Ασφυκτικά περιθώρια για τον Αλέξη Τσίπρα και τη χώρα

Ασφυκτικά περιθώρια για τον Αλέξη Τσίπρα και τη χώρα
SOOC.gr

Κανένα περιθώριο καλοκαιρινής ραστώνης δεν έχει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Οι ολιγοήμερες διακοπές του έλαβαν τέλος και τώρα όχι μόνο έχει να χειριστεί το ζήτημα των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών και να καταφέρει συμφωνία μέχρι τις 18 Αυγούστου, αλλά θα πρέπει να χειριστεί και τα εσωκομματικά ζητήματα και φυσικά τους αμφισβητίες της Αριστερής Πλατφόρμας, με επικεφαλής τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα καταψηφίσει το όποιο μνημόνιο καλώντας παράλληλα όλους του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πράξουν το ίδιο.

Ο κ. Τσίπρας έχει ήδη ρίξει το γάντι και η μεγάλη μονομαχία αναμένεται στο συνέδριο που θα διεξαχθεί το Σεπτέμβριο.

Για το σκοπό αυτό συνεδριάζει σήμερα Τρίτη η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος όπου θα τεθούν όλα εκείνα τα ζητήματα αναφορικά με τη διεξαγωγή του εκτάκτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τη σημερινή συνεδρίαση εγκαινιάζονται οι προσυνεδριακές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες ωστόσο, αναμένεται να ενταθούν μετά τις 15 Αυγούστου.

Η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 4 το απόγευμα και σύμφωνα με κομματικές πηγές θα συζητήσει θέματα σχετικά με την συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Θέσεων.

Ασφυκτικά περιθώρια

Εν τω μεταξύ ο χρόνος τρέχει και ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές έως τις 18 Αυγούστου προκειμένου να μη συμβεί αυτό που απεύχεται και δεν είναι άλλο από μια συμφωνία – γέφυρα που θα υποκαταστήσει την οριστική συμφωνία η οποία θα επιτρέψει την εκταμίευση της μεγάλης δόσης.

Ένας άλλος λόγος που το Μαξίμου θέλει πάση θυσία να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη είναι ο φόβος πως ένα δάνειο – γέφυρα για τις άμεσες ανάγκες της χώρας θα συνοδεύεται από προαπαιτούμενα κάτι που θα προκαλέσει αντιδράσεις στη Βουλή και θα καταστήσει την ψήφισή του δύσκολη.

Επίσης ο κ. Τσίπρας επιθυμεί διακαώς να παραμείνει εντός χρονοδιαγραμμάτων είναι το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους το οποίο όπως έχει συμφωνηθεί θα αρχίσει να εξετάζεται μετά το πέρας της πρώτης αξιολόγησης τον Οκτώβριο.

Αυτό θα ήταν ένα «όπλο» στα χέρια του κ. Τσίπρα το οποίο θα μπορούσε εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων σε πιθανή πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.

Σημειώνεται ότι με 120 βουλευτές για ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι όποιες απώλειες κατά την ψήφιση της συμφωνίας, αναπόφευκτα θα σημάνει άμεσα πολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας έχει δώσει εντολή στους υπουργούς του να επιταχύνουν τις διαδικασίες των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Προς ολοκλήρωση του πρώτου γύρου διαβουλεύσεων

Οι συναντήσεις σήμερα Τρίτη των επικεφαλής των δανειστών με τους υπουργούς Οικονομικών, Ευάγγελο Τσακαλώτο, και Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, για τα θέματα αποκρατικοποιήσεων,της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και των «κόκκινων» δανείων, καθώς και η συνάντηση της Τετάρτης όπου θα γίνει η επισκόπηση του πρώτου κύκλου διαπραγματεύσεων, θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο για το εάν θα ολοκληρωθεί η συμφωνία για το νέο μνημόνιο.

Επίσης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, όπως διαβεβαίωσε, μιλώντας την τηλεόραση του Σκάι το πρωί της Τρίτης, η κυβέρνηση θα συνεχίσει την μάχη στο πεδίο των διαπραγματεύσεων και ανέφερε πως η διαδικασία συγγραφής της συμφωνίας θα ξεκινήσει αύριο, Τετάρτη.

Η ίδια υποστήριξε ότι η τελευταία συμφωνία δεν έφερε το χειρότερο μνημόνιο, τονίζοντας πως η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρας μας προέκυψε έπειτα από μια πενταετία.

Επιπλέον η κ. Γεροβασίλη ανέφερε πως υπάρχουν ισχυροί κύκλοι που υπονομεύουν την προσπάθεια της κυβέρνησης και τόνισε πως δεν έχει φύγει οριστικά το θέμα του Grexit από το τραπέζι.

Όσον αφορά τις εσωκομματικές διαφορές, σχολίασε πως όλα θα λυθούν με εσωκομματικές διαδικασίες, ενώ πρόσθεσε πως τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με την επίτευξη συμφωνίας δεν έχουν στόχο την υπονόμευση της κυβέρνησης, αλλά εκφράζουν διαφορετικές πολιτικές ιδεολογίες. Όπως ανέφερε η κυρία Γεροβασίλη, δεν μπορούν να συνυπάρξουν δύο διαφορετικές στρατηγικές εντός του κόμματος.

Λαφαζάνης: Δεν ψηφίζω

«Το δίλημμα μνημονιακή συμφωνία ή υποχρεωτική εγκατάλειψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πλαστό δίλημμα, το οποίο θέτουν εκβιαστικά οι νεοαποικιοκράτες πιστωτές μας» αναφέρει σε συνέντευξή του στο Real.gr ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης και απευθύνει πρόσκληση προς όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσουν το Μνημόνιο.

«Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αγωνιστούν μέχρι την ύστατη στιγμή για να μην υπογράψει η κυβέρνηση ένα τρίτο μνημόνιο, ενώ αν υπογραφεί θα πρέπει όλοι οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας να σταθμίσουν τη στάση τους, εκτιμώντας τις ευθύνες τους και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό. Σε κάθε περίπτωση, προσωπικά, όπως έκανα και με τα προαπαιτούμενα μέτρα, δεν πρόκειται να ψηφίσω νέο μνημόνιο, το οποίο ξέρω ότι θα συνεχίσει να καταστρέφει τον τόπο μας και να πονάει το λαό μας», δήλωσε.

Μάλιστα ο κ. Λαφαζάνης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εάν αυτή ψηφίσει και εφαρμόσει νέο μνημόνιο.

«Όπως επανειλημμένα έχω πει στηρίζουμε την κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Δεν την στηρίζουμε για να εγκρίνει και να εφαρμόζει μνημόνια. Δεν ψηφίζουμε μνημόνια και δεν προσφέρουμε στήριξη στην εφαρμογή τους και στην εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών».

Σε πιο συναινετική διάθεση ο Δημήτρης Παπαδημούλης ο οποίος με μήνυμα που ανάρτησε την Τρίτη στο twitter αναφέρει ότι: «Η δυναμική διάσπασης, μπορεί να ακυρωθεί. Αρκεί να δεσμευτούν όλοι καθαρά, ότι θα στηρίξουν τις αποφάσεις του έκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ».

Δημοφιλή