ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/08/2015 14:15 EEST | Updated 03/08/2015 14:15 EEST

Reuters: Δεν θα ζητήσει αύξηση του ELA η Ελλάδα

sooc

Η Ελλάδα είναι απίθανο να ζητήσει αύξηση της έκτακτης χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, αναφέρει σε δημοσίευμα του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ο λόγος; Επειδή τα αποθέματα ρευστότητας έχουν αυξηθεί χάριν στις ταμειακές εισροές και την βοήθεια των κεντρικών τραπεζών σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στο Reuters καλά ενημερωμένες πηγές.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές τα αποθέματα ρευστότητας έχουν αυξηθεί σε 5 δισ. ευρώ εξαιτίας της αύξησης του ELA από την ΕΚΤ, τις εισροές από τους φόρους και τον τουρισμό και τις πληρωμές των συντάξεων ανέφερε μία από τις ίδιες πηγές.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο όριο ανάληψης 420 ευρώ που έχει επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες για να αποτρέψει ένα bank run στις τράπεζες.

«Υπήρξε μια σχετικά μικρή ποσότητα εκροών και υπήρχε πράγματι μια εβδομάδα τον Ιούλιο, όταν υπήρχε καθαρή εισροή στις τράπεζες», αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο μία από τις δύο πηγές.

«Υπάρχει ένα επαρκές ρυθμιστικό πλαίσιο ρευστότητας, δεν υπάρχει κανένας λόγο για να ζητηθεί αύξηση του ορίου του ELA», επισημαίνει στο Reuters, μια καλά πληροφορημένη πηγή.

Η ΕΚΤ αύξησε τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες δύο φορές τον Ιούλιο από 900 εκατομμύρια κάθε φορά. Η ΕΚΤ θα συζητήσει ξανά για τον ELA την Τετάρτη. Την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα δεν ζήτησε αύξηση κάτι που σημαίνει ότι οι τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί.