Μάρδας: Υποτίμηση στο 70%, αύξηση των τιμών και νομίσματα σε σακούλες σημαίνει η επιστροφή στη δραχμή

Ο Μάρδας προειδοποιεί: Υπότίμηση 70%, αύξηση των τιμών και νομίσματα σε σακούλες, θα «έφερνε» η δραχμή
sooc

Ακόμη και στο 70% θα μπορούσε να φτάσει η υποτίμηση της δραχμής σε ενδεχόμενο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας μιλώντας στο Mega στο πλαίσιο της έναρξης εκστρατείας που ανέλαβε με στόχο την ενημέρωση για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια πιθανή επιστροφή στη δραχμή.

Ο κ.Μάρδας αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Αργεντινής το νόμισμα της οποίας την πρώτη χρονιά της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα υποτιμήθηκε κατά 75% και πλέον έχει υποτιμηθεί σωρρευτικά κατά 1.000%. Όπως, τόνισε «η επιστροφή στη δραχμή θα σημαίνει εκρηκτική αύξηση των τιμών και μείωση του πραγματικού εισοδήματος των Ελλήνων» ενώ προσέθεσε πως ότι η υποτίμηση ενός νομίσματος σημαίνει πως ό,τι εισάγεται, αυξάνεται όσον αφορά την τιμή του.

Μάλιστα συμπλήρωσε πως όλα αυτα «τα έζησε η Ελλάδα το 1974-2000 και μας έδειξε πολύ καθαρά τι σημαίνει απαξίωση του νομίσματος» για να τονίσει πως «θα χρειαστεί να πηγαίνουμε με σακουλίτσες με χρήματα για να πάμε στο εστιατόριο. Αυτό το έζησε το Ζαίρ που εφάρμοσε μια μορφή του σχεδίου αυτού».

Κατέληξε δε λέγοντας πως όλα αυτά «δεν είναι ούτε απλά ούτε χαρούμενα τα πράγματα» και πως «οι ζημίες με μια επιστροφή στη δραχμή θα είναι τέτοιες που δεν μπορούν να υπολογιστούν από πριν».

Δημοφιλή