ΔΙΕΘΝΕΣ
29/07/2015 09:05 EEST | Updated 29/07/2015 09:13 EEST

Politico: Η Πορτογαλία δεν θα εκλέξει τον Τσίπρα 2.0

Filip Knežić/Flickr

Την βεβαιότητα ότι η Πορτογαλία δεν θα εκλέξει τον Τσίπρα 2.0 εξέφρασε η ιστοσελίδα Politico σε νέο δημοσίευμα που τιτλοφορείται «Η αντι-Ελλάδα».

Όταν οι ταξιδιώτες φτάνουν για πρώτη φορά στην Λισαβόνα κατακλύζονται από κοκκινοκίτρινες αφίσες και πινακίδες που εναντιώνονται στις ιδιωτικοποιήσεις και το ευρώ. Παρόλα αυτά, εάν κανείς ρίξει μια ματιά στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις θα δει πως το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας μετά βίας κυμαίνεται στο 10%, ενώ το αντίστοιχο αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ μετά βίας αγγίζει το 5% που συγκέντρωσε πριν από τέσσερα χρόνια.

Όπως εξηγεί το δημοσίευμα του Politico, οι Πορτογάλοι μπορεί να είναι δυσαρεστημένοι με τα μέτρα λιτότητας, όμως δεν δείχνουν να αλλάζουν σύντομα τις εκλογικές τους προτιμήσεις. Όπως επισημαίνει το Politico, στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου η μάχη θα δοθεί ανάμεσα σε δύο σοσιαλιστές: τον τωρινό πρωθυπουργό Pedro Passos Coelho και τον πρώην δήμαρχο της Λισαβόνας, António Costa.

Σύμφωνα με τον ερευνητή και πολιτικό αναλυτή Manuel Villaverde, οι πολίτες είναι απογοητευμένοι με το πολιτικό σύστημα ως σύνολο και όχι με κάποιο συγκεκριμένο κόμμα.

«Οι άνθρωποι νιώθουν προδομένοι από όλα τα κόμματα, όμως δεν είναι πρόθυμοι να στηρίξουν τα νέα (κόμματα), τα οποία δεν εμπιστεύονται. Αντιθέτως, η αποχή θα είναι μαζική», εξηγεί ο Villaverde.

Όπως αναφέρει το Politico, τα χειρότερα για την Πορτογαλία έχουν περάσει. Μετά από μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων, φορολογικής ελάφρυνσης των επιχειρήσεων και μετά από το άνοιγμα της αγοράς, η χώρα κατάφερε να βγει από την κρίση, αν και το Διεθνές Οικονομικό Ταμείο εκτιμά πως θα περάσει μια εικοσαετία για φτάσει η οικονομία στα επίπεδα που ήταν προηγουμένως.

Sponsored Post