Ισλαμικό Κράτος και Κουρδικό στην έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ που κάλεσε η Τουρκία

Ισλαμικό Κράτος και Κουρδικό στην έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ που κάλεσε η Τουρκία
A Turkish F-16 prepares to taxi while another one takes off during Anatolian Eagle exercise at 3rd Main Jet Air Base near the central Anatolian city of Konya, Turkey, Monday, June 15, 2009. Dozens of U.S., British and Turkish pilots are engaging in mock aerial battles over central Turkey, indicating deepening relations between the allies. Pilots from Jordan and the United Arab Emirates are also participating in the exercise. (AP Photo/Selcan Hacaoglu)
A Turkish F-16 prepares to taxi while another one takes off during Anatolian Eagle exercise at 3rd Main Jet Air Base near the central Anatolian city of Konya, Turkey, Monday, June 15, 2009. Dozens of U.S., British and Turkish pilots are engaging in mock aerial battles over central Turkey, indicating deepening relations between the allies. Pilots from Jordan and the United Arab Emirates are also participating in the exercise. (AP Photo/Selcan Hacaoglu)
ASSOCIATED PRESS

Και τα 28 μέλη του ΝΑΤΟ συμμετέχουν σε έκτακτη συνεδρίαση με θέμα τις επιχειρήσεις της Τουρκίας κατά του Ισλαμικού Κράτους και των Κούρδων ανταρτών.

Τη συνεδρίαση κάλεσε η Τουρκία, που δείχνει να αλλάζει τη στάση της πάνω στο ζήτημα του πολέμου στη Συρία. Σημειώνεται ότι η γείτονας χώρα αποτελούσε απρόθυμο «σύμμαχο» στον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, στάση που φάνηκε να αλλάζει μετά την επίθεση αυτοκτονίας στο Σουρούτς. Ακολούθησαν επιδρομές κατά θέσεων των τζιχαντιστών στη Συρία, αλλά και θέσεων των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, με το οποίο ήταν σε ισχύ εκεχειρία.

Έχει αναφερθεί ότι μεταξύ των σχεδίων της Τουρκίας είναι η εδραίωση μιας ζώνης «ελεύθερης από το Ισλαμικό Κράτος» κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ- ενώ παράλληλα έχουν λάβει χώρα ευρείες επιχειρήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας στο εσωτερικό της χώρας, με εκατοντάδες συλλήψεις υπόπτων για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, το ΡΚΚ και αριστερές οργανώσεις. Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, πέρα από επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών μια τέτοια ζώνη θα διευκόλυνε και τις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων- με τη γείτονα να υποστηρίζει ότι δεν κάνει διάκριση μεταξύ του ΡΚΚ και του Ισλαμικού Κράτους, καθώς τα θεωρεί και τα δύο τρομοκρατικές οργανώσεις. Υπογραμμίζεται ότι τα τουρκικά πλήγματα δεν έχουν στοχεύσει μόνο τζιχαντιστές, αλλά και Κούρδους μαχητές που πολεμούν κατά των εξτρεμιστών στη Συρία και το Ιράκ. Τα σχέδια για τη δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης περιλαμβάνουν την απομάκρυνση ανταρτών από ένα τμήμα μήκους 109 χιλιομέτρων δυτικά του Ευφράτη.

Σημειώνεται πάντως ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η όλη υπόθεση (με την Τουρκία να δίνει πράσινο φως για τη χρήση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ από τις ΗΠΑ για αεροπορικά πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους) δεν αποτελεί παρά μια πρόφαση για τη γείτονα, που επιδιώκει στην πραγματικότητα να χτυπήσει τους Κούρδους. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν η Τουρκία είχε κατηγορηθεί ότι «έκανε τα στραβά μάτια» όσον αφορά στη δραστηριότητα των τζιχαντιστών (επιτρέποντας τη διέλευση από τα σύνορα εφοδίων που προορίζονταν για τους ισλαμιστές, για παράδειγμα). Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη προσέγγιση, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη, η «απροθυμία» της Τουρκίας να πλήξει το Ισλαμικό Κράτος ήταν επί της ουσίας απροθυμία να προβεί σε κινήσεις οι οποίες θα μπορούσαν de facto να βοηθήσουν τους Κούρδους μαχητές που πολεμούν κατά των τζιχαντιστών. Τώρα που η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει και τις δύο πλευρές, αποφάσισε να εμπλακεί, βάσει της εν λόγω συλλογιστικής.

Ερντογάν: Αδύνατη η συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας

Από πλευράς του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα (Τρίτη) ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω στη «μάχη της κατά της τρομοκρατίας», προσθέτοντας ότι πολιτικοί που συνδέονται με «τρομοκρατικές οργανώσεις» θα έπρεπε να χάσουν την ασυλία τους. «Πρόκειται για μια διαδικασία την οποία θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα» είπε σε συνέντευξη Τύπου πριν την αναχώρησή του για επίσημη επίσκεψη στην Κίνα. Επίσης, συμπλήρωσε ότι αναμένει το ΝΑΤΟ να δηλώσει έτοιμο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, αλλά δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η δήλωσή του – σύμφωνα με τη Hurriyet Daily News- ότι είναι αδύνατη η συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Κούρδους αντάρτες και τους πολιτικούς που συνδέονται με «τρομοκρατικές οργανώσεις». «Δεν είναι δυνατόν για εμάς να συνεχίσουμε την ειρηνευτική διαδικασία με αυτούς που απειλούν την εθνική ενότητα και αδελφότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε στο CNN ότι το κενό ισχύος που προέκυψε από τις «κτηνωδίες» του καθεστώτος Άσαντ και η έλλειψη διεθνούς αντίδρασης επέτρεψαν στο Ισλαμικό Κράτος να «ανθίσει» στην περιοχή. «Εάν υπάρχει κάποιος που είναι υπεύθυνος για όλα αυτά τα τρομοκρατικά εγκλήματα και τις ανθρωπιστικές τραγωδίες στη Συρία, είναι η προσέγγιση Άσαντ, με χρήση χημικών όπλων, και βομβών- βαρελιών εναντίον αμάχων. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος ήταν σε θέση να δραστηριοποιούνται στη Συρία εξαιτίας αυτού του κενού».

Αναφερόμενος στα πλήγματα κατά του ΡΚΚ, σε ερώτηση εάν οι αεροπορικές επιθέσεις είχαν ως κίνητρο θέματα που σχετίζονται με τις εκλογές, λόγω της ανόδου του φιλοκουρδικού HDΡ, ο Νταβούτογλου είπε ότι οι επιχειρήσεις είναι κατά του ΡΚΚ και όχι εναντίον του HDP ή των Κούρδων της Τουρκίας. Επίσης, τόνισε ότι το HDP πρέπει να καταδικάσει την «τρομοκρατική δραστηριότητα» του ΡΚΚ.

Δημοφιλή