Τι απαντά ο Γιάνης Βαρουφάκης στα περί Plan b και των σχεδίων χακαρίσματος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

Τι απαντά ο Γιάνης Βαρουφάκης στα περί Plan b και των σχεδίων χακαρίσματος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
Eurokinissi

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης φέρεται να έχει εκπονήσει Plan B, με εντολή του κ. Τσίπρα, το οποίο ανάμεσα σε άλλα περιελάμβανε χάκινγκ στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και υποκλοπή των ΑΦΜ των πολιτών.

Ο κ. Βαρουφάκης το απόγευμα της Κυριακής απάντησε με ένα μήνυμά του στο twitter λέγοντας: «Προς Τρόικα Εσωτερικού: Αναφέρθηκα επισήμως στην ενσωμάτωση συστήματος πληρωμών στο Taxisnet» και παραπέμπει στις δηλώσεις του κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Οικονομικών στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Προχωρώ σε κάτι το οποίο ακούγεται τεχνοκρατικό αλλά δεν είναι. Έχει μεγάλη σημασία η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει αρχίσει να επεξεργάζεται τρόπους με τους οποίους το taxisnet μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω από αυτό που είναι, να γίνει ένα σύστημα πληρωμών και προς τρίτους, ένα σύστημα το οποίο αυξάνει την αποτελεσματικότητα και ελαχιστοποιεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους πολίτες και προς τις επιχειρήσεις» είχε δηλώσει κατά την τελετή ο κ. Βαρουφάκης όπως προκύπτει από το δελτίο Τύπου της 6ης Ιουλίου 2015.

Σε άλλο του μήνυμα του, στα αγγλικά αυτή τη φορά, στο twitter ο κ. Βαρουφάκης αναφερόμενος στα σενάρια περί χακαρίσματος του ΑΦΜ των πολιτών δηλώνει εντυπωσιασμένος από τη φαντασία των δυσφημιστών του.

Στα διεθνή μέσα

Εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπό πίεση σχετικά με τις αναφορές για μυστικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για επιστροφή στο δραχμή» κάνει το Reuters.

Το Reuters κάνει εκτενή αναφορά στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ αναλυτικό είναι το ρεπορτάζ, βάσει του άρθρου της «Καθημερινής της Κυριακής» και για το plan b που φέρεται πως σχεδιάζει ο κ. Βαρουφάκης.

Οι αποκαλύψεις, τονίζει το Reuters γίνονται την ώρα που ο κ. Τσίπρας δίνει αγώνα να κρατήσει το κόμμα του ενωμένο.

Για πολιτική καταιγίδα κάνει λόγο η Telegraph η οποία αναπαράγει το ρεπορτάζ της κυριακάτικης εφημερίδας που αφορά τον κ. Βαρουφάκη.

Ωστόσο σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα ο κ. Βαρουφάκης είπε πως οι δηλώσεις του ήταν ακριβείς αλλά παραποιήθηκαν από ορισμένα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και τον έκαναν να δείχνει σαν να σχεδίαζε την επιστροφή στη δραχμή από την αρχή.

«Η ουσία όλων αυτών είναι ότι θέλουν να με παρουσιάσουν σαν ένα αχρείο υπουργό Οικονομικών και να μου προσάψουν προδοσία. Όλα είναι μέρος μια προσπάθειας να ακυρώσουν τους πρώτους πέντε μήνες της κυβέρνησης και να τους πετάξουν στον κάλαθο της ιστορίας» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης στην Telegraph και πρόσθεσε: «Διαστρεβλώνει εντελώς το στόχο για ένα παράλληλο νόμισμα. Πάντα ήμουν ενάντια στη διάλυση του ευρώ διότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι σκοτεινές δυνάμεις θα εξαπλωθούν στην Ευρώπη».

«Ο στόχος του χάκινγκ ήταν να μπορέσει το υπουργείο Οικονομικών να πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές μεταφορές ποσών «με το πάτημα ενός κουμπιού». Οι πληρωμές θα ήταν σε υποσχετικές πληρωμών (IOUs) όπως είχε γίνει στην Καλιφόρνια, μετά την κρίση της Lehman, δηλώνει ο πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών στη Telegraph.

Ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα αυτού του είδους θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να δημιουργήσει ρευστότητα σε ευρώ και να παρακαμφθεί αυτό που στον ΣΥΡΙΖΑ ονομάζουν «οικονομικό στραγγαλισμό» εκ μέρους της ΕΚΤ.

«Το σχέδιο ήταν πολύ καλά αναπτυγμένο. Πολύ σύντομα θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε χρησιμοποιώντας εφαρμογές για smartphones, και θα μπορούσε να γίνει ένα λειτουργικό παράλληλο σύστημα. Φυσικά αυτό θα ήταν σε ευρώ, αλλά πολύ εύκολα θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια νέα δραχμή».

Ο ίδιος, όπως αναφέρει η Telegraph, είπε πως η μυστικότητα ήταν αναγκαία από τη στιγμή που η τρόικα είχε τον έλεγχο της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων και ήταν έτοιμος να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό τη στιγμή που θα είχε το «πράσινο» φως από τον πρωθυπουργό, όμως η εντολή δεν ήλθε ποτέ.

«Πάντα έλεγα στον Τσίπρα ότι δεν θα είναι μια απλή βαρκάδα αλλά αυτό θα είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει για την ελευθερία» είπε στη Telegraph και συνέχισε:« Αλλά όταν ήρθε εκείνη η στιγμή συνειδητοποίησε ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Δεν ξέρω πότε έλαβε αυτήν την απόφαση. Εγώ το έμαθα το βράδυ του δημοψηφίσματος, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσφέρθηκα να παραιτηθώ».

Ο Βαρουφάκης επιμένει, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα, ότι σκοπός του ήταν πάντα να κινηθεί επιθετικά με νομικά επιχειρήματα και οικονομικές πρακτικές εντός της Ευρωζώνης αναγκάζοντας τους Ευρωπαίους πιστωτές να ενεργούν έξω από το δίκαιο των συνθηκών της Ε.Ε., σε περίπτωση που επέβαλαν ένα Grexit. Ωστόσο υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την εντολή να διερευνήσει πιο ριζοσπαστικά μέτρα εάν όλα τα άλλα αποτύγχαναν.

«Νομίζω ότι οι Έλληνες μας εξουσιοδότησαν να συνεχίσουμε ενεργά και δυναμικά τη διαπραγμάτευση μέχρι το σημείο να δηλώσουμε ότι αν δεν μπορούμε να έχουμε μια βιώσιμη συμφωνία, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο εξόδου» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

«Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε συμφωνία στις 20 Αυγούστου»

Επιπλέον ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ο πραγματικός σκοπός του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, του κ. Σόιμπλε, για την Ελλάδα είναι να προκαλέσει μια επανάσταση στην όλη δομή της νομισματικής ένωσης, έχοντας ξεκάθαρα τη Γαλλία στο στόχαστρο του.

«Ο Σόιμπλε πιστεύει ότι η Ευρωζώνη δεν είναι βιώσιμη, με την μορφή που έχει σήμερα. Πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχουν κάποιες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις, κάποιος βαθμός πολιτικής ένωσης».

«Εμένα μου δήλωσε κατηγορηματικά ότι ένα Grexit θα του παρέχει την αναγκαία ισχύ για να ασκήσει τρομοκρατία προκειμένου να επιβάλει στους Γάλλους, αυτό για το οποίο το Παρίσι αντιστέκεται: Τη μεταφορά εξουσιών για τον προϋπολογισμό από το Παρίσι στις Βρυξέλλες».

Ακόμη ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε στη Telegraph ότι ο κ. Σόιμπλε άλλαξε γνώμη για την Ελλάδα αφού κερδίζει χρόνο γνωρίζοντας ότι το τελευταίο σχέδιο διάσωσης είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

«Όλοι ξέρουν ότι το ΔΝΤ δεν θέλει να πάρει μέρος στο νέο πρόγραμμα, αλλά ο κ. Σόιμπλε επιμένει στη συμμετοχή του Ταμείου ως προϋπόθεση για τη χορήγηση νέων δανείων. Έχω την υποψία ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία στις 20 Αυγούστου» υπογραμμίζει ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης.

Το δημοσίευμα

Σημειώνεται ότι όπως δημοσιεύει η Καθημερινή της Κυριακής ο κ. Βαρουφάκης σχεδίαζε, με εντολή του Πρωθυπουργού ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα μέσα στα πλαίσια του ευρώ αλλά με την δυνατότητα «εν μία νυκτί να μετατραπεί σε μία νέα δραχμή».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής τις λεπτομέρειες του σχεδίου, ο κύριος Βαρουφάκης τις αποκάλυψε σε στελέχη ξένων hedge funds, στα πλαίσια διεθνούς forum που έλαβε χώρα στις 16 Ιουλίου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η κυριακάτικη εφημερίδα ο κύριος Βαρουφάκης θα δημιουργούσε με τους συνεργάτες του μυστικούς λογαριασμούς, συνδεδεμένους με το ΑΦΜ κάθε φορολογούμενου, «χωρίς να το πούμε σε κανέναν» όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος, έτοιμους να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή, υπό άκρα μυστικότητα.

«Με το πάτημα ενός κουμπιού» το σύστημα θα ήταν σε θέση να αποστείλει ένα ειδικό pin σε κάθε φορολογούμενο που θα αντιστοιχούσε σε αυτόν τον μυστικό, παράλληλο λογαριασμό μέσω του οποίου θα μπορούσε ο πολίτης ή η επιχείρηση να πραγματοποιήσει πληρωμές, δημιουργώντας έτσι ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, ενόσω οι τράπεζες θα παρέμεναν κλειστές, εξήγησε ο πρώην υπουργός οικονομικών.

Αντιδράσεις

Το ρεπορτάζ της Καθημερινής προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ η οποία με ανακοίνωσή της έκανε λόγο για μείζον πολιτικό, οικονομικό και ηθικό ζήτημα για την κυβέρνηση το οποίο θα πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος για τη διακρίβωση των όποιων ευθυνών.

Για ενδείξεις δόλου από πλευράς του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, κάνει λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη, μέσω του λογαριασμού της στο Twitter, θέτοντας το ερώτημα εάν έχει έρθει η ώρα της Δικαιοσύνης.

Επίθεση κατά του πρώην υπουργού οικονομικών εξαπέλυσε και το Ποτάμι, με ανακοίνωσή του. «Διαβάζοντας το “σχέδιο Βαρουφάκη” για την επιστροφή στη δραχμή, δεν ξέρεις αν πρέπει να οργιστείς ή να γελάσεις. Ο κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, “έπαιζε” τον μαύρο hacker, σχεδίαζε κλοπές ΑΦΜ, έστηνε δηλαδή το κράτος της δραχμής λέγοντας ψέματα στους πολίτες ότι αγωνιζόταν για μια συμφωνία με την Ευρώπη» τονίζει μεταξύ άλλων το Ποτάμι και καλεί την Κυβέρνηση να πάρει θέση.

Για «εφιαλτικό σχεδιασμό» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ. «Με τα σημερινά δημοσιεύματα της "Καθημερινής", έρχονται στο φως πρόσθετες και ιδιαίτερα ανησυχητικές πληροφορίες για την προετοιμασία και υλοποίηση του Plan B και του σχεδίου για το Grexit.... Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί πια να σιωπά, ούτε να κρύβεται πίσω από πράξεις ή παραλείψεις Υπουργών και συνεργατών του, τους οποίους λίγους μήνες πριν τους χαρακτήριζε «σημαντικό κεφάλαιο» της διαπραγμάτευσης».

Μάρδας: Ωραία ιστορία για μυθιστόρημα

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό σταθμό Mega ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας τόνισε πως δεν γνωρίζει τίποτα για το σχέδιο Βαρουφάκη και υπογράμμισε πως δεν υπήρχε γνώση για το συγκεκριμένο ζήτημα ούτε σε επίπεδο κυβερνητικής πολιτικής.

«Πρόκειται για μια ωραία ιστορία για ένα ωραίο μυθιστόρημα» είπε ο κ. Μάρδας, ενώ σχολίασε πως εάν όντως υπήρχε τέτοιο ζήτημα τότε θα ετίθετο θέμα νομιμότητας.

Κριτική και εκ των έσω

Εν τω μεταξύ δεν λείπει η κριτική στον πρώην υπουργό Οικονομικών και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με το ζήτημα το οποίο προέκυψε με το δημοσίευμα της RealNews, όπου ο κ. Βαρουφάκης παρουσιαζόταν να εκφράζει την άποψη ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί- κάτι που ο ίδιος χαρακτήρισε ως «προβοκάτσια».

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του αντιπροέδρου της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος, ερωτηθείς σχετικά, είπε στον ΣΚΑΙ ότι «είναι αλήθεια ότι ο αγαπητός Γιάνης Βαρουφάκης δείχνει τον τελευταίο καιρό μία αμετροέπεια σε σχέση με αυτά τα οποία ή γνώριζε ή προωθούσε στα πλαίσια του μεγάλου καθήκοντος που είχε και του εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός».

Αιχμές κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη άφησε όμως και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Αυλωνίτου. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κα Αυλωνίτου χαρακτήρισε τον κ. Βαρουφάκη ως «Βουγιουκλάκη της πολιτικής».

«Ο κ. Βαρουφάκης είναι η Βουγιουκλάκη της πολιτικής. Μιλάει πέντε φορές τη μέρα. Όταν μιλάς τόσο πολύ, τι θα είναι επίλογος και τι πρόλογος, δε θυμάσαι ούτε εσύ. Και θέλω να πω όσον αφορά την αξιοπιστία του: ψήφισε στην πρώτη ψηφοφορία «όχι», στη δεύτερη «ναι», αλλά ενδιάμεσα στην επιτροπή οικονομικών, «παρών». Καταλαβαίνετε τι αξιοπιστία έχει. Είναι κακουργηματική πράξη για τα ΑΦΜ και πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας» σημείωσε.

Δημοφιλή