Ομπάμα: Σε τροχιά ανάπτυξης η Αφρική. Στενότερη συνεργασία κατά της Αλ Σεμπάμπ

Ομπάμα: Σε τροχιά ανάπτυξης η Αφρική. Στενότερη συνεργασία κατά της Αλ Σεμπάμπ
President Barack Obama makes a joke while answering a question from the media about the dinner he had with his Kenyan relatives, after meeting with Kenya's President Uhuru Kenyatta, at State House in Nairobi, Kenya Saturday, July 25, 2015. (AP Photo/Ben Curtis)
President Barack Obama makes a joke while answering a question from the media about the dinner he had with his Kenyan relatives, after meeting with Kenya's President Uhuru Kenyatta, at State House in Nairobi, Kenya Saturday, July 25, 2015. (AP Photo/Ben Curtis)
ASSOCIATED PRESS

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξήρε σήμερα Σάββατο τις προοπτικές της Αφρικής στον οικονομικό και στον επιχειρηματικό τομέα σε ομιλία του στο Ναϊρόμπι, κατά την δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Κένυα.

«Η Αφρική βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης...Οι άνθρωποι ξεφεύγουν από την φτώχεια, τα εισοδήματα έχουν αυξηθεί και η μεσαία τάξη διευρύνεται», είπε ο Ομπάμα σε διεθνή σύνοδο για την επιχειρηματικότητα.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Ομπάμα με το αξίωμα του προέδρου στην πατρίδα του πατέρα του, την Κένυα, η οποία ξεκίνησε χθες Παρασκευή και περιγράφεται από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ως «επιστροφή στην πατρίδα». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έτυχε θερμής υποδοχής από τους Κενυάτες. Πλήθος κόσμου χειροκροτούσε την ώρα που η αυτοκινητοπομπή μετέφερε χθες τον Αμερικανό πρόεδρο από το αεροδρόμιο.

Κατά την άφιξή του στο Διεθνές Αεροδρόμιο Κενυάτα του Ναϊρόμπι, τον Ομπάμα υποδέχτηκε η ετεροθαλής αδελφή του Αούμα που τον αγκάλιασε, ενώ αργότερα στο δείπνο, παραβρέθηκαν και άλλοι συγγενείς του, ανάμεσά τους και η «Μάμα Σάρα», η οποία βοήθησε στην ανατροφή του εκλιπόντος πατέρα του.

Το πρωί, ο Ομπάμα προήδρευσε της έναρξης της Παγκόσμιας Συνόδου Επιχειρηματικότητας στο Ναϊρόμπι.

Απευθυνόμενος σε νεαρούς και μεγαλύτερους επιχειρηματίες, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η Αφρική θα πρέπει να γίνει ένας «μελλοντικός κόμβος παγκόσμιας ανάπτυξης» και πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η διαφθορά δεν θα βρει πρόσφορο έδαφος για να ανθίσει.

Πρόσθεσε ότι η Κένυα έχει πραγματοποιήσει "απίστευτη πρόοδο" από την τελευταία φορά που την επισκέφθηκε.

«Όταν βρισκόμουν εδώ στο Ναϊρόμπι, πριν από δέκα χρόνια, έμοιαζε διαφορετικό σε σχέση με σήμερα», είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να επισκεφθεί μνημείο για την βομβιστική επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας το 1998 προτού συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα για συνομιλίες σχετικά με θέματα ασφαλείας.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι, ανάμεσά τους 12 Αμερικανοί και 34 ντόπιοι υπάλληλοι της πρεσβείας, έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση, η οποία αποδόθηκε στην αλ-Κάιντα.

Μία ταυτόχρονη επίθεση με στόχο την αμερικανική πρεσβεία στο Νταρ ες Σαλάαμ της Τανζανίας στοίχισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό 70.

Τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα είναι ιδιαίτερα αυστηρά με 10.000 αστυνομικούς να έχουν αναπτυχθεί στο Ναϊρόμπι και τους κεντρικούς δρόμους κλειστούς, ενώ αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την περιοχή.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ και η Κένυα πρέπει να συνεργαστούν στενότερα για να καταπολεμήσουν την σομαλική ισλαμιστική οργάνωση αλ Σεμπάμπ.

Αυτό περιλαμβάνει την αυξημένη ανταλλαγή πληροφοριών από τις υπηρεσίες πληροφοριών τους, είπε. Μιλώντας για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στην Κένυα, ο ίδιος είπε ότι το μήνυμά του προς ολόκληρη την Αφρική είναι κατά των διακρίσεων εις βάρος ανθρώπων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Κενυάτη ομόλογό του Ουχούρου Κενυάτα, ο Ομπάμα είπε ότι η διαφορετική αντιμετώπιση ανθρώπων πλήττει την ελευθερία και στη συνέχεια «συμβαίνουν άσχημα πράγματα».

Από την πλευρά του, ο Κενυάτα είπε ότι η χώρα του και οι ΗΠΑ μοιράζονται πολλές αξίες, αλλά όχι σε όλα τα θέματα, λέγοντας ότι τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων δεν είναι ζήτημα που αφορά τον λαό του.

Η Κένυα, όπως πολλές αφρικανικές χώρες , απαγορεύει δια νόμου την ομοφυλοφιλία.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της χώρας Ουίλιαμ Ρούτο δήλωσε τον Μάιο ότι "δεν υπάρχει χώρος" για τους ομοφυλόφιλους στην Κένυα.

Μετά την επίσκεψή του στην Κένυα, ο Aμερικανός πρόεδρος θα ταξιδέψει στην Αιθιοπία όπου θα γίνει ο πρώτος αμερικανός ηγέτης που θα απευθυνθεί στην Αφρικανική Ένωση.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο)

Δημοφιλή