Αλλάζουν όλα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Αλλάζουν όλα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις
sooc

Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν μέχρι τα τέλη του 2015 στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα υπάρξει νέα σχετική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα η σχετική διαβούλευση με τους θεσμούς.

Να σημειωθεί ότι σήμερα Τρίτη το μεσημέρι υπήρξε συνάντηση της ελληνικής πλευράς και εκείνης των θεσμών, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με αποκλειστικό αντικείμενο τα εργασιακά θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά προτείνει να εφαρμοστούν οι βέλτιστες πρακτικές, με βάση και τις εκθέσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η οποία επιβλέπει την εφαρμογή του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η κρίσιμη συνάντηση με του κουαρτέτο

Να σημειωθεί ότι από τις 14:00 το μεσημέρι βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη με του κουαρτέτο των δανειστών. Αντικείμενο της συνάντησης είναι τα «καυτά» ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τα «κόκκινα» δάνεια, και το ΤΑΙΠΕΔ (αποκρατικοποιήσεις)

Η κατάσταση των τραπεζών αποτελεί ξεχωριστό και κρίσιμο κεφάλαιο στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης μετά και την επιβολή των capital controls προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό ύψος της ανακεφαλαιοποίησης που θα χρειαστούν.

Εν τω μεταξύ, το σενάριο διάσωσης των ελληνικών τραπεζών με bail in έχει απορριφθεί. Ωστόσο, στο τραπέζι υπάρχει το σενάριο ανακεφαλαιοποίησης απευθείας από το ευρωπαϊκό Ταμείο ESM, κάτι το οποίο – όπως σημειώνεται - δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος. Συζητείται επίσης η ανακεφαλαιοποίηση να επιτευχθεί κατά τα πρότυπα του 2012, δηλαδή μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σε ό, τι αφορά στις αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει οι δύο πλευρές να καταφέρουν να ορίσουν το πως θα μπορέσει να υλοποιηθεί η σκέψη διαμόρφωσης Ταμείου το οποίο θα αναλάβει να διαχειρίζεται δημόσια περιουσία 50 δισ. ευρώ σε βάθος 30 ετών.

Πέρα όμως από όλα αυτά οι εκπρόσωποι των ''4'' τη Δευτέρα ζήτησαν να την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων καθώς και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Οι θεσμοί ζήτησαν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις να καταργηθούν από την 1η Ιουλίου 2015 και όχι από το 2016 όπως είχε ζητήσει η ελληνική πλευρά. Ειδικότερα, ζητούν να ψηφιστεί εντός Αυγούστου η ρύθμιση για τη σταδιακή κατάργηση των ειδικών διατάξεων που οδηγούν σε συνταξιοδότηση πριν από τα 62 έτη ενώ παράλληλα απαιτούν και αλλαγές που να διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρχει πρόωρη έξοδος από την εργασία, νωρίτερα από το 2022.

Δημοφιλή