Σίφνος: Ο απόλυτος οδηγός για το νησί του Τσελεμεντέ (όπως το έχει ζήσει μία φανατική επισκέπτρια)

Σίφνος: Ο απόλυτος οδηγός για το νησί του Τσελεμεντέ (όπως το έχει ζήσει μία φανατική επισκέπτρια)
SIFNOS, GREECE - JUNE 18: Boats anchored in the port of Cheronissos during midday on June 18, 2015 in Sifnos, Greece. Sifnos is a island in the western Aegean Sea, the surface area is about 74 square kilometres, and a member of the Cyclades group of islands. (Photo by Christian Marquardt/Getty Images)
Christian Marquardt via Getty Images
SIFNOS, GREECE - JUNE 18: Boats anchored in the port of Cheronissos during midday on June 18, 2015 in Sifnos, Greece. Sifnos is a island in the western Aegean Sea, the surface area is about 74 square kilometres, and a member of the Cyclades group of islands. (Photo by Christian Marquardt/Getty Images)

Η Σίφνος είναι ένα από τα νησιά που είτε το λατρεύεις, είτε το μισείς. Όσοι πάνε μία φορά και τους αρέσει πολύ δεν υπάρχει περίπτωση να μην επισκεφτούν ξανά το νησί και αυτός είναι ο λόγος που έχει φανατικούς θαυμαστές και παρέες που πηγαίνουν χρόνια. Η Σίφνος δεν είναι πολύ μεγάλη, ούτε πολύ μικρή. Δεν έχει τις απίστευτες παραλίες που θυμίζουν καρτ ποστάλ, αλλά τα νερά είναι πάντα καθαρά. Τα χωριά δεν είναι συνώνυμα της γραφικότητας, αλλά υπάρχουν γωνιές αξεπέραστης ομορφιάς. Όλα αυτά μπορεί να μη σας ακούγονται τόσο ειδυλλιακά, αλλά σας υπόσχομαι ότι το νησί έχει τόσο θετική ενέργεια και αποπνέει τόση ελευθερία και χαλαρότητα που δικαιολογεί αυτό εδώ το αφιέρωμα.

Παραλίες

Πλατύς Γιαλός

Κάποτε ήταν η πιο ονειρεμένη παραλία τη Σίφνου, με τεράστια αμμουδιά και ψιλή χρυσαφένια άμμο. Κάποια στιγμή, χτίστηκε ένα μικρό λιμανάκι στην άκρη του με αποτέλεσμα να βγουν βράχια προς τα έξω και να μειωθεί η αμμουδιά, με αποτέλεσμα να χάσει την παλιά του αίγλη, αλλά τα τελευταία τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Το καλό με τον Πλατύ Γιαλό είναι ότι ακριβώς πάνω από την αμμουδιά έχει μαγαζάκια και καφέ που μπορείτε να κάτσετε όλη μέρα στη σκιά και στον ενδιάμεσο να κάνετε τις βουτιές σας. Στον δρόμο προς την παραλία, κάντε μία στάση στην Παναγιά Βουνό (ακολουθήστε τις ταμπέλες) για να δείτε το γραφικό εκκλησάκια και να απολαύσετε τη θέα από ψηλά.

Μπόνους: Υπάρχει ένα μαγαζί που ονομάζεται «Πραγκό» και φτιάχνει την πιο νόστιμη πίτσα με λεπτή ζύμη. Πάρτε δύο γιατί μόνο μία δεν θα σας φτάσει.

Φάρος

Ο Φάρος είναι ένα γραφικό ψαροχώρι με έναν μικρό κόλπο για να κάνει κάποιος μπάνιο και δέντρα που προσφέρουν σκιά. Είναι ιδανική παραλία για οικογένειες που θέλουν ησυχία

Φασολού

Τα ίδια με τον Φάρο ισχύουν και για την παραλία της Φασολού, που είναι γειτονική. Είναι γεμάτη αρμυρίκια που κάνουν ιδανική σκιά και λείπουν οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες. Τα νερά είναι πολύ καθαρά και μετά το μπάνιο, μπορείτε να φάτε στην ταβέρνα του Δημήτρη που βρίσκεται από πάνω και κάνει νόστιμη γαριδομακαρονάδα.

Βαθύ

Το Βαθύ είναι από τις πιο όμορφες παραλίες που έχει το νησί και αξίζει να το επισκεφτείτε. Από πίσω ακριβώς βρίσκεται και ένα από το πια πολυτελή ξενοδοχεία του νησιού.

Χρυσοπηγή

Από τις πιο γνωστές παραλίες της Σίφνου, από τη μία μεριά έχει την κανονική παραλία και από την άλλη τα βραχάκια, αν ψάχνετε κάτι πιο ήσυχο. Η εκκλησία της Παναγίας της Χρυσοπηγής βρίσκεται στη μέση και είναι, ίσως, η πιο διάσημη εκκλησία για να παντρευτεί κανείς, οπότε μη σας κάνει εντύπωση αν την ώρα που κάνετε μπάνιο δείτε να έρχεται ένα καΐκι με νύφη. Η Χρυσοπηγή έχει δύο ταβέρνες, και οι δύο εξίσου καλές, οπότε συνδυάστε το μπάνιο σας με το φαγητό μετά.

Φαγητό

Ας μην ξεχνάμε ότι η Σίφνος είναι γενέτειρα του Τσελεμεντέ, οπότε το φαγητό δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει, αρκεί να γνωρίζετε που να φάτε. Η τοπική κουζίνα αποτελείται από ρεβίθια σε διαφορετικές εκδοχές, όπως ρεβιθάδα ή ρεβιθοκεφτέδες, μαστέλο και μελόπιτα για επιδόρπιο. Θα ξεκινήσουμε από τις πιο πρόσφατες προσθήκες του νησιού, δηλαδή το εστιατόριο «Ω3» που βρίσκεται στον Πλατύ Γιαλό. Εκεί θα απολαύσετε ψάρια και θαλασσινά με το νησιώτικο αέρα του νησιού και μάλιστα δίπλα στο κύμα. Εάν θέλετε κάτι σε μεζέδες, το «Δρακάκη» στην Απολλωνία δεν θα σας απογοητεύσει. Το παραδοσιακό καφενείο που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια είναι πάντα γεμάτο με κόσμο, αλλά χρειάζεται λίγη υπομονή, αφού δεν κάνει κρατήσεις. Εκεί, μην ξεχάσετε να παραγγείλετε τον πουρέ μελιτζάνας. Άλλο ένα μαγαζί που δεν πρέπει να αμελήσετε να επισκεφτείτε είναι το ιταλικό «Mamma Mia». Υπάρχει στο νησί τουλάχιστον εδώ και 15 χρόνια και έχει καταφέρει να κρατήσει σταθερή την ποιότητά του. Στο Κάστρο υπάρχει το φημισμένο εστιατόριο «Τα Βατράχια», αλλά απέχει από την κλασσική ταβέρνα και ο λογαριασμός μπορεί να είναι υψηλός.

Το καλύτερο το άφησα για το τέλος και δεν είναι άλλο από το «Τρουλάκι» στο ομώνυμο χωριό. Μία ταβέρνα σε ένα μικρό χωριό που έχει το καλύτερο ηλιοβασίλεμα, οπότε φροντίστε να πάτε εκείνη περίπου την ώρα. Βέβαια από την εμπειρία μου, όταν φτάνουν στο τραπέζι οι λαχταριστοί μεζέδες του, το ηλιοβασίλεμα είναι το τελευταίο πράγμα που κοιτάζει κανείς.

Όσο για το γλυκό, οι «3 ξανθοί Άγγελοι» θα σας κεράσουν παραδοσιακούς λουκουμάδες.

Νυχτερινή ζωή

Η νυχτερινή ζωή της Σίφνου έχει λίγα αλλά καλά πράγματα! Αρχικά, το πρώτο ποτό (ή και το τελευταίο αν θέλεις να κοιμηθείς νωρίς) θα το πιείτε στο Κάστρο στον λεγόμενο «Τσε» ή «Κουβανό». Η ατμόσφαιρα είναι τόσο χαλαρή που μπορεί να χρειαστεί να πλύνεις και κανένα ποτήρι μόνος σου, αλλά η φιγούρα του Τσε και η θέα θα σας αποζημιώσει. Επιπλέον, εκεί μαζεύεται όλος ο καλός ο κόσμος.

Η συνέχεια έχει Απολλωνία. Στο λεγόμενο στενό, όλοι ξεκινούν από το Μπότζι, ένα από τα πιο παλιά και γνωστά μπαρ του νησιού. Αν θέλετε να συνεχίσετε, το Αργώ είναι πολύ καλή περίπτωση για χορό και μουσική μέσα, ενώ όσοι είναι κουρασμένοι μπορούν να κάτσουν στα τραπεζάκια που έχει στον δρόμο και την ταράτσα. Η μουσική πάντως είναι για όλα τα γούστα. Εάν θέλετε κάτι λίγο πιο ροκ, καλό θα ήταν να πάτε στο πάνω μέρος του στενού στο «Δόλωμα». Ακόμα πιο ψηλά, βρίσκεται ο πολυχώρος «Ραμπαγά» που μπορείτε να πιείτε κοκτέιλ και να απολαύσετε ένα πιο ήσυχο- οικογενειακό ποτό. Όταν όλα αυτά κλείσουν, εκεί γύρω στις 3, και ανήκετε στους δυνατούς που θέλουν να συνεχίσουν, υπάρχει πάντα η επιλογή του παλιού «Qurious» που από φέτος ονομάζεται «Grada» και μένει ανοιχτό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Δεν είναι γραφικό, δεν είναι όμορφο, τα ποτά είναι επίφοβα (πάρτε μπίρα καλύτερα) αλλά έχει τόσο κέφι που δεν θα σταματήσετε να χορεύετε. τουλάχιστον αυτό ίσχυε μέχρι πέρυσι και ελπίζουμε το «Grada» να σταθεί κι εκείνο στο ύψος του.

Σιφνοφνοφνοοος⚪🔵⚪🔵 #sifnos #apollonia #alleys #cyclades #holidays

A photo posted by Στεργιος Κλβς💥 (@stergioskolovos) on

Κάποια στιγμή, επισκεφτείτε και τον Αρτεμώνα, ένα από τα χωριά που αξίζει να δείτε και να κάνετε βόλτα, αφού είναι πολύ γραφικό. Έχει πολλές ταβέρνες και ζαχαροπλαστεία για να κάτσε. Πριν μπείτε στο πλοίο του γυρισμού, στις Καμάρες 9το λιμάνι) πάρτε μαζί σας τα παραδοσιακά κουλουράκια με γλυκάνισο, τα οποία πουλάνε σε διάφορα σημεία του νησιού (και στο λιμάνι). Αν τα συνδυάσετε με λίγη πικάντικη γραβιέρα θα είναι το τέλειο πρωινό ή σνακ.