Τσακαλώτος: Όχι στο ενδεχόμενο χορήγησης ενός νέου δανείου - γέφυρα

Τσακαλώτος: Μικρές αποκλίσεις στις απόψεις με τους θεσμούς - Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα
sooc

Για μικρές αποκλίσεις με τους δανειστές σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντηση με το κουαρτέτο των θεσμών, στην οποία ήταν παρών και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Πρόκειται ουσιαστικά για τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς οι οποίες και θα συνεχιστούν αύριο Τετάρτη, με τον κ. Τσακαλώτο να εμφανίζεται αισιόδοξος για συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Όπως ανέφερε σε δημοσιογράφους ο κ. Τσακαλώτος, «υπήρξαν μικρές αποκλίσεις στις απόψεις» και συμπλήρωσε: «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα».

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε επίσης ότι οι συνομιλίες έχουν πάει καλύτερα από ότι περίμενε.

«Οι συνομιλίες έχουν πάει καλύτερα από ότι περίμενα», ανέφερε και υπογράμμισε ότι οι διαφορές έχουν να κάνουν κυρίως με τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ.

Στο τραπέζι όμως έπεσε και το θέμα των κόκκινων δανείων το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης μαζί με εκείνο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αυτό που προτάθηκε είναι η δημιουργία μιας «bad» bank ή ενός ενδιάμεσου φορέα για τη διαχείρισή τους. Υπενθυμίζεται ότι τα «κόκκινα» δάνεια εκτιμώνται ότι ανέρχονται σε 110 δισ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά παρουσίασε την πρόταση της η οποία κινείται στο ίδιο πνεύμα με το αρχικό σχέδιο που είχε εκπονήσει το υπουργείο Οικονομίας. Ωστόσο από τότε έχουν μεσολαβήσει κάποιοι μήνες διαπραγματεύσεων κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως να υπάρξουν τροποποιήσεις.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με τις έως τώρα συζητήσεις δεν έχει τεθεί από καμία πλευρά το ενδεχόμενο να μην επαρκεί ο χρόνος για να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες έως τις 20 Αυγούστου και ως εκ τούτου, δεν έχει μπει στο τραπέζι ενδεχόμενο νέου δανείου γέφυρα.

Η συνάντηση με τους «4» ξεκίνησε στις 14:00 το μεσημέρι και ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη δεδομένου των ασφυκτικών χρονικών πλαισίων που έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση.

Κρίσιμο κεφάλαιο οι τράπεζες

Ειδικά το θέμα των τραπεζών αποτελεί ένα κρίσιμο κεφάλαιο της διαπραγμάτευσης, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη μέχρι τα τέλη του έτους και μένει να συμφωνηθούν το ύψος της αλλά και ο τρόπος που θα συμβεί.

Υπενθυμίζεται ότι το σενάριο διάσωσης των ελληνικών τραπεζών με bail in έχει απορριφθεί. Ωστόσο, στο τραπέζι υπάρχει το σενάριο ανακεφαλαιοποίησης απευθείας από το ευρωπαϊκό Ταμείο ESM, κάτι το οποίο – όπως σημειώνεται - δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος. Συζητείται επίσης η ανακεφαλαιοποίηση να επιτευχθεί κατά τα πρότυπα του 2012, δηλαδή μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αλλάζουν όλα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν μέχρι τα τέλη του 2015 στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα υπάρξει νέα σχετική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα η σχετική διαβούλευση με τους θεσμούς.

Να σημειωθεί ότι σήμερα Τρίτη το μεσημέρι υπήρξε συνάντηση της ελληνικής πλευράς και εκείνης των θεσμών, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με αποκλειστικό αντικείμενο τα εργασιακά θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά προτείνει να εφαρμοστούν οι βέλτιστες πρακτικές, με βάση και τις εκθέσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η οποία επιβλέπει την εφαρμογή του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πρόωρες συντάξεις

Πέρα όμως από όλα αυτά οι εκπρόσωποι των ''4'' τη Δευτέρα ζήτησαν να την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων καθώς και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Οι θεσμοί ζήτησαν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις να καταργηθούν από την 1η Ιουλίου 2015 και όχι από το 2016 όπως είχε ζητήσει η ελληνική πλευρά. Ειδικότερα, ζητούν να ψηφιστεί εντός Αυγούστου η ρύθμιση για τη σταδιακή κατάργηση των ειδικών διατάξεων που οδηγούν σε συνταξιοδότηση πριν από τα 62 έτη ενώ παράλληλα απαιτούν και αλλαγές που να διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρχει πρόωρη έξοδος από την εργασία, νωρίτερα από το 2022.

Δημοφιλή