Δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο η Όλγα Γεροβασίλη

Δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο η Όλγα Γεροβασίλη
Eurokinissi

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εάν υπάρξει προσφυγή στις κάλπες, θα γίνει με τον παλιό εκλογικό νόμο.

Ειδικότερα η κ. Γεροβασίλη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο, τονίζοντας ότι εξαρτάται κυρίως από το πόσο σταθερή θα μπορέσει να είναι στην πορεία αυτή η κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, επανέλαβε την πάγια αρχή του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή του εκλογικού συστήματος και ανέφερε ότι είναι ένα από τα θέματα τα οποία έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «αμέσως μετά τη σύναψη της συμφωνίας, το επόμενο διάστημα, χωρίς να ορίζεται επακριβώς, η κυβέρνηση σκοπεύει να ανοίξει τα θέματα του πολιτικού συστήματος. Εμείς έχουμε θέσεις γι` αυτό και επεξεργαζόμαστε διαρκώς ρεαλιστικές προτάσεις περί αυτού του μεγάλου ζητήματος».

Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι το όλο ζήτημα συνδέεται με το αναλογικότερο σύστημα, σημειώνοντας παράλληλα ότι «από την πλευρά της αντιπολίτευσης σήμερα δεν μπορεί να εκφράζονται και να κουνιούνται δάχτυλα από αυτούς οι οποίοι συνέταξαν και υπηρέτησαν την πολιτική με βάση όλα αυτά. Σήμερα, επειδή δε τους συμφέρει, στέκονται απέναντι ως να ήταν πάραυτα υποστηρικτές της απλής αναλογικής. Υπάρχει μια αντίφαση η οποία δε μπορεί να περάσει ασχολίαστη».

Για Λαφαζάνη και Αριστερή Πλατφόρμα

Παραδέχθηκε την ύπαρξη προβλήματος με τις δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη να μην ψηφιστεί η συμφωνία από τους βουλευτές, αλλά αρνήθηκε την ύπαρξη ενδοκυβερνητικού προβλήματος με την συγκέντρωση υπογραφών κατά του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση.

Για τη στάση υπουργών

«Δεν έκανε εκτίμηση ο πρωθυπουργός ότι ο κ. Πανούσης δεν θα είναι υπουργός. Τότε θα είχαμε θέμα» είπε χαρακτηριστικά.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει την ανταλλαγή δηλώσεων μεταξύ υπουργών και της προέδρου της Βουλής, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ενόχλησή της, «αλλά μέχρι εκεί», καθώς «ο καθένας παίρνει και την ευθύνη αυτών που λέει και αυτών που κάνει και για πώς θα το κάνει και πότε».

Ερωτηθείσα για την άποψή της σε σχέση με την σκέψη του κ. Κουρουμπλή για το θέμα των καρκινοπαθών και των υποχρεωτικών προληπτικών εξετάσεων, και των ποινών που θα συνοδεύσουν τη μη διεξαγωγή αυτών των προληπτικών εξετάσεων, είπε ότι «η προσωπική μου άποψη και ως γιατρού, είμαι σταθερά απέναντι σε τέτοιο σχέδιο».

«Αντίκειται και της ιατρικής δεοντολογίας και στον τρόπο και στα δικαιώματα του κάθε ασθενή και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το πώς χειρίζεται ο κάθε άνθρωπος τη ζωή και την υγεία του, από την πλευρά του κράτους, του κοινωνικού κράτους να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Μ` αυτή την έννοια λοιπόν είναι μια σκέψη, η οποία κατά την άποψή μου δεν μπορεί να είναι εφαρμόσιμη. Αλλά, ο ίδιος ο κ. Κουρουμπλής, όμως, επαναλαμβάνω, είπε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο και ότι δεν χρειάζεται να γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση περί αυτού» πρόσθεσε.

Η κ. Γεροβασίλη ερωτηθείσα, με αφορμή τη χρονική σύμπτωση της συνάντησης εργασίας του πρωθυπουργού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της συνέντευξης Τύπου της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τον απολογισμό του κοινοβουλευτικού έργου, αν τέτοιες ενέργειες συμβάλλουν στην εκτόνωση της έντασης, είπε ότι δεν είναι αρνητικό το να κάνει απολογισμό και προγραμματισμό η πρόεδρος της Βουλής.

«Για την ημερομηνία την οποία όρισε, η κ. Κωνσταντοπούλου προφανώς δε σκέφτηκε πότε θα έχει υποχρέωση ο κ. Τσίπρας δηλαδή, να μην υπερβάλουμε. Είχε προγραμματιστεί και θα πραγματοποιηθεί και μπορεί να συμβαίνουν παράλληλα αυτές οι δύο δράσεις οι οποίες ούτε απέναντι είναι ούτε συγκρούονται. Δηλαδή, δεν βρίσκω πρόβλημα στο ότι η πρόεδρος της Βουλής το αποφάσισε αυτό ούτε στο πότε. Το θεωρώ θεμιτό. Και σοβαρό το θεωρώ, διότι πραγματικά και η πρόεδρος της Βουλής, θεσμικά οφείλει και να λογοδοτεί και να κάνει απολογισμό» κατέληξε η κ. Γεροβασίλη.

Τέλος η κ. Γεροβασίλη εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στοτελικό κείμενο της συμφωνίας και κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συγγράψει μια συμφωνία η οποία δεν θα υλοποιηθεί, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «δεν θα σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις, και μετά απ' αυτό το κείμενο θα έχουμε και εφαρμοστικούς νόμους, αλλά και σημεία στα οποία δεν θα έχει λήξει η διαπραγμάτευση, ακόμη και μέχρι το τέλος του έτους, όπως τα εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια κλπ, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά, κρίσιμα και καθοριστικά για την ελληνική πραγματικότητα και για το σπίτι του καθένα συμπολίτη μας».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Δημοφιλή