Επιστρέφει αλλά δεν μετέχει το ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και η απαίτηση για επιπλέον μέτρα

Επιστρέφει αλλά δεν μετέχει το ΔΝΤ. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και η απαίτηση για επιπλέον μέτρα
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos, right, speaks with Managing Director of the International Monetary Fund Christine Lagarde during a round table meeting of eurogroup finance ministers at the EU Lex building in Brussels on Sunday, July 12, 2015. Greece has another chance Sunday to convince skeptical European creditors that it can be trusted to enact wide-ranging economic reforms which would safeguard its future in the common euro currency. (AP Photo/Virginia Mayo)
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos, right, speaks with Managing Director of the International Monetary Fund Christine Lagarde during a round table meeting of eurogroup finance ministers at the EU Lex building in Brussels on Sunday, July 12, 2015. Greece has another chance Sunday to convince skeptical European creditors that it can be trusted to enact wide-ranging economic reforms which would safeguard its future in the common euro currency. (AP Photo/Virginia Mayo)
ASSOCIATED PRESS

Ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις τόσο προς την ελληνική κυβέρνηση, όσο και προς τους Ευρωπαίους εταίρους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιστρέφει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ως τεχνικός σύμβουλος και παρατηρητής, χωρίς καμία πρόθεση να μετέχει (προς το παρόν) στο νέο πρόγραμμα που έχει ζητήσει η Αθήνα.

Τα μηνύματα που έστειλε από την Ουάσιγκτον το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου είναι ξεκάθαρα και απευθύνονται και προς τις δύο πλευρές. Το ΔΝΤ διαμηνύει στην Αθήνα ότι δεν πρόκειται να λάβει μέρος στο νέο πρόγραμμα εάν πρώτα η κυβέρνηση δεν υπογράψει (και δεσμευτεί ότι θα τις υλοποιήσει) μια σειρά από μεταρρυθμίσεις.

Ταυτόχρονα «απαιτεί» από τους Ευρωπαίους εταίρους να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση της δέσμευσης που έχουν αναλάβει από το 2012 για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Εάν κάποια από τις δύο προϋποθέσεις δεν εκπληρωθεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα που δεν θα «βγαίνει».

Και οι δύο αποδέκτες του μηνύματος θεωρούν ότι η στάση του ΔΝΤ βοηθά την στόχευση που έχει η κάθε πλευρά ξεχωριστά. Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι εταίροι εκτιμούν ότι η απαίτηση του Ταμείου για την εφαρμογή μιας σειράς μεταρρυθμίσεων «ακουμπάει» τις δικές τους επιθυμίες και ως εκ τούτου θα αποτελέσει μοχλός πίεσης προς την Αθήνα.

Αντίθετα, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η στάση του Ταμείου θα αναγκάσει τους Ευρωπαίους να πάρουν σαφή θέση για το θέμα του χρέους, από τη στιγμή που στις Βρυξέλλες και ειδικά στο Βερολίνο έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει τρίτο πρόγραμμα χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Γερμανία βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ ενός τρίτου πακέτου χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, εάν σε αυτό δεν συμμετέχει και το ΔΝΤ.

Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να αποφορτιστεί το κλίμα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το δημοσίευμα των Financial Times ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί επί του παρόντος να συμμετάσχει σε νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους, σημειώνουν πως «το Ταμείο συμμετέχει κανονικά στις διαπραγματεύσεις, ενώ η θέση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι σημερινή. Δεκάδες οι αναφορές της κ. Λαγκάρντ στο θέμα αυτό».

Νέο τοπίο

Έμπειρα στελέχη με άμεση σχέση με τον κύκλο της διαπραγμάτευσης που έχει ανοίξει στην Αθήνα, αναφέρουν ότι η στάση του ΔΝΤ δεν είναι «ούτε τυχαία, ούτε αθώα». Όπως εξηγούν το Ταμείο εμμένει στη θέση του ότι της υπογραφής της νέας συμφωνίας θα πρέπει να προηγηθεί η ψήφιση ενός ακόμα πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων. «Με την ψήφιση ενός ακόμα πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων, οι θεσμοί θεωρούν πως η κυβέρνηση θα αποδεικνύει ότι θέλει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις του προγράμματος, ενώ παράλληλα θα αυξάνει το βαθμό εμπιστοσύνης των δανειστών προς αυτή», λένε χαρακτηριστικά.

Σε αυτή του τη θέση το Ταμείο έχει άμεσο συμπαράσταση τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους υπόλοιπους σκληροπυρηνικούς κύκλους της ευρωζώνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν πως «η σιωπή του κ. Σόιμπλε το τελευταίο διάστημα δεν έχει να κάνει μόνο με τις διακοπές του, αλλά και με την δεδομένη θέση του Ταμείου για τη ψήφιση ενός ακόμα πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων».

Αντίστοιχα βέβαια οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η επιμονή του Ταμείου προκειμένου οι πιστωτές της ευρωζώνης να συμφωνήσουν για την ελάφρυνση του χρέους, κάνει ιδιαίτερα δύσκολη την επίλυση του γρίφου, τουλάχιστον μέχρι Ελλάδα και Ευρώπη πλησιάσουν στην τελική συμφωνία.

Συνάντηση με υπουργούς

Την ίδια ώρα βέβαια οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και μετά από ακυρώσεις, αναβολές και πλούσιο παρασκήνιο, η έλευση της κας Βελκουλέσκου στην Αθήνα, επιτρέπει στους θεσμούς να έχουν και επίσημα πλέον επαφές με το επιτελείο της κυβέρνησης. Το πρώτο ραντεβού ορίστηκε για σήμερα Παρασκευή στις 10.00 και παρόντες θα είναι από Ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ενώ τους τέσσερις θεσμούς θα εκπροσωπήσουν οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων Ντέκλαν Κοστέλο της ΕΕ, Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ, Νίκολα Τζιαμαρόλι του ESM και Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ.

Αν και το «άβατο» του υπουργείου Οικονομικών έσπασε την Πέμπτη, καθώς επταμελές τεχνικό κλιμάκιο της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ, με επικεφαλής τον κ. Γουές Μακ Γκρού είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Νίκο Φράγκο και στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η σημερινή συνάντηση των υπουργών με τους επικεφαλής θα γίνει στο ξενοδοχείο που έχουν εγκαταστήσει το στρατηγείο τους οι δανειστές.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφερόντουσαν σε «συνάντηση γνωριμίας», ωστόσο το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα δεν επιτρέπει εθιμοτυπικές συναντήσεις και ως εκ τούτου θεωρείται βέβαιο ότι οι δύο πλευρές θα περάσουν κατευθείαν στο «κυρίως πιάτο» της διαπραγμάτευσης.

Ήδη τις προηγούμενες ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια έχουν κάνει την απαιτούμενη προεργασία προκειμένου οι τέσσερις επικεφαλής να έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, την εικόνα των δημοσιονομικών, τις πρώτες εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας αλλά και την απόδοση κατά τις πρώτες μέρες εφαρμογής των μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση με τα δύο πακέτα προαπαιτούμενων δράσεων.

Από σήμερα, Παρασκευή θα ξεκινήσει και επίσημα η διαβούλευση για τα εργασιακά, η οποία αναμένεται να προκαλέσει τριβές μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, ειδικά από τη στιγμή που το ΔΝΤ έχει στείλει σαφές μήνυμα ότι περιμένει από την Αθήνα σαρωτικές μεταρρυθμίσεις σε αυτόν τον τομέα.

Αντίστοιχα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι στις χθεσινές συναντήσεις, οι θεσμοί ζήτησαν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, καθώς, εκτιμούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε φοροδιαφυγή. Ωστόσο, πηγές της κυβέρνησης τόνισαν ότι «Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι είναι πολιτική απόφαση και αφορά την ανακατανομή των οικονομικών βαρών στον πληθυσμό της χώρας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα κάνουν αποδεκτή την απαίτηση των δανειστών.

Ειδική συνάντηση υπήρξε και για τις κρατήσεις φόρων υπέρ τρίτων ενώ μελετάται η σύσταση διυπουργικής επιτροπής με στόχο την απλοποίηση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι ήδη έχει καταργηθεί σε 103 περιπτώσεις η υποχρεωτική έκδοση άδειας λειτουργίας.

Δημοφιλή