Αυτά είναι τα πρόσωπα-έμπνευση πίσω από 7 θρυλικά τραγούδια

Αυτά είναι τα πρόσωπα-έμπνευση πίσω από 7 θρυλικά τραγούδια
thefoxling/Flickr

Αν είστε από αυτούς που ενώ ακούτε ένα τραγούδι, αναρωτιέστε από μέσα σας ποια είναι αυτή η «Sharona» ή ο «Mr. Jones» ή η «Delilah» και πώς μοιάζουν, αυτό το άρθρο είναι για εσάς.

1. «Layla» του Eric Clapton = Η Pattie Boyd, η οποία τότε ήταν σύζυγος του George Harrison. Η Boyd αποτελεί έμπνευση και για το «Something» των Beatles.

«Δεν ήμουν ιδιαίτερα χαρούμενη όταν ο Eric έγραψε το “Layla”, ενώ ήμουν ακόμα παντρεμένη με τον George», είχε πει η Boyd στη Guardian το 2008. «Ένιωσα εκτεθειμένη. Το ίδιο το τραγούδι με κατέπληξε και με ενθουσίασε -ήταν τόσο παθιασμένο και τόσο καταστροφικά δραματικό- ήθελα όμως να διατηρήσω τον γάμο μου». Η Boyd είπε πως συγκλονίστηκε από τη «δημόσια δήλωση αγάπης» του Clapton και πως «αντιστάθηκε στην προσοχή που της έδινε για πολύ καιρό», καθώς δεν ήθελε να αφήσει τον Harrison. O Clapton και η Boyd παντρεύτηκαν το '79, δύο χρόνια αφού είχε πάρει διαζύγιο από το «Σκαθάρι».

Η Boyd είπε επίσης στη Guardian νωρίτερα την ίδια χρονιά:

«Πιστεύω πως ήμουν ρομαντική έμπνευση για τον Eric και τον George επειδή έδωσα όσα περισσότερα μπορούσα και στους δύο, σε βάρος του εαυτού μου. Ήμουν πάντα εκεί για αυτούς. Το οποίο νομίζω είναι και η ουσία της μούσας. Ζεις της ζωή σου για κάποιον άλλο».

2. «My Sharona», των The Knack = Η Sharona Alperin, η οποία ήταν η κοπέλα του τραγουδιστή εκείνη την περίοδο.

Το NPR έκανε ένα αφιέρωμα στην Alperin το 2010, όπου η ίδια εξήγησε ότι ο Doug Fieger, που έγραψε το κομμάτι, ήταν εννιά χρόνια μεγαλύτερός της όταν γνωρίστηκαν -η ίδια ήταν έφηβη- και, από ότι φαίνεται, τον ξετρέλανε. Τους γνώρισε η, τότε, κοπέλα του Fieger, και μόλις δυο μήνες μετά είπε στην Alperin «Είμαι ερωτευμένος μαζί σου, είσαι η αδελφή ψυχή μου, είσαι το άλλο μου μισό, θα είμαστε μαζί μια μέρα».

Η Alperin βρισκόταν και η ίδια σε σχέση εκείνη τη περίοδο, μετά από περίπου ένα χρόνο, όμως, χώρισε και ο Fieger της έπαιξε το κομμάτι που είχε γράψει. Στο τέλος έγιναν ζευγάρι και κράτησαν στενές σχέσεις μέχρι τον θάνατο του Fieger το 2010.

Στο εξώφυλλο του single ποζάρει η Alperin αυτοπροσώπως, φορώντας, όπως είπε στο NPR «τα συνηθισμένα μου ρούχα, αυτά που φορούσα συνέχεια».

Σήμερα, η Alperin είναι μεσίτρια στο Los Angeles.

3. «Maps» των Yeah Yeah Yeahs = O Angus Andrew, ο σύντροφος της Karen O εκείνη την περίοδο και τραγουδιστής των Liars.

Το «Maps» ήταν ένα κρυφό αρκτικόλεξο που σήμαινε «My Angus Please Stay», όπως αποκάλυψε το Flavorwire το 2013.

Στο μουσικό βίντεο του τραγουδιού, η τραγουδίστρια των YYY, Karen O, δακρύζει όσο τραγουδά. Όπως είπε η ίδια στο Contact Music το 2007, ήταν αληθινά δάκρυα, καθώς ο Andrew δεν είχε έρθει για το προγραμματισμένο γύρισμα.

«Ήταν αληθινά δάκρυα. Το αγόρι μου εκείνη την περίοδο υποτίθεται πως θα ερχόταν στο γύρισμα -είχε καθυστερήσει τρεις ώρες και εγώ θα έφευγα για περιοδεία. Δεν πίστευα πως θα έρθει και αυτό ήταν το κομμάτι που είχα γράψει για εκείνον. Τελικά εμφανίστηκε και ταράχτηκα πολύ συναισθηματικά.»

4. «You Are The Sunshine of My Life» του Stevie Wonder = Η Syreeta Wright, η σύζυγος του Wonder εκείνη την περίοδο και τραγουδίστρια/τραγουδοποιός και η ίδια.

Μπορεί να μην είναι εντελώς ξεκάθαρο το αν ο Wonder έγραψε όντως αυτό το κομμάτι για την τότε γυναίκα του, τη Wright, το Billboard Book of Number One Hits όμως εξηγεί πως η Wright σίγουρα επηρέασε τον Wonder ώστε να κάνει μεγαλύτερη ενδοσκόπηση και να αφοσιωθεί στον εαυτό του, κάτι που σίγουρα φαίνεται σε αυτό το κομμάτι.

Η Wright ξεκίνησε ως γραμματέας στην Motown records όπου και γνωρίστηκε με τον διάσημο τραγουδιστή, πριν αναγνωριστεί το μουσικό της ταλέντο τόσο από τη δισκογραφική όσο και από τον Wonder. Έκανε έναν σύντομο γάμο μαζί του, ο οποίος τέλειωσε γύρω στα μέσα των 70s.

5. «Hey There Delilah» των Plain White T's = Η Delilah DiCrescenzo, που γνώρισε τον τραγουδιστή μέσω κοινού φίλου -αλλά είχε ήδη αγόρι.

Η DiCrescenzo πήγε στην εκπομπή «Today» το 2008, όταν το τραγούδι είχε προταθεί για «Τραγούδι της Χρονιάς» στα Grammy. Ο τραγουδιστής των Plain White T's, Tom Higgenson, είχε γράψει το κομμάτι πέντε χρόνια πριν γνωρίσει την DiCrescenzo -μια δρομέα που στην πορεία θα γινόταν φέρελπις Ολυμπιονίκης. Η ίδια είχε αγόρι εκείνη την περίοδο, αλλά ο Higgenson επέμενε πως θα έγραφε ένα κομμάτι για αυτήν.

«Νόμιζα πως απλά με φλέρταρε και με καθοδηγούσε» είπε η DiCrescenzo κατά τη συνέντευξή της στο Today. «Ήμουν σε σχέση τότε, οπότε δεν τον πίστεψα».

Άκουσε το κομμάτι όταν ο Higgenson την επισκέφθηκε στο σπίτι της για να της δώσει το CD. «Ήταν κολακευτικό», έγραψε η ίδια στο ESPN. «Το τραγούδι είναι πιασάρικο, μελωδικό. Είναι πολύ ρομαντικό. Σημαίνει κάτι για όλους -ειδικά για όσους πόθησαν ποτέ κάποιον».

6. «Femme Fatale» των The Velvet Underground = Η Edie Sedgwick, μοντέλο του Warhol και διάσημη κληρονόμος.

Ο Andy Warhol ήταν ο μάνατζερ των The Velvet Underground την περίοδο που έγραψαν το «Femme Fatale», γύρω στα μέσα των 60s. Ο καλλιτέχνης ζήτησε από τον Lou Reed (σύμφωνα με τη βιογραφία του) να γράψει ένα τραγούδι για ένα από τα μοντέλα του, τη Sedgwick.

Ο βιογράφος Victor Bockris παραθέτει τον Reed στο βιβλίο «Transformer: The Lou Reed Story», να λέει «Ο Andy είπε πως θα έπρεπε να γράψω ένα τραγούδι για την Edie Sedgwick. Είπα “Σαν τι;” και μου είπε “Ω, Lou, δεν νομίζεις πως είναι μια femme fatale;”. Οπότε έγραψα το “Femme Fatale” και το δώσαμε στην Nico».

7. «Me and Mr. Jones» της Amy Winehouse = O Nasir Jones aka Nas, ο οποίος συνεργάστηκε με την Winehouse.

Το 2011, ο Nas επιβεβαίωσε τις φήμες πως το συγκεκριμένο τραγούδι της Winehouse ήταν για αυτόν. Η φήμη κυκλοφορούσε από το 2006, όταν και κυκλοφόρησε το κομμάτι, βάσει του ότι οι στίχοι αναφέρουν τόσο το όνομα της κόρης του όσο και τα γενέθλιά του (τα οποία είναι την ίδια μέρα με της Winehouse). Ήταν επίσης γνωστό πως οι δυο τους είχαν στενή σχέση και συνεργάζονταν μουσικά.

Επιβεβαιώνοντας της φήμες, ο Nas είπε πως ο φίλος και παραγωγός του Salaam Remi του είχε πει για το τραγούδι όσο δούλευε μαζί με την Winehouse πάνω σε αυτό και εξήγησε «Άκουσα πολλά για αυτό πριν ακόμα ακούσω το ίδιο το τραγούδι».

Ο Nas κυκλοφόρησε το 2012 μια μεταθανάτια συνεργασία του με την Winehouse, το «Cherry Wine», με την ευλογία της οικογένειας της αδικοχαμένης τραγουδίστριας.

Το άρθρο είναι μετάφραση του «Here's What The Inspirations For 7 Love Songs Actually Look Like» της HuffPost US.

Δημοφιλή