Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές για τις επιχειρήσεις

Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές για τις επιχειρήσεις
eurokinissi

Την χαλάρωση των περιορισμών σε ότι αφορά τις συναλλαγές με τις τράπεζες που έχουν να κάνουν με το εισαγωγικό εμπόριο αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι επιπτώσεις στην αγορά από τους ελέγχους στην διακίνηση κεφαλαίων, οι οποίοι επηρέαζαν σε μεγάλο βαθμό τις εισαγωγές που πραγματοποιεί η ελληνική οικονομία, όπως και η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις με τις επιταγές.

Εντός της ημέρας αναμένεται μάλιστα να ψηφιστεί σχετική υπουργική απόφαση η οποία και θα επιχειρήσει να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Στη σύσκεψη μετείχαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας, του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και ο εκπρόσωπος του ΣΕΤΕ Γιώργος Βερνίκος.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θα δώσουμε στη δημοσιότητα ποιος είναι ο αριθμός των εγκρίσεων σε σχέση με αυτόν των αιτημάτων». Ανέφερε επίσης «ότι τα πράγματα εξελίσσονται αρκετά ικανοποιητικά τις επόμενες δέκα μέρες θα λύσουμε τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί».

Ο διοικητής της ΤτΕ, υπογράμμισε επίσης ότι «από πλευράς εγκρίσεων είμαστε πολύ κοντά στις εισαγωγές που λειτουργούσε η οικονομία πριν από την κρίση, δηλαδή πριν από τα capital controls».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης υπογράμμισε ότι «είμαστε στο στάδιο που η κυβέρνηση και η ΤτΕ και όλοι οι εμπλεκόμενοι θεσμοί προσπαθούμε να φτάσουμε στο σημείο της ομαλοποίησης των εισαγωγών στα φυσιολογικά επίπεδα ώστε να εκ τρέψουμε οποιοιδήποτε αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία». «Είμαστε πολύ κοντά σε αυτό το σημείο», συμπλήρωσε.

«Στα 3 δισ. ευρώ η ζημιά στην αγορά»

Σε ότι αφορά τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕ, Κωνσταντίνο Μίχαλο δήλωσε πως «η συνάντηση ήταν πράγματι πολύ χρήσιμη και αν αυτά τα οποία συζητήθηκαν τηρηθούν τότε θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες του εισαγωγικού εμπορίου».

Ο κ. Μίχαλος εκτίμησε επίσης πως το κλείσιμο των τραπεζών έχει στοιχίσει στην αγορά περί τα 3 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης αναφέρθηκε στο πρόβλημα των επιταγών που επικρατεί στην αγορά και βιώνουν οι έλληνες επιχειρηματίες.

«Ζητήσαμε αυτό το οκταήμερο να αλλάξει για τις επιταγές, γιατί πολλοί κινδυνεύουν να μπουν στην μαύρη λίστα του Τειρεσία», σημείωσε.

Για ομαλοποίηση της αγοράς έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΣΕΤΕ Γιώργος Βερνίκος.

«Το μήνυμα είναι σαφές η αγορά αρχίζει να ομαλοποιείται. Από μας εξαρτάται η όσο πιο γρήγορη άρση των περιορισμών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί και θα επιχειρήσει να δώσει λύση στα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

«Οι επιχειρηματικές εξέθεσαν τα προβλήματα τους, κάποια από αυτά έχουν λυθεί. Θα ανακοινωθεί υπουργική απόφαση που θα απαντά στο σύνο9λο των προβλημάτων. Θεωρούμε με τον καιρό θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση», τόνισε ο κ. Μάρδας.

«Προσπαθούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα μέσω υπουργικών αποφάσεων. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η ταχύτατη εξυπηρέτηση του επιχειρηματικού κόσμου», συμπλήρωσε.

Δημοφιλή