Σενάρια για πρόωρες εκλογές, κυβέρνησης ειδικού σκοπού και διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ

Σενάρια για πρόωρες εκλογές, κυβέρνησης ειδικού σκοπού και διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ
Eurokinissi

Πρόωρες εκλογές, διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση ειδικού σκοπού, είναι τα σενάρια που επικρατούν και προβληματίζουν καθώς το πολιτικό σκηνικό παραμένει ρευστό δεδομένου ότι υπάρχει ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρά τις παραινέσεις των πολιτικών αρχηγών, την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια του γεύματος που τους παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, δεν προέβη σε καμία δέσμευση πως δεν θα προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεταμένο, κάτι που ασκεί πίεση στον Πρωθυπουργό ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να καταφέρει συμφωνία με τους δανειστές έως τις 20 Αυγούστου και να αποφύγει στο αίτημα ενός νέου δανείου – γέφυρα που πιθανότατα θα έφερνε μαζί του νέα προαπαιτούμενα και όπως είναι λογικό νέες αντιδράσεις.

Παράλληλα αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις των ανταρτών στο εσωτερικό του κόμματος προειδοποιώντας τους, μέσω συνεργατών του, πως είτε να συνταχθούν με τη γραμμή του κόμματος ή να παραιτηθούν.

Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του το Σάββατο στην ΕΡΑ1 δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει τρεις δυνατότητες. «Να κυβερνήσει με τον τρόπο που το κάνει τώρα, κάτι που δεν φαίνεται να αντέχει, να ξαναενσωματωθούν οι διαφωνούντες , πράγμα που είναι δύσκολο ή να ερωτηθεί ο λαός...Κάποια στιγμή θα οδηγηθούμε σε εκλογές, αν το κομμάτι της συμπολίτευσης δεν αλλάξει θέσεις , αναφορικά με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας , ή δεν παραδώσουν τις θέσεις τους και η Κεντρική Επιτροπή θα αποφασίσει ποτέ και με ποιόν τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε συνέδριο».

Και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε μιλώντας το Σάββατο στην εφημερίδα «Επένδυση» ότι «η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει με κυβέρνηση μειοψηφίας. Χρειάζεται μία καθαρή, ισχυρή λύση».

Υπό αυτά τα δεδομένα φαίνεται ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ήττα και πολιτική φθορά για τον κ. Τσίπρα.

Αντίθετα ενισχύεται το σενάριο των πρόωρων εκλογών αμέσως μετά το ξεκαθάρισμα του εσωκομματικού τοπίου μετά και το συνέδριο του κόμματος το Σεπτέμβριο.

Οι κινήσεις πρέπει να γίνουν γρήγορα, λένε άνθρωποι που ξέρουν, καθώς οι επιπτώσεις από τα σκληρά μέτρα θα αρχίζουν να γίνονται αισθητές και η κυβέρνηση θα χάσει τη δυναμική, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, που έχει τώρα.

Μάλιστα ο μικρής κλίμακας ανασχηματισμός που έγινε προ ημερών ενισχύει αυτό το σενάριο καθώς δεν φάνηκε να υπάρχει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.

Έτσι δεν αποκλείεται ο κ. Τσίπρας, εάν επιτύχει τη σύναψη συμφωνίας με τους δανειστές να προκηρύξει εκλογές μετά το Δεκαπενταύγουστο προλαμβάνοντας πιθανές κινήσεις της Αριστερής Πλατφόρμας να παρουσιάσει κάποιο σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να έχει απήχηση, αλλά και να προχωρήσει σε αυτόνομη κάθοδο σε τυχόν εκλογές.

Ακόμη εκτιμάται ότι στο συνέδριο του κόμματος τον Σεπτέμβριο θα επιδιωχθεί η εκλογή νέων συνέδρων, άνοιγμα στην κοινωνία με την ανακοίνωση ενός νέου προγραμματικού συμβολαίου και την πίεση προς την Αριστερή Πλατφόρμα να αποφασίσει εάν θα παραμείνει να υλοποιήσει τις αποφάσεις ή να κινηθεί εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το σενάριο ο Πρωθυπουργός μπορεί να έχει προκαλέσει «τεχνητή» διάσπαση στο κόμμα και αν μάλιστα έχει καταφέρει μια διευθέτηση του δημόσιου χρέους με τους εταίρους να την κεφαλαιοποιήσει προχωρώντας σε εκλογές στα τέλη Οκτωβρίου ή τον Νοέμβριο περίοδο που θα διεξάγονται εκλογές και σε χώρες όπως την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Το σενάριο της καθυστέρησης των εκλογών πέραν του 2015 φαίνεται ότι δεν μπορεί να σταθεί, αφού ο κ. Τσίπρας είναι «δέσμιος» να ζητεί την έγκριση της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα σε δημοσίευμά της η Realnews σε άρθρο της με τίτλο «7 κινήσεις Τσίπρα στη σκακιέρα» η εφημερίδα «αποκαλύπτει» τι σχεδιάζει ο πρωθυπουργός για να αλλάξει το σκηνικό και δημοσιεύει την «ατζέντα των αλλαγών».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι επτά κινήσεις είναι:

1. Συμφωνία με τους δανειστές έως 17 Αυγούστου - 2. Εκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο - 3. Πρόωρες κάλπες τέλη φθινοπώρου ή, το αργότερο, την άνοιξη - 4. Καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής - 5. Σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα - συνταγματική αναθεώρηση - 6. Στοχευμένες δράσεις για στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικά ομάδων - 7. Αμεση προσέλκυση ξένων επενδύσεων για να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις".

Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που ποντάρουν στη δημιουργία μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού.

Όπως μεταδίδει το «Βήμα της Κυριακής» ο Πρωθυπουργός κατά το γεύμα με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή φέρεται να είπε πως το κύριο μέλημά του είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας έως τις 18 Αυγούστου και στη συνέχεια η προώθηση των επ΄μεων αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, σημείωσε πως χωρίς συμφωνία για το χρέος δεν υπάρχει βάση για τη διεξαγωγή εκλογών τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται απόψεις κοινοβουλευτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αφότου γίνουν οι όποιες συζητήσεις σε κομματικά όργανα, το βήμα που αναμένεται να γίνει είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, πιθανότατα με τον κ. Τσίπρα επικεφαλής, με διευρυμένη όμως πολιτική νομιμοποίηση και τη στήριξη από τη Βουλή και με τη συμμετοχή μη πολιτικών προσώπων χωρίς κομματική ιδιότητα.

Οι πηγές που επικαλείται, χωρίς να κατονομάζει, η εφημερίδα, έχουν διατυπώσει και σχετικές εισηγήσεις και επισημαίνουν πως κάτι τέτοιο θα είναι εφικτός έπειτα από διαβούλευση με άλλα κόμματα τα οποία υπό όρους δεν θα έφερναν εμπόδια. Μάλιστα σημειώνουν πως ο χρονικός ορίζοντας μιας τέτοιας κυβέρνησης θα φθάνει ως τις αρχές του 2016.

Δημοφιλή