Γλιτώνετε στ' αλήθεια θερμίδες με τα παγωτά light;

Γλιτώνετε στ' αλήθεια θερμίδες με τα παγωτά light;
1950s FRECKLE FACED BOY WITH FUNNY EXPRESSION LOOKING AT GIANT SIZED ICE CREAM SUNDAE PARFAIT (Photo by H. Armstrong Roberts/ClassicStock/Getty Images)
H. Armstrong Roberts/ClassicStock via Getty Images
1950s FRECKLE FACED BOY WITH FUNNY EXPRESSION LOOKING AT GIANT SIZED ICE CREAM SUNDAE PARFAIT (Photo by H. Armstrong Roberts/ClassicStock/Getty Images)

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του φετινού και κάθε καλοκαιριού, από τα παιδικά μας χρόνια, είναι και θα είναι το παγωτό. Δροσιστικό και λαχταριστό σε κάθε του μορφή (ξυλάκι, κυπελλάκι, χωνάκι), αλλά και σε κάθε του γεύση , το παγωτό είναι το γλύκισμα του καλοκαιριού για τους περισσότερους ενώ για κάποιους άλλους αποτελεί επιλογή όλο το χρόνο.

Η Εύη Κρεμμύδα, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, μας λέει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το παγωτό, έτσι ώστε η κατανάλωσή του να μην επηρεάσει αρνητικά την εικόνα του σώματος μας, που αποτελεί ένα ακόμη φλέγον θέμα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε απλά σάκχαρα και λιπαρά, σε συνδυασμό με την υψηλή θερμιδική του απόδοση, που αγγίζει τις 250 θερμίδες ανά μπάλα παγωτού, το καθιστούν μια επιλογή που θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ, τόσο σε ποσότητα όσο και σε συχνότητα.

Γι’ αυτό οι βιομηχανίες τροφίμων φρόντισαν για χάρη μας να δημιουργήσουν παγωτά με χαμηλότερες θερμίδες, δίνοντας μας τη δυνατότητα να μπορούμε να τα εντάξουμε στο διαιτολόγιο μας λίγο πιο συχνά. Πώς το κατάφεραν αυτό; Αρχικά, έλαβαν υπόψη τα βασικά συστατικά του παγωτού που δεν είναι άλλα από: γάλα, ζάχαρη και κρέμα γάλακτος ή άλλες λιπαρές ουσίες (αβγά, βούτυρο).

Στη συνέχεια λοιπόν αποφάσισαν να «επέμβουν» στα συστατικά του και να παράγουν τριών διαφορετικών τύπων Light παγωτά:

  • 0% ζάχαρη : η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί από άλλες γλυκαντικές ουσίες που πετυχαίνουν το ίδιο αποτέλεσμα γλυκύτητας χρησιμοποιώντας σημαντικά μικρότερη ποσότητα της εκάστοτε ουσίας, εξοικονομώντας έτσι τις αντίστοιχες θερμίδες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και τα παγωτά στα οποία έχει χρησιμοποιηθεί «στέβια», μια γλυκαντική φυτική ουσία με μηδενικό θερμιδικό φορτίο και μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη.
  • 0 % λιπαρά : το πlήρες γάλα έχει αντικατασταθεί με αποβουτυρωμένο ή το γάλα έχει αντικατασταθεί από χυμούς φρούτων (κατηγορία γρανίτα/σορμπέ).
  • 0% σε ζάχαρη και λιπαρά ταυτόχρονα , που όμως με επικάλυψη σοκολάτας αποδίδονται επιπλέον ζάχαρη και λιπαρά.

Έτσι, ενώ οι θερμίδες για ένα απλό παγωτό ξυλάκι μπορεί να είναι περί τις 300, για ένα αντίστοιχο light είναι λίγο λιγότερες από 200. Στο σημείο αυτό, είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι η τελική διαφορά στις θερμίδες είναι μικρή. Έτσι, δεν πρέπει κανείς να ξεγελιέται και να τα υπερακαταναλώνει. Σίγουρα όμως, μια μερίδα ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερχοληστερολαιμίας ή σακχάρου, μπορούν να ωφεληθούν από τη συγκεκριμένη κατηγορία παγωτών και να απολαύσουν μια στο τόσο αυτόν τον δροσερό πειρασμό.

Μη ξεχνώντας ποτέ το τρίπτυχο που πρέπει να διέπει τη διατροφή μας «ποικιλία, μέτρο, ισορροπία», μπορούμε να εντάξουμε το παγωτό στο διαιτολόγιό μας, επιτρέποντας για λίγο στους εαυτούς μας να νιώσουν και πάλι παιδιά σε καλοκαιρινές διακοπές.