Ο ουρανοξύστης του μέλλοντος θα περιέχει μια έρημο, μια ζούγκλα και έναν παγετώνα

Ο ουρανοξύστης του μέλλοντος θα περιέχει μια έρημο, μια ζούγκλα και έναν παγετώνα
essence skyscraper

«Δε διαχωρίζω την αρχιτεκτονική από το φυσικό τοπίο και την κηπουρική -για εμένα είναι ένα ενιαίο πράγμα», είπε κάποτε ο Μεξικανός αρχιτέκτονας Luis Barragan. Αμφιβάλουμε, ωστόσο, ότι ακόμη και ο Barragan θα μπορούσε να είχε προβλέψει πως τα ποιητικά του λόγια θα εκδηλώνονταν μια μέρα με τόσο κυριολεκτικό τρόπο.

Η αρχιτεκτονική ομάδα BOMP από την Πολωνία, δημιούργησε ένα φουτουριστικό όραμα για την επόμενη γενιά ουρανοξυστών, ένα όραμα που συγχωνεύει το κλασικό σύμβολο της αστικής εξουσίας με τις απεριόριστες δυνάμεις της φύσης. Οι αρχιτέκτονες Ewa Odyjas, Agnieszka Morga, Konrad Basan και Jakub Pudo είναι οι ιθύνοντες νόες πίσω από το ESSENCE, έναν ουρανοξύστη που αποτελείται από 11 φυσικά τοπία, συμπεριλαμβανομένων μιας ερήμου, μιας ζούγκλας κι ενός παγετώνα. Το τολμηρό αυτό έργο κέρδισε πρόσφατα το πρώτο βραβείο στο eVolo 2015 Skyscraper Competition, ένα διαγωνισμό που έχει ως βάση τη ριζική επανεφεύρεση του παραδοσιακού ουρανοξύστη.

«Μακριά από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, στο κέντρο μιας πόλης, ένας μυστικός κήπος με τη μορφή κτηρίου συνδυάζει και τα δύο: την αρχιτεκτονική και τη φύση» εξηγούν οι BOMP στην σχετική ανακοίνωση Τύπου. «Ο κύριος στόχος του έργου είναι να τοποθετήσει ένα μη-αρχιτεκτονικό φαινόμενο σε ένα πυκνό, αστικό ιστό, χρησιμοποιώντας το κτήριο ως ουδέτερο φόντο».

Ως ένας πραγματικός μυστικός κήπος για τον 21ο αιώνα, το ESSENCE θα στεγάζει μια μυστηριώδη φυσική όαση, ακριβώς στη μέση του αστικού θορύβου. Η δομή του θα περιλαμβάνει τις 11 διαφορετικές φυσικές του ατμόσφαιρες σε έναν κατακόρυφο πύργο: έναν παγετώνα, ένα βουνό, λιβάδια, ένα ποτάμι, έναν καταρράκτη, μια σπηλιά, μια έρημο, μια στέπα, έναν βάλτο, μια ζούγκλα κι έναν ωκεανό. Τα ποικίλα φυσικά φαινόμενα δε θα προκαλούν μόνο την οπτική ανταπόκριση από τους επισκέπτες αλλά και ακουστικές, θερμικές, οσφρητικές και κιναισθητικές αντιδράσεις.

«Στην αρχή σκεφτήκαμε μια περιπέτεια, αλλά όχι μόνο αυτό», εξήγησε ο Jakub Pudo των BOMP στο The Creators Project. «Φανταστείτε όλες τις αισθήσεις μας να έλκονται και να διεγείρονται από τα στοιχεία που θα περιέχονται στους χώρους. Τα συγχωνευόμενα τοπία, συνδυασμένα σε μεταβλητές αλληλουχίες, θα μπορούν να παίξουν διδακτικό ρόλο, εκπροσωπώντας μερικές εμβληματικές στιγμές της ιστορίας».

Το ESSENCE θα έχει ύψος 630μ και θα είναι χωρισμένο σε 11 ξεχωριστούς τομείς. Το κτήριο θα περιέχει τρία επίπεδα με τεχνικές εγκαταστάσεις, ικανά να ελέγχουν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για το κάθε κλίμα, καθώς και τις κλιματολογικές συνθήκες των διαφόρων τοπίων.

Το όραμα αυτό δεν θα περιλαμβάνει τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας. Αν και τα τοπία θα είναι εν μέρει τεχνητά, δεν θα υπάρχει κανένα είδος αυταπάτης σε αυτά. «Προτείναμε τεχνητά τοπία, τα οποία όμως θα αποτελούνται από φυσικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων ζωντανών οικοσυστημάτων» σχολίασε ο Pudo. «Για την υποστήριξη των συνθηκών, εισάγαμε μερικά επίπεδα μόνο για τις τεχνικές εγκαταστάσεις. Χωρίζουν τον ουρανοξύστη σε τμήματα αλλά δεν παρεμβαίνουν στο κύριο πρόγραμμα».

Παρακάτω μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες από τα σχέδια του BOMP.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε στην αμερικάνικη έκδοση της Huffington Post και έχει μεταφραστεί από τα αγγλικά.

Δημοφιλή