκαιριού. Ένας διακόπτης που, με το που βγαίνουμε από το σπίτι και κλειδώνουμε την πόρτα, πατιέται αυτόματα και απελευθερώνει τον χειρότερό μας εαυτό. Δεν έχει σημασία τι παιδεία που έχουμε πάρει από την οικογένειά μας ή πόσο δύσκολα έχουμε περάσει μέσα στη χρονιά. Με το που εγκαταλείπουμε το οικείο μας περιβάλλον και ξεκινάμε για τον προορισμό των διακοπών μας, μετατρεπόμαστε σε εξοργισμένους, ανυπόμονους, απολίτιστους μικρούς δικτάτορες.

Ίσως να φταίει το ότι είμαστε μακριά από τους κοινωνικούς περιορισμούς της καθημερινότητάς μας, οι οποίοι μας υπαγορεύουν να συμπεριφερόμαστε κόσμια και με μια υποτυπώδη ευγένεια -στο μυαλό μας, τουλάχιστον. Ίσως το γεγονός πως δεν πρόκειται να ξανασυναντήσουμε τους ανθρώπους με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή στις διακοπές μας, μας δίνει το ελεύθερο να συμπεριφερθούμε όπως θέλουμε χωρίς να σκεφτόμαστε τις συνέπειες -στο μυαλό μας, πάλι, δεν υπάρχουν. Ίσως η συσσωρευμένη πίεση των περασμένων 10 μηνών, πόσο μάλλον συνδυασμένη με τα όσα ζούμε ως χώρα τα τελευταία χρόνια, να βρίσκει μια δικαιολογία για να ξεσπάσει πάνω στον πρώτο ζωντανό οργανισμό που θα βάλει έστω και το μικρότερο εμπόδιο ανάμεσα σε εμάς και τις διακοπές που τόσο αξίζουμε -ακόμα κι αν το εμπόδιο είναι αμελητέο και πολλές φορές ευθυνόμαστε εμείς για αυτό.

Η αλήθεια, όμως, είναι πως δεν έχουμε καμία δικαιολογία για να γινόμαστε ανυπόφοροι κόπανοι όταν ταξιδεύουμε. Ακόμα κι αν έχεις περάσει ένα χειμώνα κλειδωμένος σαν την Πέγκυ Τρικαλιώτη στο «Η Αγάπη Άργησε μια Μέρα», οι καλοί σου τρόποι και ο σεβασμός απέναντι στους άλλους πρέπει να είναι πάντα παρόντες, καλογυαλισμένοι και έτοιμοι για χρήση ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Χωρίς περαιτέρω εισαγωγές, λοιπόν, ας δούμε τα 8 «Μην» του αξιοπρεπή ταξιδιώτη:

Μην πάρετε μαζί σας μέχρι και τα πλακάκια του μπάνιου

«Ό,τι θέλω θα πάρω μαζί μου, ποιον ενοχλώ;», μπορεί να σκέφτεστε. Όντως, εκ πρώτης όψεως το πόσα πράγματα θα πάρετε μαζί σας δεν αποτελεί άμεσο πρόβλημα των συνταξιδιωτών σας -μόνο, ίσως, αυτών που θα χρειαστεί να τα κουβαλήσουν ενώ σίγουρα θα γίνει, στην πορεία, πρόβλημα για τη μέση σας. Εκτός όμως από το καλό που θα κάνετε στον εαυτό σας αν πακετάρετε πρακτικά και συνετά (δεν θα ρισκάρετε το υπέρβαρο, θα μετακινείστε πιο άνετα, θα βρίσκετε πιο εύκολα τα πράγματά σας κλπ) θα κάνετε και μια μεγάλη χάρη στους συνεπιβάτες σας. Καταρχάς, δεν είστε οι μόνοι με αποσκευές. Ειδικά στο αεροπλάνο όπου ο χώρος χειραποσκευών είναι περιορισμένος, κανείς δεν θα εκτιμήσει το γεγονός πως η βαλίτσα σας πιάνει τρεις θέσεις αντί για μία. Έπειτα, όσο Καλός Σαμαρείτης κι αν είναι ο διπλανός σας, οι συνταξιδιώτες σας δεν είναι αχθοφόροι. Αν λοιπόν δεν μπορείτε να σηκώσετε οι ίδιοι τη βαλίτσα σας, τότε μάλλον κάτι έχετε κάνει λάθος. Για να μην πιάσουμε την περίπτωση του επιβάτη που θυμάται τελευταία στιγμή πως έχει πακετάρει την ταυτότητά του στη βαλίτσα ή έχει πάρει μαζί του όλα τα μπουκαλάκια με υγρό περιεχόμενο άνω των 100ml επειδή μάλλον ζει σε κάποια σπηλιά και δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με τον πιο βασικό κανόνα των αεροδρομίων* που γνωρίζει πλέον μέχρι και ο σκύλος μου, οπότε κάνει όλη την ουρά επιβατών να τον περιμένει στο check-in επειδή προφανώς δεν είχαν κάτι καλύτερο να κάνουν εκείνη την ώρα όπως, για παράδειγμα, να επιβιβαστούν για να φτάσουν στο ρημαδοπροορισμό τους.

*σημαντική λεπτομέρεια που πολύς κόσμος δεν λέει να καταλάβει: το μπουκαλάκι των 120ml ή 200ml που πακετάρατε στη χειραποσκευή επειδή είναι μισοάδειο και το περιεχόμενό του είναι κάτω των 100ml, εξακολουθεί να μετρά ως μπουκαλάκι των 120ml ή 200ml. Δεν ωφελεί να παραπονιέστε, έτσι το θέλει το αεροδρόμιο, έτσι είναι.

Μην καταλαμβάνετε περισσότερο χώρο από όσο σας αναλογεί

Είτε ταξιδεύετε με πλοίο, είτε με τραίνο, είτε με λεωφορείο, είτε με αεροπλάνο, είτε με γαϊδουράκι, υπάρχει συγκεκριμένος χώρος που αναλογεί τόσο σε εσάς ως οντότητες όσο και στις αποσκευές σας. Το να σκορπάτε τα πράγματά σας σε ακτίνα 10 μέτρων γύρω σας και προς κάθε κατεύθυνση ενώ παράλληλα ρίχνετε το κάθισμά σας προς τα πίσω λιώνοντας ό,τι βρεθεί στο δρόμο του, απλώνετε τα πόδια σας σε ό,τι υπάρχει μπροστά σας (κάθισμα, σκαμπό, καρέκλα, τραπέζι, άνθρωπο, ζώο) και προτρέπεται την παρέα σας να κάνει το ίδιο με τη δικαιολογία «έλα, έλα, υπάρχει χώρος, τώρα που προλαβαίνουμε πριν έρθουν άλλοι», δεν είναι δείγμα κόσμιας συμπεριφοράς. Δεν είναι καν δείγμα ανθρώπινης συμπεριφοράς. Περιοριστείτε στο χώρο που σας αναλογεί, όσο καλύτερα μπορείτε για να βγάλετε το ταξίδι με σχετική άνεση και προσπαθήστε να θυμάστε πως δεν ταξιδεύετε μόνοι σας.

Μην γκαρίζετε

Κοιτάξτε, όλοι έχουμε πέσει σε αυτή την παγίδα. Μπορεί κάποια στιγμή να ενθουσιαστήκαμε λίγο παραπάνω, μπορεί να ήταν εν μέσω μιας ένθερμης συζήτησης, μπορεί εξαιτίας της κολλητής μας που μιλά πάντα πέντε κλίμακες παραπάνω από το κανονικό και πες-πες παρασύρει κι εμάς -όλοι έχουμε μία. Από ένα στιγμιαίο λάθος, όμως, μέχρι το να μιλάμε με ουρλιαχτά και κραυγές καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, υπάρχει μια υποτυπώδης διαφορά. Για αυτό φροντίστε να προσέχετε τον τόνο της φωνής σας και να τον διατηρείτε σε φυσιολογικά επίπεδα ούτως ώστε να μην προκαλείτε ηχορύπανση σε όλο το καράβι/αεροπλάνο/ΚΤΕΛ. Ακόμα κι αν το δεύτερο όνομα του Έλληνα είναι «φωνακλάς», να θυμάστε πως κατά πάσα πιθανότητα ταξιδεύετε μαζί με τουρίστες και, σε αρκετούς ξένους πολιτισμούς, η λάθος ένταση της φωνής σε δημόσιο χώρο δεν είναι μόνο ενοχλητική αλλά και προσβλητική. Κυρίως όμως, κανείς δεν έχει διάθεση να ακούει τα προσωπικά σας ή τις κοινωνικοπολιτικές σας τοποθετήσεις στο δρόμο για τη Δονούσα.

Μην στέκεστε μπροστά από οτιδήποτε για εκνευριστικά πολύ χρόνο

Εκτός κι αν είστε φτιαγμένοι από αέρα ή νερό ή είστε φαντάσματα, προσπαθήστε να μην στέκεστε σαν χαμένοι μπροστά από διάφορα πράγματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, των διακοπών σας και του ταξιδιού της επιστροφής. Αυτό γενικά ισχύει για όλες τις φορές που βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο και όχι στο σπίτι σας (κι αυτό υπό συζήτηση), είτε είστε διακοπές είτε όχι. Μιας και μιλάμε για διακοπές όμως, ας δούμε τα πιο σημαντικά σημεία μπροστά από τα οποία δεν πρέπει να στέκεστε για περισσότερα από μερικά δευτερόλεπτα. Μην χαζεύετε μπροστά από εισόδους/εξόδους, μέσα σε διαδρόμους και γενικότερα σε οποιοδήποτε άλλο σημείο που λειτουργεί ως πέρασμα. Μην τρέχετε για να πιάσετε πρώτη θέση στην ουρά για την επιβίβαση πριν τη σχετική ανακοίνωση. Μην χαζολογάτε στην ουρά για καφέ στο πλοίο επειδή δεν έχετε αποφασίσει τι θέλετε και ταυτόχρονα παίρνετε τηλέφωνο όλη σας την παρέα για να πάρετε παραγγελίες. Οι ντουζιέρες στις παραλίες είναι για ένα γρήγορο ξέβγαλμα από τα αλάτια μέχρι να γυρίσετε στο δωμάτιο και να κάνετε μπάνιο, όχι για να κάνετε εκεί το αφρόλουτρό σας όσο οι υπόλοιποι ξεροσταλιάζουν κάτω από τον ήλιο μέχρι να τελειώσετε. Νομίζω πως πιάσατε το νόημα.

Μην είστε απροετοίμαστοι όταν έρχεται η σειρά σας

Άλλος ένας κανόνας που γενικά θα έπρεπε να ισχύει σε κάθε φάση της ζωής μας. Στις διακοπές όμως αποκτά ειδική βαρύτητα καθώς το μυαλό όλων μας είναι ήδη στην παραλία που ονειρευόμασταν όλο το χειμώνα, οπότε η υπομονή έχει αρχίσει να εξαντλείται και τα νεύρα μας δεν μπορούν να τεντώσουν άλλο. Για αυτό όταν έρχεται η σειρά σας στην ουρά, σε οποιαδήποτε ουρά, φροντίστε να είστε έτοιμοι και να έχετε στο χέρι όλα όσα χρειάζονται: στην ασφάλεια του αεροδρομίου, φροντίστε να έχετε βγάλει τα παπούτσια και τη ζώνη σας, να έχετε αφαιρέσει τα κοσμήματα και να έχετε το laptop έξω από τη θήκη πριν φτάσετε στο μηχάνημα με τις ακτίνες X-ray. Στο πλοίο έχετε το εισιτήριο στο χέρι, είτε είστε με αυτοκίνητο είτε πεζός, πριν φτάσετε στον ελεγκτή. Στο κυλικείο του καραβιού, φροντίστε να έχετε αρκετά ψιλά μαζί σας και να μην ψάχνετε με τις ώρες τα 10 cents που υπολείπονται ή τι άλλο να αγοράσετε ώστε να ανέβει το ποσό και να σας χαλάσει ο υπάλληλος το 50ευρω. Η οργάνωση σώζει ζωές -στην προκειμένη, τη δική σας.

Μην τα βάζετε με το προσωπικό

Εκτός από ακραίες περιπτώσεις αγενών ανθρώπων που κάποιος θεώρησε, άγνωστο γιατί, ότι είναι ικανοί να εξυπηρετήσουν κόσμο και μάλιστα σε ρυθμούς high season, οι υπάλληλοι που εργάζονται στον τουρισμό προσπαθούν απλά να κάνουν τη δουλειά τους όσο καλύτερα μπορούν, βάσει της εκπαίδευσής τους και των εντολών που έχουν από τους ανωτέρους τους. Δεν είναι υπηρέτες μας ούτε είμαστε οι μοναδικοί πελάτες που έχουν να εξυπηρετήσουν. Επίσης, δεν είναι μηχανές, αλλά άνθρωποι με συναισθήματα και περιορισμένες, αν και υπεράνθρωπες, αντοχές. Με το να ξεσπάτε πάνω τους, λοιπόν, να απαιτείτε παράλογα πράγματα, να τους αντιμετωπίζετε ως κατώτερους και να προσπαθείτε να περάσει το δικό σας με τις πλέον αστείες δικαιολογίες, ακόμα κι όταν οι κανονισμοί είναι ξεκάθαροι από την εποχή των προπάππων μας, δεν βοηθάτε κανέναν. Δεν βοηθάτε τον υπάλληλο που προσπαθεί να σας εξηγήσει την κατάσταση ευγενικά και να μην πάει φυλακή, δεν βοηθάτε τους υπόλοιπους συνταξιδιώτες σας που περιμένουν να εξυπηρετηθούν και δεν έχουν καμία όρεξη να παρακολουθούν αρχαία τραγωδία ενώ το πλοίο ταξιδεύει με 6 μποφόρ και δεν βοηθάτε καθόλου, μα καθόλου το κάρμα σας.

Μην κάνετε σαν μωρά επειδή δεν πιάνει το Wi-Fi

Για όσα λέει αυτός ο υπέροχος άνθρωπος που ακούει στο όνομα Louis C.K. στα επόμενα 4 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα.

Μην είστε εξαρτημένοι από τα κινητά σας

Δε θα το παίξω υπεράνω, κι εγώ είμαι. Οποιοσδήποτε λέει πως δεν είναι, λέει ψέμματα, είναι τόσο απλό. Όμως, το κινητό είναι η προέκταση του χεριού μας όλο το χρόνο. Πρέπει να είναι και αυτές τις 5-10-15 μέρες που θα πάμε διακοπές; Δεν χρειάζεται να το κλείσετε και να το πετάξετε σε ένα συρτάρι μέχρι να επιστρέψετε, αυτά είναι γραφικότητες. Βάλτε όμως ένα μέτρο. Βγάλτε τις φωτογραφίες σας, ναι, μπείτε και λίγο στο Facebook όσο σκοτώνετε την ώρα σας στο πλοίο, κανένα πρόβλημα. Όταν όμως έχετε μπροστά σας την παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο/τη Χρυσοπηγή της Σίφνου/την παραλία του Χαλικούνα στην Κέρκυρα και, αντί να κάνετε backup το μαγικό αυτό σκηνικό στο κεφάλι σας ώστε να σας κρατά παρέα το χειμώνα στο γραφείο, έχετε κολλήσει στο κινητό να χαζεύετε βιντεάκια με γάτες στο ίντερνετ/αφήνετε σχόλια σε στάτους φίλων σας/προσπαθείτε επί μία ώρα να βγάλετε την τέλεια φωτογραφία για το Instagram, αυτές οι διακοπές δεν σας αξίζουν. Ξέρετε τι σας αξίζει; Αρθριτικά.