Στο τραπέζι ο «γόρδιος δεσμός» της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών

Στο τραπέζι ο «γόρδιος δεσμός» της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών
sooc

Την επίλυση του «γρίφου» της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αναμένεται να επιχειρήσουν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών, κατά την κρίσιμη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη

Η συνάντηση αναμένεται να γίνει στις 13:30 το μεσημέρι της Τρίτης και χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος. Τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ιδιαίτερα ασφυκτικά, μετά και τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την επιβολή capital controls στις τραπεζικές συναλλαγές.

Ο χρόνος πιέζει όμως και εξαιτίας της ημερομηνίας την οποία φαίνεται να έχουν ορίσει κυβέρνηση και δανειστές για να έρθουν και να ψηφιστούν στη Βουλή τα νέα μέτρα, η οποία είναι η 18η Αυγούστου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει το νέο Μνημόνιο να έχει συνταχθεί έως τις 11 Αυγούστου, ενώ υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 20 Αυγούστου θα πρέπει να έχει εκταμιευθεί η πρώτη δόση του δανείου η οποία ίσως φτάσει τα 10-12 δισ. ευρώ. Την ίδια μέρα επίσης λήγουν και τα ομόλογα ύψους 3,2 δισ. ευρώ τα οποία έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, ενώ στις αρχές Σεπτέμβρη θα πρέπει να αποπληρωθούν υποχρεώσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Η συνάντηση της Τρίτης αποτελεί για την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια ώστε να λυθεί το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μετά και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει. Το θέμα ετέθη και στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής μεταξύ των δυο υπουργών της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών, στην πρώτη πολιτική διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών.

Αντικείμενο της συνάντησης αναμένεται να είναι εκτός από το φλέγον ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Το συγκεκριμένο ζήτημα επρόκειτο άλλωστε να συζητηθεί το περασμένο Σάββατο 1 Αυγούστου, μεταξύ του κ. Σταθάκη και των εκπροσώπων των θεσμών, ωστόσο η συνάντηση αναβλήθηκε.

Μέχρι τα τέλη του έτους η ανακεφαλαιοποίηση

Να σημειωθεί ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών χαρακτηρίζεται ως ως «προτεραιότητα» και τοποθετείται χρονικά μέχρι τα τέλη του 2015.

Τα σενάρια μάλιστα που κυκλοφορούν σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση είναι δύο. Το πρώτο είναι η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει στα πρότυπα του 2012, δηλαδή μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).Σε ότι αφορά το δεύτερο σενάριο, προβλέπεται η ανακεφαλαιοποίηση απευθείας από τον ESM, κάτι που δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος.

Δημοφιλή