Μαραθώνια συνάντηση Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών

Μαραθώνια συνάντηση Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών
sooc

Το πρώτο τους ραντεβού είχαν σήμερα Παρασκευή ο υπουργός υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, με τους εκπροσώπους των θεσμών, σε μια μαραθώνια συνάντηση που κράτησε γύρω στις έξι ώρες.

Από την πλευρά των θεσμών παρέστησαν οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων Ντέκλαν Κοστέλο της ΕΕ, Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ, Νίκολα Τζιαμαρόλι του ESM και Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ.

Αν και πηγές του υπουργείου οικονομικών ανέφεραν αρχικά ότι πρόκειται για συνάντηση «γνωριμίας» εν τούτοις τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια δεν επέτρεψαν να συμβεί κάτι τέτοιο.

Στο τραπέζι τέθηκε το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι στόχοι για τα δημοσιονομικά μεγέθη, καθώς και οι ελληνικές προτάσεις για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Αντίθετα, σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, κατά τη συνάντηση δεν ετέθη θέμα προαπαιτούμενων μέτρων.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Τσακαλώτος, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον τόπο διαμονής των εκπροσώπων των θεσμών, σημαντικό μέρος της διαπραγμάτευσης αφορούσε σε θέματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τη σύσταση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, με στόχο αφ' ενός να απομειώνεται το δημόσιο χρέος και αφ' ετέρου να κατευθύνονται κεφάλαια και για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Παράλληλα, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στους στόχους της επόμενης τριετίας για τα δημοσιονομικά μεγέθη, προκειμένου να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν και οργανωτικά θέματα, πώς δηλαδή θα πραγματοποιούνται οι συναντήσεις και πώς θα επιλύονται εγκαίρως προβλήματα που ανακύπτουν, προκειμένου για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ή διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα, επίσης, με τον υπουργό Οικονομικών, «υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί».

Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών έχουν μεταβεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα έχουν συνάντηση με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

Γρίφος η στάση του ΔΝΤ

Την ίδια ώρα σε γρίφο εξελίσσεται η στάση την οποία θα κρατήσει το ΔΝΤ απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΣ του Ταμείου έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα προς την ελληνική πλευρά, μέσω των Financial Times, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να λάβει μέρος στο νέο πρόγραμμα εάν πρώτα η κυβέρνηση δεν υπογράψει (και δεσμευτεί ότι θα τις υλοποιήσει) μια σειρά από μεταρρυθμίσεις.

Μηνύματα όμως έστειλε και προς την πλευρά της Κομισιόν, απαιτώντας από τους εταίρους να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση της δέσμευσης που έχουν αναλάβει από το 2012 για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Προς το παρόν το ΔΝΤ συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλος δίχως να συμμετέχει ενεργά παρέχοντας χρηματοδότηση.

Κομισιόν: ΤΟ ΔΝΤ είναι παρόν

Πηγές ωστόσο του υπουργείου Οικονομικών, ανέφεραν σε ότι αφορά το δημοσίευμα των FT, πως «το Ταμείο συμμετέχει κανονικά στις διαπραγματεύσεις, ενώ η θέση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι σημερινή. Δεκάδες οι αναφορές της κ. Λαγκάρντ στο θέμα αυτό».

Παρόμοια είναι η άποψη και της Κομισιόν σε ότι αφορά τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ανέφερε ότι το ΔΝΤ είναι παρόν.

Ανέφερε μάλιστα πως το ΔΝΤ έχει διαφορετικές διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα και πως αυτό αντικατοπτρίζεται και στη συμφωνία της Ευρωσυνόδου της 12ης Ιουλίου.

Δημοφιλή