Αποφασίζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή και τη μορφή του Συνεδρίου και την σύγκληση της ΚΕ

Αποφασίζει η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή και τη μορφή του Συνεδρίου και την σύγκληση της ΚΕ
SOOC

Υπό τη σκιά της συγκέντρωσης που διοργάνωσε τη Δευτέρα η Αριστερή Πλατφόρμα και στην οποία καταγράφηκε ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή – προς έκπληξη ακόμη και μελών της εντός του ΣΥΡΙΖΑ τάσης- συνέρχεται εκ νέου σήμερα, Τρίτη η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Η «επίδειξη δύναμης» του «όχι», όπως τονίζουν στελέχη του κόμματος, δημιουργεί πολύ συγκεκριμένα δεδομένα και σίγουρα, ασχέτως του ποιο θα είναι τελικά το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και του Συνεδρίου που θα ακολουθήσει το φθινόπωρο, προκαλεί δικαίως εκτιμήσεις περί πιθανού...διαζυγίου. Άλλωστε, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη εκτίμησε νωρίτερα την Τρίτη ότι πλέον υπάρχουν δύο διαφορετικές στρατηγικές επιλογές με την επιλογή της ρήξης να έχει κάνει η μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και η μειοψηφία της ΚΟ.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέλη της ΠΓ, μετά την συνεδρίαση της Δευτέρας συνεδριάζουν το απόγευμα της Τρίτης καθώς οι συζητήσεις στο όργανο και παρουσία του Αλέξη Τσίπρα δεν κατέστη εφικτό να καταλήξουν και σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σχετικά με τα επόμενα βήματα του κόμματος. Στόχος πάντως για σήμερα είναι, πριν το απογευματινό ραντεβού να έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία ώστε η νέα συνεδρίαση να μην είναι πολύωρη. Γι' αυτό και καταβάλλονται από νωρίς το πρωί προσπάθειες να γεφυρωθούν οι διαφορετικές θέσεις- απόψεις που υπάρχουν σχετικά με το πότε θα συγκληθεί η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή αλλά και για τη μορφή και τη σύνθεση που θα έχει το επικείμενο Συνέδριο: εάν δηλαδή θα είναι έκτακτο -κάτι που προκρίνει η ηγεσία του κόμματος- ή εάν θα είναι διαρκές όπως φαίνεται να επιθυμεί βάσει και των πιο πρόσφατων τοποθετήσεων, η Αριστερή Πλατφόρμα.

Το πιθανότερο σενάριο πάντως φαίνεται πως είναι να «κλείσει» για τα τέλη της εβδομάδας η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ενώ το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος ασχέτως εάν θα είναι έκτακτο ή διαρκές, εκτιμάται πως θα συνέλθει πιθανότατα τον Σεπτέμβριο.

Τα ερωτήματα και το ζητούμενο της ενότητας

Κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας συζητήθηκαν αναλυτικά τα ζητήματα υπό την μορφή ερωτημάτων που έθεσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας προς τα μέλη της ΠΓ και πρωτίστως οι συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθη η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, δηλαδή εάν διεξήχθη υπό συνθήκες εκβιασμού, πως έφτασε η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη συμφωνία αλλά και τι θα πρέπει πλέον να πράξει, με βασικό το ερώτημα εάν θα πρέπει να παραμείνει στη διακυβέρνηση της χώρας ή να αποχωρήσει, έχοντας πάντα κατά νου τους υπάρχοντες συσχετισμούς δυνάμεων στην Ευρωζώνη αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.

Η πλειοψηφία των μελών της ΠΓ παραδέχονταν πως το κόμμα και η Αριστερή κυβέρνηση βρίσκεται σε μια πρωτόγνωρη φάση καθώς υπάρχει μια πλειάδα ερωτημάτων, ενδοιασμών, σύγχυση αλλά και ανάμεικτες εκτιμήσεις για το τι θα πρέπει να γίνει στη συνέχεια. Ο δε Αλέξης Τσίπρας δεν απέφυγε να αναφερθεί στο ρήγμα που έχει προκύψει στον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας τις ορατές διαφορές στρατηγικού προσανατολισμού. Ζήτησε δε από όλους να στοχαστούν με νηφαλιότητα και ωριμότητα τα επόμενα βήματα και τις διαδικασίες, προκρίνοντας μάλιστα τη διεξαγωγή συνεδρίου αλλά και αναφέροντας σε όλους τους τόνους, πως πρώτιστο καθήκον όλων θα πρέπει να είναι η περιφρούρηση της ενότητας του κόμματος.

Δημοφιλή