Έχετε καλεσμένους για φαγητό; 5 διαφορετικά στυλ για να στρώσετε το τραπέζι σας

Έχετε καλεσμένους για φαγητό; 5 διαφορετικά στυλ για να στρώσετε το τραπέζι σας

Τα καλέσματα για φαγητό είναι πάντα τα ωραιότερα και για αυτόν που τα κάνει, αλλά και για αυτόν που τα δέχεται. Εάν είστε από αυτούς που απολαμβάνουν να μαγειρεύουν για την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους τους και να στρώνουν μεγαλοπρεπή τραπέζια, αλλά χρειάζεστε λίγη έμπνευση για τον τρόπο διακόσμησης, τότε αυτό είναι το ιδανικό κείμενο για εσάς. Όποιο και αν είναι το στυλ σας, εμείς έχουμε βρει πέντε διαφορετικά και είμαστε σίγουροι πως ένα από αυτά θα σας ταιριάζει.

ΡΟΥΣΤΙΚ

Όταν λέμε ρουστίκ, εννοούμε το στυλ «του χωριού» και «της εξοχής». Αυτό που το χαρακτηρίζει σίγουρα είναι η αίσθηση του αυθορμητισμού και της φυσικότητας που ταιριάζει απόλυτα και στο ελληνικό ταμπεραμέντο. Είναι το ιδανικό στυλ για ένα τραπέζι που θα κάνετε στην παρέα σας και που πολύ συχνά θα κανονιστεί μέχρι και την τελευταία στιγμή. Όλα πρέπει να δείχνουν αβίαστα, σπιτικά και όχι υπερβολικά ταιριασμένα μεταξύ τους. Ιδού πώς μπορείτε να υιοθετήσετε το στυλ:

  • Τα έντονα χρώματα δεν του ταιριάζουν, εκτός και αν επιλέξετε ένα κλασικό καρό τραπεζομάντιλο σε μπλε ή κόκκινο. Προτιμήστε τις φυσικές αποχρώσεις του ξύλου, το μπεζ, το λευκό, και το καφέ. Το μάτι δεν πρέπει να σταματάει σε τίποτα φανταχτερό και κραυγαλέο.
  • Ένα ρουστίκ γεύμα έχει πάντα την αίσθηση της απλότητας και της ζεστασιάς. Εάν δεν θέλετε να απλώσετε τα πιάτα σας απευθείας επάνω στο τραπέζι, μπορείτε να βάλετε μερικές απλές τραβέρσες ή σουπλά από λινάτσα ή βαμβάκι. Σερβίρετε το φαγητό σας στο τραπέζι απευθείας μέσα από τα σκεύη που μαγειρεύτηκε, όπως για παράδειγμα ένα τηγάνι ή ένα πήλινο.
  • Τώρα είναι η στιγμή να χαρείτε ό,τι σας χάρισε η γιαγιά σας. Πιάτα με διακριτικά λουλουδάκια, γυάλινες κανάτες με vintage σκαλίσματα, μικρά και χαριτωμένα βάζα. Εάν μάλιστα βάλετε στο τραπέζι και σκεύη που δεν ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους, τόσο το καλύτερο.
  • Τα λουλούδια είναι καλοδεχούμενα – κάτι που άλλωστε ισχύει σε όλα τα στρωσίματα τραπεζιού είναι ότι πρέπει να έχουν και λουλούδια -, αρκεί να μοιάζουν σαν να κόπηκαν από κάποιον αγρό, όπως ανεμώνες ή μαργαρίτες. Τοποθετήστε τα μέσα σε απλά γυάλινα ποτήρια, κανάτες ή τενεκεδάκια. Τα μεγάλα και επίσημα βάζα δεν έχουν θέση εδώ.

ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ

Για όσους λατρεύουν τα χρώματα και δεν αντέχουν άλλο την κυριαρχία του μαύρου, του λευκού και του γκρι, αυτό είναι το ιδανικό στυλ. Ταιριάζει βέβαια ιδανικά στο καλοκαίρι και ιδιαίτερα στα γεύματα που θα γίνουν στο μπαλκόνι σας.

  • Το mix and match όχι απλά επιτρέπεται, αλλά επιβάλλεται! Μην διστάσετε να μπερδέψετε μεταξύ τους διαφορετικά χρώματα και μοτίβα, όπως μπλε με ροζ ή πουά με ριγέ.
  • Εάν τα πιάτα και τα ποτήρια δεν είναι σε χρώμα, τότε το τραπέζι σας δεν είναι αρκετά εντυπωσιακό. Στα καταστήματα υπάρχουν άπειρες επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν κάθε οικοδεσπότη να μετατρέψει την τραπεζαρία του σε ουράνιο τόξο.
  • Γεμίστε το τραπέζι σας με κεριά σε διαφορετικά χρώματα, καθώς και με λουλούδια που δίνουν χαρούμενο τόνο, όπως για παράδειγμα χρυσάνθεμα σε πορτοκαλί, ροζ και κίτρινο.
  • Να θυμάστε ότι αυτό το στυλ είναι ιδανικό για οικογενειακά και φιλικά δείπνα και πρέπει να υιοθετείται με χαλαρή διάθεση και χιούμορ. Τα χρώματα δεν συνάδουν με την σοβαροφάνεια!

ΜΙΝΙΜΑL

Στον αντίποδα του προηγούμενου στυλ, αυτό εδώ ταιριάζει σε όσους λατρεύουν τις καθαρές γραμμές, τις ουδέτερες παλέτες και την καλόγουστη, αλλά πάντα απλή διακόσμηση. Το καλό με αυτό το στυλ είναι ότι μπορεί να υιοθετηθεί και εάν το κάλεσμά σας είναι περισσότερο επίσημο, ενώ σε γενικές γραμμές μπορεί να στηθεί με ευκολία.

  • Λευκό και μπεζ, αυτά είναι τα δύο χρώματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Στην εξαιρετική περίπτωση που θέλετε να «σπάσετε» την ασπρίλα με λίγο χρώμα, τότε μπορείτε να επιλέξετε μόνο ένα, σε μία όχι τόσο έντονη απόχρωση, και να το χρησιμοποιήσετε σε πετσέτες, ποτήρια ή στην διακόσμηση, όπως για παράδειγμα με ένα μεταλλικό βάζο ή κηροπήγιο.
  • Το στυλ αυτό είναι απλό, αλλά σίγουρα πολυτελές. Τα καλά άσπρα πιάτα, τα μαχαιροπίρουνα που λάμπουν, τα ποτήρια κρασιού από καλής ποιότητας γυαλί – διαφορετικά ανάλογα με το είδους του κρασιού που θα πιείτε, όλα πρέπει να αναδεικνύουν την αγάπη σας για την πολυτέλεια, χωρίς ωστόσο να είναι κραυγαλέα.
  • Ένας άλλος τρόπος να κάνετε τη διαφορά, χωρίς ωστόσο να απομακρυνθείτε από τη φιλοσοφία της απλότητας, είναι με το να βάλετε στο τραπέζι σας το μαύρο – στα πιάτα, στα σουπλά ή στις τραβέρσες σας, πάντα επάνω από ένα λευκό τραπεζομάντιλο- ή το φυσικό ξύλο – ως μέσο σερβιρίσματος για τα κυρίως πιάτα σας, ως σαλατιέρα ή ακόμη και ως ρεσό. Θα φέρουν ζεστασιά και το στρώσιμο του τραπεζιού θα δείχνει και πάλι απλό και κομψό.
  • Εννοείτε φυσικά πως είναι προτιμότερο τα λουλούδια που θα έχετε να είναι λευκά και τοποθετημένα σε κάποιο γυάλινο ή μεταλλικό, αλλά πάντα απλό, βάζο. Μπορείτε ωστόσο να γίνεται περισσότερο εναλλακτικοί τοποθετώντας μία γλάστρα με κάποιο πράσινο ή κάπως πιο ιδιαίτερο φυτό. Όχι όμως με κάτι μεγάλο και χρωματιστό!

ΡOMANTIKO

Ο ιδανικός τρόπος διακόσμησης για όσους θέλουν να ετοιμάσουν ένα γεύμα για τον σύντροφο ή την σύντροφό τους, χωρίς αυτό βέβαια να αποκλείει ότι ταιριάζει και σε λιγότερο «προσωπικές» καταστάσεις.

  • Το απαλό ροζ ή λιλά ανακηρύσσονται οι πρωταγωνιστές αυτού του στυλ. Έντονα χρώματα και prints δεν αρμόζουν στην περίσταση. Το κόκκινο φυσικά είναι επίσης μία κλασική επιλογή, αλλά εμείς θα σας προτείναμε να το περιορίσετε στα λουλούδια ή στα κεριά.
  • Δαντέλα, λινό και βαμβάκι είναι τα υλικά που θα πρέπει να προτιμήσετε. Στρώστε ένα όμορφο τραπεζομάντιλο που θα δώσει την αίσθηση της πολυτέλειας και επιλέξετε σουπλά μόνο εάν το μέρος και η εποχή το επιτρέπουν (για παράδειγμα, το καλοκαίρι στο εξοχικό σας).
  • Δύο είναι οι λέξεις κλειδιά: λουλούδια και κεριά. Γεμίστε ένα μεγάλο βάζο με εντυπωσιακά ροζ τριαντάφυλλα και δώστε προσοχή στη λεπτομέρεια που θα κάνει τη διαφορά: βάλτε ένα λουλούδια μέσα στην πετσέτα κάθε πιάτου. Τα κεριά πρέπει να είναι μικρά και πολλά, κατά μήκος του τραπεζιού.
  • Μπορείτε, τέλος, να πάρετε μία λευκή καρτούλα, να γράψετε ένα προσωπικό μήνυμα για το άλλο σας μισό και να την τοποθετήσετε στο πιάτο του ή της μαζί με το λουλούδι. Είναι τόσο απλό, αλλά τόσο όμορφο!

ΕΠΙΣΗΜΟ

Είτε πρόκειται για τους γονείς και τα πεθερικά σας που θέλετε να εντυπωσιάσετε είτε για τους συναδέλφους, τους δικούς σας ή του/της συντρόφου σας, αυτό το στυλ είναι το ιδανικό. Εδώ είναι πραγματικά θα τα «δώσετε όλα» και θα αποδείξετε ότι κατέχετε το art de la table. Έρχεται ως συνέχεια του προηγούμενου στυλ, αφού έχει επίσης ως βάση την πολυτέλεια και τα απαλά χρώματα.

  • Τώρα είναι η ώρα να ξεθάψετε όλα αυτά που θεωρούσατε «πολύ καλά» για να χρησιμοποιήσετε: το πορσελάνινο σερβίτσιο, το κοφτό τραπεζομάντιλο, τα ασημένια μαχαιροπίρουνα, την πανάκριβη κανάτα από γυαλί. Τίποτε δεν θεωρείται αρκετά καλό για ένα επίσημο δείπνο!
  • Επίσης, τίποτα δεν θεωρείτε υπερβολικό. Μπορείτε να βάλετε πιάτα με εντυπωσιακές χρυσές μπορντούρες, πετσέτες φαγητού με κεντήματα, κολονάτα σκαλιστά ποτήρια, δαντελένια τραπεζομάντιλα, ψηλά βάζα και κηροπήγια. Όλα βέβαια πρέπει να είναι από το ίδιο σετ και να ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους, το μπέρδεμα υλικών και χρωμάτων απαγορεύεται ρητώς.
  • Αν και ακόμα είναι μακριά, οφείλουμε να τονίσουμε ότι είναι το ιδανικό στυλ για τα Χριστούγεννα. Είναι άλλωστε η μοναδική εποχή του χρόνου που μπορείτε να γεμίσετε το τραπέζι σας με μπαλίτσες, σατέν πετσέτες και χρυσά γκι, χωρίς να σας πει κανένας τίποτα.
  • Επιβάλλεται κάθε καλεσμένος να έχει ξεχωριστό ποτήρι κρασιού και νερού, ξεχωριστό σετ μαχαιροπίρουνα για κάθε πιάτο και φυσικά διαφορετικά πιάτα ανάλογα με το ορεκτικό, το κυρίως και το γλυκό. Είπαμε, εδώ είναι πραγματικά που πρέπει να δώσετε όλη σας την ψυχή ως οικοδεσπότες!