Ένας σινεφίλ μετράει τ' άστρα: Τα 12 αγαπημένα θερινά σινεμά του κέντρου

Ένας σινεφίλ μετράει τ' άστρα: Τα 12 αγαπημένα θερινά σινεμά του κέντρου
Cine Panathinaia

Για πολλούς το καλοκαίρι σημαίνει κυρίως θάλασσα, αμμουδιές και ταξίδια σε γραφικά νησιά -λογικό. Για κάποιους άλλους όμως, η έναρξη της θερινής περιόδου σημαίνει πρώτα από όλα ένα πράγμα: θερινά σινεμά.

Οι θερινοί κινηματογράφοι είναι η απόλυτη βραδινή έξοδος του καλοκαιριού. Μεγάλη ποικιλία από ταινίες -νέες, παλιές και επανεκδόσεις για κάθε γούστο και διάθεση, ανοιχτές αίθουσες με ταβάνι τον έναστρο ουρανό και φυσική δροσιά μέσα στον καύσωνα, συνοδεία παγωμένης μπύρας, γρανίτας και βουτυρωμένου ποπ-κορν. Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της πειρατείας, με αποτέλεσμα να κλείνουν ο ένας μετά τον άλλον, κάτι που έχει ως συνέπεια την σταδιακή εξαφάνιση μιας παράδοσης που αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά και αγαπημένα στοιχεία της ταυτότητας της Αθήνας.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν 13 θερινά σινεμά στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης μας, που όχι μόνο συνεχίζουν να λειτουργούν παρά τις αντίξοες συνθήκες της εποχής, αλλά και να προσφέρουν απλόχερα όμορφα, μυρωδάτα βράδια γεμάτα συναρπαστικές ιστορίες πάνω στο λευκό πανί. Όσοι μείνετε στην Αθήνα τον Αύγουστο, ρίξτε μια ματιά στην παρακάτω λίστα και δώστε στις καλοκαιρινές βραδιές σας τη μαγεία που τους αξίζει -όχι μόνο θα διασκεδάσετε με τη ψυχή σας, αλλά θα στηρίξετε έμπρακτα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού μας.

Αθηναία

Χάρητος 50, Κολωνάκι (στάση Μετρό Ευαγγελισμός)

Τηλ: 210 7215717

Στη καρδιά του Κολωνακίου και μέσα σε μια καταπράσινη αυλή (στα συν η ευκολία στη μεταφορά, στα μείον η πυκνοκατοικημένη περιοχή), η Αθηναία είναι ένας από τους πλέον ιστορικούς θερινούς κινηματογράφους της πόλης με την τραγανή της τυρόπιτα να είναι ίσως πιο διάσημη από το ίδιο το σινεμά.

Εισιτήριο: 8€ / κάθε Πέμπτη: 6€

Αίγλη Ζαππείου

Κήπος Ζαππείου

Τηλ: 210 3369300

Με σχεδόν έναν αιώνα ιστορίας στη πλάτη της, η Αίγλη είναι ξεκάθαρα η πιο όμορφη και εντυπωσιακή ανοιχτή αίθουσα της Αθήνας. Το άρωμα του γιασεμιού συναγωνίζεται μόνο αυτό του θρυλικού hot dog της, η φουντωτή της βουκαμβίλια στήνει ένα ονειρικό σκηνικό, ενώ το πρόγραμμά της περιλαμβάνει πολλές νέες ταινίες και, αρκετές φορές, και κάποιες πρεμιέρες.

Εισιτήριο: 8.50€

Βοξ

Πλατεία Εξαρχείων

Τηλ: 210 3301170

Πιο σινεφίλ, πιο «βαριά» κουλτούρα, πιο λιτή ατμόσφαιρα, εξίσου σημαντική θέση στην ιστορία των θερινών της πόλης -και στη καρδιά μας. Η αγαπημένη ταράτσα στην πλατεία των Εξαρχείων προσφέρει «ψαγμένες» προβολές και ανόθευτο αστικό χαρακτήρα.

Εισιτήριο: 7€ / κάθε Δευτέρα τα δύο άτομα 8€ / κάθε Τρίτη 5€

Ριβιέρα

Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια

Τηλ: 210 3844827

Λίγο πιο πάνω, στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου, ο βυθισμένος στα γιασεμιά κήπος της Ριβιέρας σας περιμένει για ασπρόμαυρες κλασικές ταινίες, αρκετές νέες κυκλοφορίες και υπέροχα αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς του παγκόσμιου κινηματογράφου. Μετά την ταινία, υπάρχουν περίπου 50 επιλογές για φαγητό και ποτό στην γύρω περιοχή.

Εισιτήριο: 7€ / κάθε Πέμπτη τα δύο άτομα 8€

Δεξαμενή

Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι

Τηλ: 210 3623942, 210 3602363

Ο μικρός κήπος της Δεξαμενής προσφέρεται για επιλεγμένες ταινίες, ελληνικές και ξένες, σε ένα από τα ωραιότερα σημεία ανάμεσα σε Κολωνάκι και Λυκαβηττό, πηγμένος στο πράσινο και τη μυρωδιά της φρεσκοψημένης πίτσας που θα βρείτε στο κυλικείο.

Εισιτήριο: 8€ / κάθε Τετάρτη τα δύο άτομα μπαίνουν με 1 εισιτήριο

Λαΐς (Ταινιοθήκη της Ελλάδος)

Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136 (Μετρό Κεραμεικός)

Τηλ: 210 3609695

Σε μια από τις ομορφότερες, πιο καθαρές και σύγχρονες ταράτσες της Αθήνας, ο θερινός κινηματογράφος της Ταινιοθήκης μεγαλουργεί κάθε καλοκαίρι με μεγάλη ποικιλία σε ταινίες και εναλλακτικά αφιερώματα (όπως οι βουβές ταινίες συνοδεία live μουσικής).

Εισιτήριο: 7€ / άνεργοι 4€

Ζέφυρος

Τρώων 36, Άνω Πετράλωνα

Τηλ: 210 3462677

Αν είσαι θερινό σινεμά στα Άνω Πετράλωνα, η παλιακή ομορφιά της γειτονιάς σου έχει εξασφαλίσει ήδη το κατάλληλο κλίμα. Από εκεί και πέρα, ο Ζέφυρος εξασφαλίζει το ψιλό χαλικάκι και το παραδοσιακό σκηνικό, τις μπομπίνες, το ποπ-κορν και την μυρωδάτη πρασινάδα. Η μόνιμη, πλέον, συνεργασία του κινηματογράφου με την New Star, εξασφαλίζει κάθε χρόνο την προβολή μεγάλων ευρωπαϊκών παραγωγών.

Εισιτήριο: 8€

Θησείον

Απ. Παύλου 7, Θησείο

Τηλ: 210 3420864, 210 3470980

Το 2012 φιγούραρε στην πρώτη θέση της λίστας του CNN με τα καλύτερα σινεμά του κόσμου, με τον συντάκτη του θέματος να γράφει χαρακτηριστικά «Από τη θέση του στο Σινέ Θησείο μπορεί κανείς να δει όχι μόνο το πρόσφατο blockbuster αλλά επίσης και την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα». Αν αυτό δεν φτάνει για να σας εντυπωσιάσει, το Σινέ Θησείον, το παλιότερο θερινό σινεμά της Αθήνας (έτος κατασκευής 1935) περιμένει το σινεφίλ κοινό στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου με εμβληματικές ταινίες, σπιτικό γλυκό βύσσινο και βυσσινάδα και, φυσικά, ΑΥΤΗ τη θέα.

Εισιτήριο: Πέμπτη με Κυριακή 8€ / Δευτέρα με Τετάρτη 6€

Cine Paris

Κυδαθηναίων 22, Πλάκα

Τηλ: 210 3248057, 210 3222071

Αν έχετε όρεξη για λίγη ακόμα Ακρόπολη μαζί με την ταινία σας, το ιστορικό Σινέ Παρί στην Πλάκα σας περιμένει στην όμορφη, καταπράσινη ταράτσα του, γεμάτο αναμνήσεις, memorabilia και αρκετούς τουρίστες.

Εισιτήριο: 8€ / κάθε Τετάρτη 5€

Άνεσις

Λ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι

Τηλ: 210 7788778

Κρυμμένος σε μια μικρή αλλά τρομερά άνετη ταράτσα στην Κηφισίας, ο θερινός του Άνεσις προβάλει μεγάλες και νέες παραγωγές, προσφέρει δροσερά κοκτέιλ και μπύρες, ενώ η πρώτη σειρά αποτελείται από αναπαυτικές ξαπλώστρες για όσους θέλουν να απολαύσουν την ταινία ξαπλωτοί -και δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα με την απόσταση από την οθόνη.

Εισιτήριο: 8€

Εκράν

Ζωοδ. Πηγής & Αγαθίου, Νεάπολη

Τηλ: 210 6461895

Από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά στέκια των Εξαρχείων, ο Εκράν αποτελεί κλασική αξία, έχοντας μεγαλώσει γενιές και γενιές σινεφίλ. Με ιδιαίτερη προτίμηση στον ανεξάρτητο παγκόσμιο κινηματογράφο, η διάσημη πλέον μαρκίζα του υποδέχεται το κοινό σε έναν πράσινο κήπο, κρυμμένο μέσα στα ψηλά κτήρια της γειτονιάς.

Εισιτήριο: 7€ / κάθε Τετάρτη 5€

Παναθήναια

Μαυρομιχάλη 165, Αμπελόκηποι

Τηλ: 210 6425714

Γλάστρες γεμάτες κόκκινα και μοβ γεράνια, άγρια πρασινάδα να ξεχειλίζει από παντού, λευκό χαλικάκι να στρώνει το έδαφος κάτω από τις κίτρινες καρέκλες-σκηνοθέτη και τα κλασικά κτήρια της παλιάς Αθήνας να περιτριγυρίζουν προστατευτικά τον κήπο. Προσθέστε τώρα και μια λευκή οθόνη πάνω στην οποία προβάλλονται επιλεγμένες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου και έχετε έναν από τους θερινούς με τους πιο πιστούς θεατές.

Εισιτήριο: 5€ / κάθε Δευτέρα τα δύο άτομα με 8€

Δημοφιλή