Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία: Οφείλουμε να περιφρουρήσουμε την ενότητα του κόμματος - Να δρομολογηθεί το Συνέδριο

Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία: Οφείλουμε να περιφρουρήσουμε την ενότητα του κόμματος
Nick Paleologos / SOOC

Την ανάγκη να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατόν η συνεδριακή διαδικασία, όπως προβλέπεται από το καταστατικό, μετά το αδιέξοδο που υπάρχει στο κόμμα με τους διαφωνούντες -τους οποίους χαρακτήρισε μειοψηφία- τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχοντας περιγράψει τα όσα έκανε η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα τόνισε ότι σε όλη αυτή την πορεία, έγιναν ορατές οι διαφορές στρατηγικού προσανατολισμού ανάμεσα στην πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας, που ενέκρινε τις βασικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, και την μειοψηφία, που εξέφρασε διαφορετική άποψη». Και συνέχισε: «Το ζήτημα είναι υπαρκτό. Η στρατηγική μας πρέπει να αποσαφηνιστεί με νηφαλιότητα και ωριμότητα, μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες, που να εμπλέκουν το σύνολο των κομματικών δυνάμεων. Γι αυτό πρέπει να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατόν η συνεδριακή διαδικασία, όπως προβλέπεται από το καταστατικό. Υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε την ενότητα του κόμματος».

Ο πρωθυπουργός, που βρέθηκε για πρώτη φορά απέναντι σε όσους διαφωνούν μετά την τελευταία... «αποστασία» στη Βουλή, προσκάλεσε τους παρευρισκόμενους να απαντήσουν ευθέως στα ερωτήματα που τίθενται για την μέχρι τώρα πορεία.

  • Έκανε η κυβέρνηση όλα όσα μπορούσαν να γίνουν, ή όχι; Υπάρχουν πράγματα που παρέλειψε ή απέφυγε να κάνει, και ποια είναι αυτά; Τι δεν χειρίστηκε με τον σωστό τρόπο.
  • Υπήρξε κάποιο ρεαλιστικό και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο που δεν υιοθετήθηκε; Ποια θα μπορούσε να είναι σήμερα αυτή η εναλλακτική βιώσιμη λύση;
  • Τι πρέπει να κάνει σήμερα η Αριστερά; Να εγκαταλείψει την κυβέρνηση στους εκπροσώπους του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος; Ή να δώσει την μάχη στις συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί;

Αναφορικά με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, είπε ότι έκλεισε ένας κύκλος 6μηνης πολιτικής πρωτοβουλίας, ένας κύκλος που κατά τον Αλέξη Τσίπρα πρέπει να αποτιμηθεί διεξοδικά. «Να συζητηθούν ανοιχτά τα αποτελέσματα που πέτυχε η κυβέρνηση (χαμηλότοκο δάνειο 85 δισ. για 3 χρόνια, δέσμευση για απομείωση του χρέους, μείωση των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων, 35 δισ. αναπτυξιακό πακέτο). Να συζητηθούν επίσης τα λάθη που κάναμε» επεσήμανε.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι υπάρχουν περιθώρια στην διαπραγμάτευση, που πρέπει να εξαντληθούν ώστε η συμφωνία να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο βιώσιμη, αναφερόμενος στα εργασιακά, τη σταδιακή εφαρμογή αγροτικών μέτρων, τα ισοδύναμα στο ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις. «Έχει σημασία να υπάρχει μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται εκ μέρους του λαού και της κοινωνίας, και όχι μια κυβέρνηση που σχεδιάζει από κοινού με τους δανειστές, όπως οι προηγούμενες», πρόσθεσε.

Επίσης τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα για άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες, σε τομείς που δεν συνδέονται με την διαπραγμάτευση και αποτυπώνουν το στίγμα της αριστεράς. Αυτά είναι η φοροδιαφυγή, η διαφθορά, οι μεταρρυθμίσεις στην Δημόσια Διοίκηση, ο θεσμικός εκσυγχρονισμός κλπ. «Είναι αδιανόητο να εγκαταλειφθεί η προοπτική αυτή, που ανοίγει για πρώτη φορά στον τόπο μας» είπε.

«Όλα τα παραπάνω, αποτελούν τα μέτωπα της μάχης που έχει να δώσει σήμερα η Αριστερά. Γι αυτό απαιτούνται συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες ανασύνταξης. Η μάχη αυτή δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί. Αυτό είναι και το μήνυμα που παίρνουμε από την κοινωνία και οφείλουμε να το ακούσουμε» τόνισε.

Εκδήλωση Αριστερής Πλατφόρμας

Από την άλλη πλευρά, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στέλνει το δικό του μήνυμα από το Πεδίον του Άρεως, με την εκδήλωση που διοργανώνει με αφορμή τα γενέθλια του iskra.gr. Όλοι αναμένουν μια αρχηγική εμφάνιση, ενώ δεν είναι τυχαίος και ο τίτλος της εκδήλωσης: «Το όχι δεν ηττήθηκε! Συνεχίζουμε». Εκτός από τον Λαφαζάνης, στην εκδήλωση θα μιλήσουν και άλλα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, ο επικεφαλής της ΔΕΑ Αντώνης Νταβανέλος και ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου, δημοσιογράφος - συγγραφέας από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Δημοφιλή