Αισιοδοξία για συμφωνία πριν τις 20 Αυγούστου στο Μαξίμου - Δυναμώνουν οι φωνές εντός ΣΥΡΙΖΑ

Αισιοδοξία για συμφωνία πριν τις 20 Αυγούστου στο Μαξίμου - Δυναμώνουν οι φωνές εντός ΣΥΡΙΖΑ
sooc

Με το βλέμμα στραμμένο σε μια συμφωνία με τους θεσμούς βρίσκονται τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία επιθυμούν να κλείσει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν και ειδικότερα το αργότερο μέχρι τις 20 Αυγούστου, την ώρα που στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι φωνές κατά της συμφωνίας δεν έχουν κοπάσει με το Μέγαρο Μαξίμου να παίζει το χαρτί των πρόωρων εκλογών.

Αυτό ακριβώς ήταν και το πνεύμα της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η οποία διεξήχθη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνεδρίαση έγινε επικαιροποίηση και αναλυτική επεξεργασία των στόχων της ελληνικής πλευράς στο τρέχον στάδιο της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι είναι απολύτως εφικτή η συμφωνία με τους Θεσμούς, πριν την 20η Αυγούστου, με δεδομένο ότι όλες οι πλευρές θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου.

Το χαρτί των πρόωρων εκλογών

Στην κυβέρνηση πάντως δείχνουν αποφασισμένοι να πετύχουν συμφωνία πάση θυσία, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, αφού στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογο ύψους 3.2 δισ. προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Την ίδια ώρα η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με την «νηνεμία πριν από την καταιγίδα». Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φωνές στο εσωτερικό του κόμματος δεν έχουν κοπάσει ζητώντας ο πρωθυπουργός να μην προχωρήσει στην υπογραφή ενός νέου Μνημονίου. Ήδη ο τέως υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει ξεκαθαρίσει ότι νέο Μνημόνιο δεν ψηφίζει καλώντας παράλληλα τους βουλευτές οι οποίοι έχουν αναφορά την Αριστερή Πλατφόρμα να πράξουν το ίδιο.

Το εσωκομματικό μέτωπο το οποίο διαμορφώνεται συνθέτει και η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία κατά την συνέντευξη τύπου την οποία παραχώρησε για τον απολογισμο της εξάμηνης παρουσίας της στην προεδρία της Βουλής άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού επειδή όπως είπε δεν αξιοποίησε το πόρισμα της Επιτροπής για το Χρέος.

Το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο παίζει δυνατά το χαρτί των πρόωρων εκλογών. Ήδη για δεύτερη μέρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, κάτι που σημαίνει ότι θα αναβληθεί το έκτακτο συνέδριο.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που σχολιάζουν τη στάση αυτή του Μεγάρου Μαξίμου ως ένα διαπραγματευτικό χαρτί ώστε να υπάρξει υπέρβαση της εσωστρέφειας των ημερών.

Αισιοδοξία Γεροβασίλη και Τσακαλώτου

Το κλίμα που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο αμέσως μετά το τέλος του ά κύκλου της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο των θεσμών αναφορικά με το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας έδωσαν σήμερα Τετάρτη τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος, αμέσως μετά το πέρας του δεύτερου γύρου της συνάντησης με τους «4» εξέφρασε την ανάγκη να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, σημειώνοντας πως «υπάρχουν 3- 4 σημεία που είναι ακόμη ανοικτά, σε τεχνικό και όχι σε πολιτικό επίπεδο».

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και η κα Γεροβασίλη. Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα» εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τελικό κείμενο της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει σε εγρήγορση μετά το σημερινό πέρας του πρώτου κύκλου των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων.

Αγροτικό, ΤΑΙΠΕΔ και εργασιακά

Σε ότι αφορά την ουσία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο διήμερο των συζητήσεων με το κουαρτέτο, φαίνεται να υπάρχουν ορισμένες «εκκρεμότητες» με τους θεσμούς που έχουν να κάνουν με το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, αυτές εντοπίζονται «στο ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν τώρα, ποιες τον Οκτώβριο, ποιες θα ακολουθήσουν και τι επίπτωση έχουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές στα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη».

Στο τραπέζι πάντως τέθηκε το αγροτικό ζήτημα, με τον κ. Τσακαλώτο να επισημαίνει ότι «υπάρχουν πολλά για τους αγρότες, να δούμε ποια μπορούν να έρθουν πιο νωρίς και ποια μπορούν να πάνε πιο πίσω».

Επίσης αντικείμενο συζήτησης ήταν και το θέμα του ΤΑΙΠΕΔ και των αποκρατικοποιήσεων στο οποίο οι θεσμοί δίνουν μεγάλη σημασία.

Αναβολή για το Σεπτέμβριο φέρονται να έχουν πάρει οι σχετικές διαβουλεύσεις που έχουν να κάνουν με τα εργασιακά.

«Κόκκινα» δάνεια και ανακεφαλαιοποίηση

Ένα από τα ζητήματα τα οποία τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων με το κουαρτέτο κατά το διήμερο των διαπραγματεύσεων είναι και το «καυτό» θέμα των τραπεζών.

Ειδικότερα η ελληνική πλευρά κατέθεσε την δική της πρόταση για τα «κόκκινα» δάνεια τα οποία εκτιμώνται ότι ξεπερνούν τα 110 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση αφορά την δημιουργία μιας «bad bank» ή ενός ενδιάμεσου φορέα για τη διαχείρισή τους.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε ότι δεν τέθηκε το θέμα των «κόκκινων» δανείων, το οποίο βρίσκεται ακόμη στα τεχνικά κλιμάκια και που συζητείται συνολικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εκτιμάται ωστόσο ότι το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων θα συζητηθεί αύριο Πέμπτη στο νέο γύρο των συνομιλιών με τους θεσμούς.

Το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των θεσμών είναι ένα φλέγον ζήτημα, καθώς οι θεσμοί επιθυμούν να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες μέχρι τα τέλη του έτους.

Ενδεικτικά ήταν τα όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης ο οποίος τόνισε πως «όλοι συμφωνούν -και εμείς και αυτοί- να τελειώσει έως το τέλος του χρόνου». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «κανείς δεν θέλει να επαναληφθεί το φαινόμενο της Κύπρου (σ.σ. «κούρεμα» καταθέσεων), που ούτε οι ξένοι θεωρούν επιτυχημένο».

Δημοφιλή